f Janko Tipsarevic against Milos Raonic008

DAVIS CUP 2013

Srbija u finalu Dejvis kupa, Tipsarević pobedio Pospišila

Teniska reprezentacija Srbije plasirala se danas u finale Svetske grupe Dejvis kupa, pošto je Janko Tipsarević u Beogradu doneo svojoj ekipi treći poen protiv Kanade, pobedom protiv Vasila Pospišila od 3:0 u setovima (7:6, 6:2, 7:6). Reprezentacija Srbije je pobedila Kanadu sa 3:2 i tako će drugi put igrati u finalu Dejvis kupa, koji je osvojila 2010. godine.
Novak Đoković je ranije danas u Beogradskoj areni doneo izjednačenje Srbiji na 2:2, pobedom protiv Miloša Raonića od 3:0. Na početku meča teniseri su igrali sigurno na svoj servis, nakon čega je set odlučen u taj-brejku. Tipsarević, 23. teniser sveta, bio je sigurniji u tom delu i rezultatom 7:3, poveo u meču. 
Videlo se da je Pospišil umoran posle dva duga meča: u petak u singlu i juče u dublu. Posle četvrtog gema u prvom setu požalio se na povredu lakta, zbog čega je pauza trajala nekoliko minuta, a Kanađanin je posle lekarske pomoći nastavio meč.
Tipsarević je već u drugom gemu drugog seta napravio brejk, što mu je u nastavku omogućilo mirniju igru. On je prednost zadržao do kraja i brejkom u osmom gemu poveo sa 2:0.
Srpski teniser je dobru igru nastavio i u trećem setu, poveo je sa 4:1, a zatim i sa 5:2 i imao je servis za pobedu. Ali, Pospišil, 41. igrač sveta, je nakon toga osvojio tri gema uzastopno i izjednačio na 5:5.
Tipsarević i Pospišil su zatim, bez većih problema osvojili gemove na svoj servis i peti set, odnosno pobednik meča, odlučen je u taj-brejku.
Tipsarević je dobro počeo taj-brejk, poveo je sa 6:2 i kada se činilo da će lako doći do pobede, Pospišil je uspeo da izjednači na 6:6. Srpski teniser je nakon toga uspeo da povede, a na protivnikov servis da iskoristi petu meč loptu i tako obezbedi plasman u finale Dejvis kupa.
Srbija će u finalu, od 15. do 17. novembra u Beogradu, igrati protiv Češke. Češka je danas u Pragu pobedila Argentinu sa 3:2, a posle drugog dana takmičenja imala je nedostižnu prednost.

Povezana vest:  WTA STANFORD, Serena Viliams u prvom finalu posle godinu dana