NDF KadinaLukaOtvaranje-2164
Đoković otvorio „Školicu života“ u selu Kadina Luka
 
Najbolji teniser sveta Novak Đoković otvorio je prvu „Školicu života“ danas u selu Kadina Luka, pored Ljiga. Zahvaljujući projektu, koji je finansirala Fondacija našeg šampiona, dvanaestoro mališana uzrasta od 3-5 godina počeće da pohađa predškolsku nastavu u renoviranoj zgradi osnovne škole „Sava Kerković“. U rekonstrukciju i adaptaciju učionica od kojih jednu koriste osnovci, izgradnju kupatila, uređenje dvorišta kao i obuke vaspitača, kupovine nastavnog materijala i igračaka uloženo je dva miliona i sedam stotina hiljada dinara.
Novak je zajedno sa vojvotkinjom od Jorka, Sarom Ferguson, koja je globalni ambasador Fondacije, najpre obišao mališane koji su prvi polaznici Školica života. Sa njima će svakodnevno raditi dve učiteljice, kao i roditelji koji to budu želeli.
„Danas smo na početku ostvarenja našeg cilja – da sva deca u Srbiji dobiju prostor u kojem će se igrati, učiti i provoditi kvalitetno vreme uz vaspitače, ali i roditelje ukoliko budu želeli. Kadinu Luku smo izabrali jer ovo selo pripada Ljigu, opštini koja je jedna od najugroženijih u Srbiji , a sledi nam ovakav posao i u Raškoj, Kniću kao i Kraljevu. Misija naše Fondacije je da ulaganjem u decu obezbedimo njihovu sigurnu budućnost, jer kako god da bude sutra u Srbiji, obrazovanje i znanje im niko ne može uzeti“, izjavio je Novak nakon posete.
Renoviranje škole „Sava Kerković „ je započeto posle posete direktorke Fondacije Jelene Ristić Ljigu, u aprilu ove godine i trajalo je puna tri meseca.
Mališani su Novaku priredili predstavu, nakon čega su mu se pohvalili velikim toboganom i penjalicom koje su dobili sa novim dvorištem. Jedan deo dvorišta pretvoren je za ovu priliku u likovnu koloniju, gde su deca sa roditeljima crtala i napravila mu divni kolažni album, kao i prvi leksikon „Školica života“.
Najbolji srpski teniser je nakon toga, sa decom posadio drvo prijateljstva, a onda i simbolično postavio tablu sa imenom škole, u čemu su mu pomogli mališani.
„Zahvaljujem se učiteljici i svim roditeljima koji su danonoćno ovde bili i pomogli da škola danas bude ovako lepa. Da nije bilo njih i da oni nisu tako posvećeno doprinosili našem projektu, mislim da ne bi ovoliko topline bilo svuda“, zaključio je Novak koji je obećao da će se vratiti čim mu to ponovo obaveze dozvole.

Milutin Gatsby, globalni predsednik za prikupljanje novca Fondacije dugogodišnji je prijatelj Sare Ferguson i na njegov poziv ona se priključila promovisanju rada i širenju misije Novak Đoković Fondacije. Sara nije krila zadovljstvo i radost nakon današnje posete.

Povezana vest:  Jankovićeva eliminisana s turnira u Indijan Velsu

„Pre mnogo godina posetila sam izbeglički kamp u vašoj zemlji i poželela sam da se jednog dana vratim u Srbiju i vidim tu divnu decu ponovo . Zahvaljujući mom dugogodišnjem prijatelju Milutinu Getsbiju, kome sam prenela svoje želje, upoznala sam se sa Novakom i Jelenom. Veoma sam srećna što mi se ispunila želja i što sam se vratila kako bih pomogla deci i podržala sve ono što radi Fondacija Novak Đokovic , kao i njegov trud da ostvari sve snove. Rekla sam Jeleni kako mi se dopada što sto su fokusirani na bazu svega što je važno za budućnost, a to je rano obrazovanje. Na taj način uspevate da pomognete celoj generaciji da bude bolja. Veoma je bilo važno što sam došla danas ovde, jer želim uvek da izađem u susret Novaku, Jeleni, Fondaciji, ali i Srbiji, kad god to mogu. Spremna sam da dođem i pomognem čak i kada je Novak zauzet i igra tenis. Ovde sam da učinim sve što mogu za srpski narod, Novaka i Jelenu. Inpresionirana sam decom koju sam danas upoznala. Veoma su talentovana za mnoge stvari, a posebno za crtanje. Puna su entuzijazma, a za to je zaslužna njihova učiteljica kojoj čestitam na svim lepim stvarima koje ih je naučila. Filantropijom se bavim preko 30 godina i znam da je najvažnije da čovek u sve uđe čista srca, a to je ono što ovde svi vi zajedno radite“ – rekla je vojvotkinja od Jorka.

Povezana vest:  Srpsko finale u Montereju

Pored adaptacije postojeće Osnovne škole „Sava Kerković“ , u kojoj postoji jedno izdvojeno školsko odeljenje, briga je posvećena i pripremi programa rada, obuci i treningu vaspitača i nabavci igračaka i kompletnog materijala za rad.

„Zahvaljujemo se svima, a posebno Novaku i Jeleni, jer je ovo veliki korak za našu decu. Majka sam dvoje dece koju sam morala da vodim svaki dan po 3 kilometra daleko. Ovo nam sada mnogo olakšava situaciju i pruža našim mališanima odlične uslove za normalan rad i razvoj“,izjavila je Dragana Jakovljević, jedan od roditelja čija su deca obuhvaćena projektom Školica života.

Povezana vest:  SERBIA OPEN 2012, Ðoković predvodi listu učesnika "Serbia opena"

Projekat „Školice života” Fondacija realizuje uz stručnu pomoć Centra za interaktivnu pedagogiju iz Beograda, sa ciljem da stvori što bolje uslove za obrazovanje dece u Srbiji. Namenjen je mališanima iz seoskih područja, kojima su nedostupni vrtići i predškolske ustanove. Školice će pre svega biti mesta predviđena za igranje i učenje dece uzrasta od tri do šest godina, a biće otvorene takođe i za roditelje, decu ranog školskog uzrasta i celu lokalnu zajednicu. Kompletan program i pristup namenjen je i boravku i igranju dece sa smetnjama u razvoju, kao i svoj drugoj deci iz osetljivih grupa. Pored Ljiga, projektom su obuhvaćeni grad Kraljevo i opštine Knić i Raška .

 

{vsig}NOLE_LJIG{/vsig}