Novak Djokovic Barclays

AO 2014

Počinje turnir u Melburnu, prvog dana na teren izlaze Đoković, Ivanović i Dolonc

 

Otvoreno prvenstvo Australije u tenisu, 102. po redu, počinje u noći između nedelje i ponedeljka u Melburnu, a tutule brane Novak Đoković i Beloruskinja Viktorija Azarenka.
Osim Đokovića, Srbiju će na prvom gren slemu u sezoni predstavljati Nenad Zimonjić, Jelena Janković, Ana Ivanović, Bojana Jovanovski, Vesna Dolonc i Dušan Lajović, koji je do glavnog žreba došao iz kvalifikacija.
Janko Tipsarević je odustao zbog povrede pete, dok Viktor Troicki ne može da nastupa zbog suspenzije.
Prvog dana Australijan opena od srpskih predstavnika na teren će izaći Đoković, Ivanović i Dolonc.
Đoković odbranu trofeja počinje u ponedeljak, u devet ujutru po srednjeevropskom vremenu, protiv Slovaka Lukaša Lackog, a u drugom kolu očekuje ga pobednik meča između Leonarda Majera (Argentina) i Alberta Montanjesa (Španija).
Ivanovićeva je postavljena za 14. nosioca i na startu turnira igra protiv Holanđanke Kiki Bertens, a njihov meč je treći po redu na Hajsens Areni gde program počinje u jedan ujutru.
Nešto kasnije na teren će izaći Dolonc i Lara Aruabarena iz Španije, čiji duel je četvrti po redu na terenu broj 19.
Ljubitelji tenisa u Srbiji najviše očekuju od Đokovića, koji je imao povoljan žreb jer sve do finala neće morati da igra protiv Nadala, Federera, Mareja ili Del Potra, koji se nalaze u drugoj polovini kostura.
U slučaju da sve prođe po planu, protivnik srpskog tenisera u trećem kolu biće Rus Dimitri Tursunov ili Uzbekistanac Denis Istomin, dok bi u osmini finala trebalo da se sastane sa Ernestom Gulbisom iz Letonije.
U projektovanom četvrtfinalu mogao bi da igra protiv Švajcarca Stanislasa Vavrinke, a u polufinalu bi ga čekao David Ferer (Španija) ili Tomaš Berdih (Češka).
-Australijen open je definitivno moj najuspešniji gren slem turnir, uživam u vremenu koje ovde provodim. Početak je sezone. Volimo ovu atmosferu, energiju koja struji svuda oko nas, i naravno, tenisku groznicu – rekao je Đoković, koji je Australijan open osvajao 2008, 2011, 2012. i 2013. godine.
Najbolja srpska teniserka Jelena Janković u prvom kolu igraće protiv Japanke Misaki Doi, a ukoliko prebrodi prvu prepreku, sastaće se sa pobednicom meča Ajumi Morita (Japan) – Nađa Kičenok (Ukrajina).
Bojana Jovanovski će na startu turnira igrati protiv Jane Čepelove iz Slovačke, dok je protivnik Lajovića Francuz Lukas Pui. Ukupan nagradni fond turnira u Melburnu iznosi 33 miliona australijskih dolara, a šampionima u singlu pripašće po 2,65 miliona.

Povezana vest:  Ferero se u oktobru oprašta od tenisa