dejan savic (2)

Savić: Finale je SP, nema lakog protivnika

Selektor vaterpolo reprezentacije Srbije Dejan Savić ocenio je da glavni posao u finalu prvenstva sveta protiv Hrvatske mora da odradi odbrana tima.
Srbija je izborila plasman u finale šampionata u Kazanju pobedom nad Italijom (10:6), a u borbi za zlatnu medalju sastaje se sa Hrvatskom u subotu u 21 sat.
-Taj meč može da bude kruna karijere nekog igrača. Najveći aduti hrvatske reprezentacije su golman Pavić, centri i sjajni Sukno. Naš odgovor mora da bude odbrana. Rasterećeni smo i jedni i drugi, poznajemo se, a biće to drugačija utakmica od one sa Italijom. Finale je, nema lakog protivnika-rekao je Savić za sajt Vaterpolo saveza Srbije.
Hrvati su bili svetski prvaci 2007, Srbija 2011, a svi se slažu da najbolji timovi igraju u najvažnijem meču i sa obe strane se čuju samo komplimenti za protivnika, ali i vera u svoju ekipu.
-Naš adut je odbrana. Taktika uvek postoji, ali kada utakmica krene…Finale je poseban događaj i sada ulazimo u meč sa verom u pobedu. Oni su kvalitetniji nego što su bili u na završnom turniru Svetske lige u Bergamu, a ovde su plasmanom u finale rešili problem olimpijske vize. Naši aduti su još velika želja i strpljenje – kazao je zvanično najbolji vaterpolista sveta Filip Filipović.
Centar Duško Pijetlović, koji je na turniru u Kazanju postigao 10 golova, naveo je da očekuje teške duele sa hrvatskim bekovima.
-Biće to fizički jaka utakmica. Umorni smo, jer smo se protiv Italije ispraznili, posebno u prve dve četvrtine meča. Oni su imali lakši put do finala, samo sa Crnom Gorom je bilo teže. Polufinala su uvek stresna. Naći ćemo način da se oporavimo – rekao je Pijetlović, dok je Andrija Prlainović podsetio da je Hrvatska čekala finale svetskog prvenstva od Melburna 2007, a Srbija od Šangaja 2011.
-Motivi neće nedostajati. Hrvatska je fizički najdominantnija ekipa ovde, ali mi ne zaostajemo, a imamo i neke druge kvalitete koje oni nemaju. Istrošene emocije se zaboravljaju kada se igra za zlato – poručio je Prlainović.
Kapiten Živko Gocić sa optimizmom očekuje veliku utakmicu istakavši da će to biti „pravi duel teškaša“.
-Da bismo pobedili glava mora da bude hladna, da budemo zajedno i stalno strpljivi, bez obzira kako se sve odvija. Gajimo isti stil igre i neke veće priče nema – zaključio je Gocić.
Vaterpolisti Srbije i Hrvatske do sada su se sastajali 20 puta, Srbija vodi 11:7, uz dva remija.
Selektor reprezentacije Hrvatske Ivica Tucak rekao je da u finalu očekuje pravi spektakl.
-Srbija je protiv Italije igrala sjajno i očekivao sam njenu pobedu. Mi smo sa Grcima na kraju igrali stresni meč kojeg je trebalo ranije da rešimo . Pokušaćemo da pobedimo. Moramo da pazimo na srpski šut sa pet metara, odlučiće inspiracija i motiv – poručio je Tucak, dok je golman Josip Pavić takođe naveo da je predstojeće finale „vaterpolo praznik, pravi spektakl“.
-Obe ekipe su zasluženo u finalu. Adut oba tima je odbrana i što manje primljenih pozicionih golova. Nama nedostaje Nikša Dobud, Srbiji Nikola Rađen, ali sada nije vreme za plakanje – rekao je Pavić.
Zlatnu vaterpolo medalju u Kazanju Međunarodna plivačka federacija nagrađuje sa 80.000 dolara, srebro sa 70.000.
Pobednik duela za bronzano odličje između Italije i Grčke, pored olimpijske vize za Rio, dobiće 60.000, a poraženi 50.000 dolara.
Srbija je osvajanjem Svetske lige u junu već obezbedila direktno učešće na Olimpijskim igrama sledeće godine u Rio de Žaneiru.

Povezana vest:  EP HRVATSKA 2010, Srpski vaterpolisti srećni zbog pobede na kraju EP