otvaranje 10012016 016

Svečano otvoreno EP u vaterpolu u Beogradu

Evropsko prvenstvo u vaterpolu svečano je danas otvoreno u Beogradu, a predsednik Srbije Tomislav Nikolić poželeo je takmičarima viteško nadmetanje, da trijumfuju najbolje ekipe, a publici da uživa.
-Neka najbolja ekipa trijumfuje. Neka pobedi i viteštvo i sport. Zahvaljujući dosadašnjim sveukupnim rezultatima u sportu i poverenju koje Srbija uživa u međunarodnoj sportskoj zajednici, ukazana nam je čast da budemo domaćini 32. Evropskog prvenstva. Za nas je ovo takmičenje prilika da svet bolje upozna Srbiju – rekao je u Kombank areni Nikolić, kome je veći deo publike zviždao na početku, a aplaudirao po završetku govora.
Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić rekao je da je Srbija zemlja sporta i vaterpolo šampiona, kao i to da mu je čast što će narednih 15 dana biti domaćin sportskoj eliti.
-Siguran sam da ćemo pokazati kako se bori za našu zastavu, himnu, grb, za Srbiju. Znam da je san svakoga od njih da osvoji medalju pred svojim navijačima i želim da ponovo zablistaju u punom sjaju. Oni to apsolutno zaslužuju – rekao je Udovičić.
Publika je zviždala Udovičiću kada je zahvalio premijeru Srbije Aleksandru Vučiću na podršci u organizaciji takmičenja.
-Hvala vam što zviždite jer ste me podsetili da smo upravo u ovakvoj atmosferi dobijali najteže utakmice i više puta pokazali da smo velika ekipa. Često smo osvajali medalje u ovakvim atmosferama – kazao je Udovičić.
On je pozdravio i prisutnog premijera Malte Džozefa Muskata, kao i potpredsednika vlade Rusije Dmitrija Rogozina, za šta je dobio ovacije.
Najveća beogradska dvorana je prilikom svečanog otvaranja kontinentalnog šampionata bila ispunjena gotovo do poslednjeg mesta, a derbi utakmica prvog kola Grupe B između Srbije i Hrvatske igraće se pred više od 11.000 gledalaca.
Srbija će se takmičiti u Grupi B sa selekcijama Hrvatske, Malte i Francuske.
Evropsko prvenstvo u Beogradu trajaće do 23. januara i biće najmasovnije u 90 godina dugoj istoriji tog takmičenja, a učestvovaće 16 muških i 12 ženskih nacionalnih timova.
Pobednici u obe konkurencije izboriće plasman na Olimpijske igre u Rio de Žaneiru, s tim da su muške selekcije Srbije, Hrvatske i Grčke već izborili plasman na Igre.
EP će pratiti 300 akreditovanih novinara, pravo na prenos kupila je 31 medijska kuća, a utakmice će biti direktno prenošene i u SAD. Takođe, 100 prenosa utakmica biće dostupno i na internetu.
U Kombank areni su za potrebe takmičenja postavljena dva montažna bazena – manji za zagrevanje i veliki za utakmice.

Povezana vest:  Savić sa mladim snagama u Barselonu

PHOTO: KOMBANK ARENA