filip filopvic slavlje srb gr

EP 2016
Vaterpolisti Srbije u finalu Evropskog prvenstva

Vaterpolo reprezentacija Srbije plasirala se večeras u finale Evropskog prvenstva, pošto je u Beogradskoj areni pobedila Grčku 13:7 (4:3, 2:0, 4:1, 3:3) u prvoj polufinalnoj utakmici.
Najefikasniji u selekciji Srbije bili su Duško Pijetlović i Filip Filipović sa po tri gola, dok su po dva postigli Dušan Mandić i Andrija Prlainović. Po jedan pogodak dodali su Miloš Ćuk, Nikola Jakšić i Stefan Mitrović.
Reprezentaciju Grčke predvodili su Evgenijos Gunas i Angelos Vlačopulos sa po dva gola, dok su se po jednom u listu strelaca upisali Kristodulos Kolomvos, Evganelos Delakas, Kristos Afrudakis.
U sjajnoj atmosferi pred 11.000 ljudi u Beogradskoj areni izabranici Dejana Savića su lakše od očekivanog došli do trijumfa nad Grčkom i plasmana u finale. Nakon izjednačene prve deonice, Srbija je u nastavku meča pojačala ritam, a posle treće četvrtine imala šest golova prednosti.
Grčka je povela već iz prvog napada na meču, a strelac je sa levog krila bio Evangelos Delakas, međutim, Srbija je odmah uzvratila preko Filipa Filipovića.
Usledilo je nekoliko dobrih odbrana na obe strane, da bi Srbija na početku šestog minuta prvi put stigla do prednosti, a siguran je posle dodavanja Prlainovića bio Duško Pijetlović. Ipak, ekipa Dejana Savića nije uspela dugo da se zadrži u vođstvu, pošto je Gunas bio siguran s iste pozicije kao i Delakas.
Srbija je ponovo stigla do prednosti s centarske pozicije, a ponovo je bio siguran Pijetlović, da bi Grčka, odnosno Gunas, u narednom napadu treći put na meču savladao Branislava Mitrovića s iste pozicije.
Goleada u prvoj četvrtini okončana je šest sekundi pre kraja, a gol za Srbiju sa igračem više postigao je Dušan Mandić.
Na početku druge četvrtine obe selekcije imale su nekoliko ishitrenih šuteva, pa se rezultat nije menjao sve do isteka petog minuta, kada je Mandić iz okreta sa oko četiri metara lobovao Konstatinosa Flegkasa.
Srbija je do tri gola prednosti stigla u poslednjem minutu druge četvrtine, a svoj treći gol na meču postigao je Pijetlović, koji je iz veoma teške situacije uspeo da savlada grčkog golmana.
Grčka je zaigrala čvršću odbranu u trećoj deonici, pa je Srbija u jednom trenutku imala dva igrača više u bazenu, ali to nije uspela da iskoristi i još više uveća prednost, pošto je Prlainović pogodio prečku.
Odmah u narednom napadu Grci su preko Angelosa Vlačopulosa smanjili zaostatak, Ćuk je snažnim udarcem s distance povisio na 7:4, da bi Prlainović nakon toga s dva vezana pogotka doveo Srbiju do pet golova prednosti. Filip Filipović je u poslednjem minutu doneo šest golova prednosti.
Jasno je bilo pred poslednju deonicu da Grčka ima minimalne šanse da sustigne prednost Srbije, pa je tako nastavak susreta protekao u laganom ritmu.
Srbija će u finalu Evropskog prvenstva za svoju treću uzastopnu zlatnu medalju u subotu od 17.45 u Beogradskoj areni igrati sa pobednikom sutrašnjeg polufinala između Crne Gore i Mađarske.

Povezana vest:  Partizan pobedio Košice

PHOTO: KOMBANK ARENA