Vaterpolo reprezentacija Srbije osvojila je četvrtu uzastopnu titulu u Svetskoj ligi, pošto je danas u kineskom gradu Huidžuu pobedila SAD sa 10:6 (2:0, 3:1, 3:0, 2:5). Srbiju su do 10. titule u Svetskoj ligi predvodili Filip Filipović sa tri i Duško Pijetlović sa dva gola. Strelci su bili i Živko Gocić, Sava Ranđelović, Miloš Ćuk, Viktor Rašović i Andrija Prlainović. Bronzanu medalju osvojila je Grčka, pošto je pobedila Italiju sa 11:7 u meču za treće mesto.

Uz trofej Srbija je zaradila 100.000 dolara, a golman Branislav Mitrović proglašen je za najboljeg igrača turnira.

-Najvažnije je da smo ih shvatili ozbiljno jer smo drugi put sa njima igrali na turniru. To je moglo da bude opasno. Slomili smo ih agresivnošću, sve smo držali u našim rukama i to me raduje. Ipak je ovo samo jedan deo priprema. Raduje me priznanje za najboljeg igrača. Nije fraza, to je za čitavu ekipu koja mi je pomogla da branim kako treba – rekao je Mitrović.

Povezana vest:  Vujasinović: Ne moramo da brinemo za budućnost vaterpola

Odbrana Srbije na čelu sa Mitrovićem delovala je dobro. Ostaviti protivnika na samo jednom golu u prve tri četvrtine dovoljno govori kako se igralo. Posle 24 minuta bilo je 8:1 i da Srbija možda i nesvesno nije „smanjila gas“ u završnih osam minuta rival bi doživeo ubedljiv poraz.

Kapiten Srbije Živko Gocić rekao je da je njegova ekipa zasluženo pobedila.

-Bili smo veoma dobri prve tri četvrtine i nisu imali nikakve šanse da se vrate. Zaslužena pobeda, još jedna Svetska liga je naša ali najvažnije je da smo videli gde smo, da vidimo gde škripi i da to probamo da ispravimo u periodu do Olimpijskih igara u Riju – rekao je Gocić, preneo je sajt Vaterpolo saveza Srbije.

Selektor Srbije Dejan Savić nije želeo mnogo da priča, već je samo rekao: „Sjajna odbrana“.

Vaterpolista Andrija Prlainović rekao je da ovakvi turniri imaju draž.

Povezana vest:  Savić: Mogli smo ubedljivije da pobedimo SAD

-Kada smo već bili u finalu imali smo motiv i da ga osvojimo. Odlična odbrana tri četvrtine, mislim da je bilo mnogo dobrih stvari u našoj igri – naveo je on.

Srpski igrač Duško Pijetlović rekao je da je jasno da su se ekipe došle nespremne na turnir, ali da je do izražaja došao dugogodišnji kvalitet njegovog tima.

-Osvojili smo trofej u meču koji je bio mnogo teži nego što rezultat pokazuje. Nije lako u šest dana igrati šest utakmica plus jaki treninzi. Čestitam momcima – dodao je on.

Reprezentativac Srbije Stefan Mitrović rekao je da je njegov tim „vrhunski“ odigrao dobranu i trofej posvetio Dušanu Mandiću i Slobodanu Nikiću.

-Izdligli smo se iznad teškoća, od promene klime, napornih treninga do šest utakmica u šest dana. Igrali smo odbranu vrhunski, Mitrović je bio izvanredan i verujem da je selektor zadovoljan. Mnogi ne bi mogli istog rivala da pobede dva puta, a mi smo uspeli. Bili su bez prvog centra, igrali su koliko smo im dozvolili – naveo je on.

Povezana vest:  Srbija i Crna Gora podelile bodove

Srpski igrač Milan Aleksić rekao je da je finale rutinski odigrano, ali da je to „daleko od igre koja nam treba za Rio“, dok je Sava Ranđelović dodao da cilj nije bila zlatna medalja već rad.

-Radili smo i pobedili i drago mi je da nismo prekinuli niz osvajanja Svetske lige – rekao je Ranđelović.

Selektor SAD Dejan Udoviić čestitao je Srbiji osvajanje još jednog trofeja.

-Ako želite da pobedite Srbiju morate da budete odmorni, u top formi i da vam sve ide od ruke. Nije opravdanje, imali smo problem sa bolestima igrača. Čestitam mojim momcima ali je jasno da je Srbija bolja i njoj pripadaju čestitke -rekao je on.

Za najboljeg golmana proglašen je Grk Konstantinos Flegas dok je Amerikanac Toni Azevedo najbolji strelac.