Vaterpolo klub Crvena zvezda saopštio je danas da je Partizan decenijama imao povlašćen status u srpskom vaterpolu i optužio ga da je otimao i ucenjivao mlade igrače.

Zvezda se oglasila povodom današnjeg apela trenera Partizana da se pomogne crno-belima, koji su u teškoj materijalnoj situaciji. Vaterpolisti Partizana u više navrata nisu trenirali na bazenu na banjici zbog nedostatka tople vode, a utakmicu protiv Juga u Ligi šampiona zbog toga su igrali na bazenu „Milan Gale Muškatirović“.

Zvezda je u saopštenju navela da više od mesec dana prati saopštenja koja se tiču Partizana, za koga je rekla da je bazene u sklopu Sportskog centra na Banjici i poslovne prostorije davao u skup zakup.

„Banjica je kao privatni bazen vaterpolo kluba bila renovirana više od dva puta u poslednjih desetak godina iz državnih sredstava. Za to vreme su naplaćivali zakupe svim klubovima koji su trenirali na bazenima, reprezentativnim selekcijama i dobijali organizacije mnogih takmičenja za koje su dobijali finansijsku nadoknadu. Zvezda je bila jedan od zakupaca, kad nije bila u mogućnosti da plati termine puštena joj je menica, tako je jedan klub na svom privatnom bazenu ugasio drugi klub 2007. godine“, navodi se u saopštenju.

Crveno-beli naveli su da kao klub nisu postojali više od tri godine, a da su od ponovnog pokretanja u januaru 2010. godine sportskim centrima za termine treninga i utakmice uplatili više od 65 miliona dinara. Objašnjeno je da je 30 odsto od tog iznosa bazenima direktno uplaćivao Gradski sekreterijat za sport, po kriterijumu raspodele sredstava sekreterijata.

Povezana vest:  MUZIČKA SENZACIJA GODINE MIA DIMŠIĆ IMA PRVI ALBUM "ŽIVOT NIJE SIV"!

„Ko se ikad bavio vaterpolom razumeće sa kakvim problemom smo se mi susretali, a u istoj takvoj situaciji su i većina ostalih vaterpolo klubova u Beogradu, osim Partizana“, piše u saopštenju.

Zvezda je optužila Partizan da je otimao i ucenjivao mlade igrače.

„Godinama uzimaju (otimaju i ucenjuju) najbolje mlade igrače na teritoriji Srbije i Crne Gore da dođu da igraju za njih, jer ako ne dođu neće igrati za reprezentaciju. Takođe ne plaćaju obeštećenja nikome ni za koga, a za većinu uzimaju obeštećenje kad odlaze iz kluba. Crvena zvezda je za svakog mladog igrača koga je dovela platila obeštećenje“, piše u saopštenju.

Zvezda je navela da na raspolaganju nije imala ceo olimpijski bazen za treninge već deo, kao i da je imala ograničeno vreme čak i kada se spremala za nastup na finalnom turniru Lige šampiona, da bi je to što manje koštalo, a da je Partizan imao „neograničeno sati na svoja dva zatvorena bazena“.

Povezana vest:  GLAMPING – LUKSUZNO KAMPOVANJE, OD SADA I U SRBIJI!

„Zbog toga trenutno igramo na bazenu u Zrenjaninu, a gospoda iz Partizana su u drami što ne mogu da igraju i treniraju na svom bazenu. Tvrde da je to razlog zbog koga su izgubili nekoliko poslednjih utakmica. Možda je neko od njih i shvatio kako se osećamo i šta radimo mi ostali ‘mali klubovi’ „, navodi se.

U saopštenju se dodaje da Partizan „godinama ima generalnog sponzora koji mu daje 120.000 evra godišnje“ i da je većina njegovih igrača na stipendijama Ministarstva za sport i omladinu, a da većinu trenera plaća VSS.

Zvezda je istakla da je na bazenu „Milan Gale Muškatirović“ uz pomoć sponzora uložila 25.000 evra, ali da je odatle isterana posle pet meseci jer je kasnila sa plaćanjem, kao i da je pored te sume platila više od 20 miliona dinara za troškove minimalnih zakupa termina bazena, struju i grejanje bazena.

Crveno-beli su naveli i da, dok su bili pod osmomesečnom blokadom, nisu dobili 1.890.000 od Gradskog sekretarijata za sport, za rezultate ostvarene u 2014. godini i igranje u Regionalnoj ligi.

„Pored svih tih problema mi se i dalje borimo i dug nam je oko 150.000 evra za manje od sedam sezona, od toga je oko 115.000 evra dug igračima a ostatak je Sportski centar 11. april. Koliki je dug Partizana? Nezvanično se čuje da je više od 2.000.000 evra. Kad bi se to podelilo na poslednjih 30 godina u proseku su se zaduživali oko 70.000 evra godišnje. Da li bi Crvena zvezda to izdržala i preživela“, piše u saopštenju.

Povezana vest:  Savić: Stalno pokazujemo da je nemoguće - moguće

Zvezda je zahvalila svim igračima koji čekaju dugovanja na razumevanju i strpljenju, kao i prijateljima i premijeru Srbije Aleksandru Vučiću, „kao čoveku i zvezdašu na pomoći“.

„Da toga nije bilo već bismo odavno stavili katanac na bravu, kako su mnogi i priželjkivali i ostao bi opet samo Partizan i imao bi sve za sebe kao i ranije, kako je navikao. Da li tako treba da bude? Da li je to sport“, piše u saopštenju.

Zvezda je Partizanu poželela da mu se ne dogodi ono što se njoj dogodilo, da ne počinju od nule, ugašeni i da shvati da i ostali žele dobro srpskom vaterpolu

„Vaterpolo nije počeo sa njima, niti će da se završi ako oni nemaju u vlasništu sportski centar i budu u situaciji svi ostalih klubova u Beogradu“, navodi se u saopštenju.