Vaterpolo savez Srbije radi u novim okolnostima i više nema dugove, izjavio je danas predsednik te organizacije Viktor Jelenić.

„Više ne postoji dug saveza. Kada sam govorio na Skupštini u aprilu, dug je iznosio 1,3 miliona evra. Sada smo na nuli. Veliku zahvalnost dugujemo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, koji nam je pomogao da rešimo tešku situaciju i da krenemo od nule“, rekao je Jelenić, a preneo sajt Vaterpolo saveza Srbije.

On je naveo da je cilj da se u narednom periodu reši problem klubova na najbolji mogući način.

„Kontinuitet medalja postoji decenijama. Da bi tako bilo i ubuduće, moramo da podignemo klubove, pre svega Partizan i Crvenu zvezdu koji su najprepoznatljiviji, ali naravno i ostale u Srbiji. Oni su baza za stvaranje igrača. Baza uspeha nacionalnih selekcija. Tako možemo da budemo konkurentni rivalima u Evropi“, dodao je Jelenić.

Povezana vest:  SP ŠANGAJ, Nemci jedva pobedili Japan i izborili meč sa Srbijom

Najavio je pomoć Partizanu u vezi s bazenom.

„Bez Partizana ne bi bilo jugoslovenskog i srpskog vaterpola. Imali su odlične uslove, vrhunske trenere… sada je to palo. Moramo da ga podignemo, da Zvezdi omogućimo bolje uslove, više termina za trening. Kroz razgovore s lokalnom samoupravom pokušaćemo da dodjemo u situaciju da se što više dece bavi vaterpolom. Da ne budu na ulici i time bi izvršili svoju društvenu odgovornost“, kazao je predsednik Saveza.

Po njegovim rečima, gotovo svi klubovi imaju besplatne termine, dok je u Beogradu najteže jer je malo bazena za mnogo klubova, a potrebna je kategorizacija, „da se vidi ko stvara vrhunske igrače i postiže rezultate, a ko postoji samo rekreativno ili komercijalno“.

Jelenić je kazao da Beogradu nedostaju dva bazena jer na Novom Beogradu ima samo jedan, a u delu opštine Palilula na levoj obali Dunava nijedan.

Povezana vest:  Milanović: Dobra odbrana ključ za pobedu nad Honvedom

„Sada smo na novim projektima. Hoćemo da uložimo u trenere, želimo bolju infrastrukturu, pojačamo klubove. Ideje su tu, želja za radom je tu i verujem da ćemo bar 80 odsto da uradimo. Jer, prepoznati smo, predstavljamo brend Srbije, a sa situacijom bez dugova mnogo se lakše diše“, kazao je Jelenić.

Generalni sekretar VSS-a Nemanja Marijan izjavio je da je strategija koja je obuhvatala dugove „pala u vodu“, da je situacija bila dramatična i da se sada „kreće od nule“.

Marijan je rekao i da Srbija želi organizaciju Svetskog prvenstva 2025. godine za pet olimpijskih sportova i da je na početku tog projekta.

Selektor reprezentacije Srbije Dejan Savić rekao je da je novina to što se „kreće od nule“.

„Ne znam kako ćemo sada. Do sada smo uspešno plivali kroz probleme, a kako ćemo bez problema… Da krećemo od nule, to je novina za nas. Ranije bi počinjali na minus 40 kao u Sibiru“, rekao je Savić.

Povezana vest:  Radnički za titulu protiv domaćina Barselonete

On je dodao da Srbija ima „neverovatan niz medalja“, veći broj od Jugoslavije i da vaterpolo više nije „sport trenutka“.

„Imamo neka obećanja, novi bazeni bi bili zalog za budućnost. Sada imamo momenat da je neko prema nama pokazao ogromnu pažnju i to treba da iskoristimo. Što se reprezentacije tiče, osvojili smo zlato na Mediteranu kao usputnoj stanici za Barselonu (EP). Tamo smo ispunili cilj, a u narednoj godini glavni zadatak je što pre obezbedjivanje vize za Olimpijske igre u Tokiju. Najvažnije je da imamo sada ovakvu situaciju i da možemo da slobodno da radimo pre svega na jačanju klubova, poboljšanju infrastrukture, trenerskog kadra“, rekao je Savić.