aleksandar_soster_kzn_2011

JADRANSKA LIGA

Neizvestan nastup Partizana u Jadranskoj ligi

 

Partizan želi da igra u Jadranskoj ligi i za to postoji saglasnost iz Hrvatske i Slovenije, ali problem prave klubovi iz Crne Gore, rekao je danas predsednik šampiona Srbije, Aleksandar Šoštar.

-Dobili smo zvaničan odgovor od borda Jadranske lige u kojem je navedeno da postoji saglasnost iz vaterpolo saveza Hrvatske i Slovenije, ali ne i iz Crne Gore zbog problema oko transfera nekih igrača iz crnogorskih klubova Jadrana i Primorca u Partizan – rekao je Šoštar novinarima u Beogradu.

Među spornim transferima je prelazak Andrije Prlainovića iz Jadrana iz Herceg Novog još 2006. godine kao i Dušana Mandića koji je došao iz kotorskog Primorca u Partizan prošle godine. Crnogorski klubovi i savez očekuju da im Partizan plati obeštećenje za te igrače pre nego što daju dozvolu da nastupi u Jadranskoj ligi.

Povezana vest:  Crnogorcima bronza u Svetskoj ligi

Aleksandar Šoštar je, međutim, rekao da je u tim transferima sve bilo učinjeno prema pravilima LEN-a i da formalno-pravno nije bilo nikakvog prekršaja. Šoštar je rekao i da bi se taj problem rešio ako bi savezi Srbije i Crne Gore potpisali protokol o saradnji, koji je on predložio crnogorskim kolegama 2009. tokom takmičenja Svetske lige u Podgorici.

Predsednik Partizana podsetio je i da je bilo transfera kada su igrači iz kluba odlazili bez obeštećenja u klubove iz Crne Gore, kao što je to bio slučaj sa Vanjom Udovičićem i Slobodanom Nikićem i još nekim igračima iz mlađih kategorija.

Povezana vest:  Vaterpolo savez Srbije potpisao ugovor sa KBC Zvezdara

Trener Partizana Igor Milanović ocenio je da Partizan nikada nije „molio ili vrbovao“ vaterpoliste da pređu u beogradski klub i da su igrači sami rado dolazili, „jer su smatrali da je to prava sredina za njih“.

On smatra i da bi taj problem Crna Gora trebala da reši u svom savezu kao što je to učinjeno u Hrvatskoj i Srbiji gde roditelji igrača potpisuju predugovore sa klubovima. Povodom mogućeg nastupa u Jadranskoj ligi, Milanović je rekao da bi bilo dobro za Partizan da učestvuje u tom takmičenju zbog formiranja tima.

Partizan su preko leta napustili Andrija Prlainović, Duško Pijetlović, Nikola Rađen, Teodoros Hadžiteodoru i Marko Avramović a dovedeni su novi vaterpolisti.

Povezana vest:  Odložen susret u Španiji

-Bilo bi značajno da igramo u Jadranskoj ligi ali ako se to i ne dogodi bićemo spremni za sledeću sezonu – rekao je Milanović.

Partizan će u ovoj godini igrati u Evroligi, regionalnoj Evro inter ligi i Prvoj A ligi Srbije.

U Jadranskoj ligi uz klubove iz Hrvatske, Slovenije i Crne Gore od ove godine igraće i italijanski Pro Reko, a timovi iz Srbije trebalo bi da se uključe u takmičenje od sezone 2012/2013. Posle odustajanja Kataroa iz Kotora ukazala se prilika da se Partizan već ove godine uključi u takmičenje koje počinje 17. septembra.