Avgust će biti u znaku velikog broja vaterpolo takmičenja od kojih je svakako najvažniji Evropski šampionat u Splitu od 27. avgusta. Pre toga održaće se takmičenje u mladjim kategorijama, domaćini će biti Beograd (svetska prvenstva za juniore i juniorke) i Volos (evropsko prvenstvo za 2006)

U narednih sedam dana Beograd će na bazenu „25.maj Milan Gale Muškatirović“ biti domaćin svetskog prvenstva za juniorke a od 11.avgusta na scenu stupaju muškarci. Pre četiri godine glavni srpski grad je takođe bio organizator takmičenja devojaka a naša reprezentacija je tada osvojila predposlednje mesto.

I ove godine Srbija ima skromne ambicije. Cilj je da se prođe grupa u kojoj su još Novi Zeland, Španija i Hrvatska. U ponedeljak je u 20.30 protivnik Novi Zeland i to je prva prilika da se ostvari cilj i izbegne poslednje mesto u grupi. Španija je izraziti favorit a Hrvatska ima takođe kvalitetan sastav.

Povezana vest:  Vaterpolisti Partizana pobedili Mornar

Ivana Ćorović trener reprezentacije se opredelila za sledeći tim: Maja Dulić (Eger), Ana Andrejić (Palilula), Jana Lujić (Crvena zvezda), Iva Marinković (Taš 2000), Ivana Tokić (Spartak), Jovana Radonjić (Taš 2000), Jovana Todorovski (Crvena zvezda), Saša Ilić (bez kluba), Tijana Lukić (Crvena zvezda), Anastasija Koreni (Taš 2000), Tara Pejčić (Crvena zvezda), Milica Zelić (Crvena zvezda), Aleksandra Antanasijević (Crvema zvezda) i Jovana Bogosavljević (Taš 2000).

Povezana vest:  Pesma Gorana Karana vaterpolo himna

– Prošle godine smo u Izraelu zauzeli 11.mesto i učestvujemo na ovom takmičenju zahvaljujući domaćinstvu. Devojke su naporno trenirali i prolazak grupe bi bio uspeh. Spremale smo se, motiv je veliki, želimo da pred svojom publikom odigramo najbolje što možemo – rekla je trener Ivana Ćorović.

Učestvovaće 16 reprezentacija, od prijavljenih je ranije odustao Brazil. Na poslednja četiri svetska prvenstva medalje su osvajali: 2012 (Pert), Grčka, Mađarska, Rusija, 2014 (Madrid): SAD, Kanada, Mađarska, 2016. (Oklend) Rusija, Španija, Italija i 2018 (Beograd): Španija, Italija, Grčka.

Povezana vest:  FINA KUP, Srbija deklasirala Hrvate u finalu

Među favoritima za medalju se u Beogradu izdvajaju: Italija, Mađarska, Grčka, SAD, Holandija i Španija.

SASTAVI GRUPA

„A“ grupa: Italija, Kazahstan, Mađarska, Turska.

„B“ grupa: Grčka, Uzbekistan, Japan, SAD

„C“ grupa: Australija, Južna Afrika, Kanada, Holandija

„D“ grupa: Srbija, Hrvatska, Novi Zeland, Španija

PONEDELJAK

Kazahstan – Italija (9), Turska – Mađarska (10.30), Japan – Grčka (12), Uzbekistan – SAD (13.30), Kanada – Australija (15.30), Južna Afrika – Holandija (17), Hrvatska – Španija (18.30), svečano otvaranje (19.45), Španija – Srbija (20.30).