vaterpolo_reprezentacija_u_bazenuSP ŠANGAJ

Srbija izgubila od Italije posle produžetaka

Vaterpolo reprezentacija Srbije nije uspela da odbrani titulu svetskog šampiona, pošto je danas u finalu

prvenstva u Šangaju, posle produžetaka, izgubila od Italije sa 8:7 (1:0, 0:2, 4:1, 1:3, 2:1, 0:0).

Nakon regularnog toka utakmice rezultat je bio 6:6.

Selekciji Italije to je treća titula prvaka sveta, a prva od 1994. godine.

Bronzanu medalju osvojila je reprezentacije Hrvatske, koja je ranije danas u meču za treće mesto pobedila Mađarsku sa 12:11.

Italijani su bolje i sigurnije počeli utakmicu, a do vođstva su došli pogotkom Valentina Gala.

Izabranici Dejana Udovičića nisu se najbolje snašli u prvoj deonici, a obe ekipe su loše organizovale napade, tako da se mreže više nisu zatresle do odmora.

Povezana vest:  PLEJ OF, Pobeda Vojvodine nad Zvezdom posle peteraca

Srbija je na izjednačujući pogodak čekala do drugog minuta druge četvrtine, kada je Andrija Prlainović iskoristio grešku u dodavanju reprezentativaca Italije.

Čvrsta igra u odbrani obeležila je i veći deo druge četvrtine, ali su se tada bolje snašli igrači Srbije. „Delfini“ su do rezultatskog preokreta došli golom Miloša Ćuka koji je precizno šutirao sa distance.

Na početku treće četvrtine Matreo Aikardi je doneo Italijanima izjednačenje, ali je veoma brzo Filip Filipović šuter sa distance povisio na 3:2.

To je bilo sve što je Srbija uradila u ovom periodu utakmice, pošto je usledila serija od tri gola „azura“. Prvo je novim golom izjednačio Aikardi, vođstvo Italijanima doneo je Pjetro Filjoli, a na 5:3 povisio je Kristijan Prešuti.

Povezana vest:  SVETSKA LIGA, Srbija bolja od Makedonije u prvom kolu Svetske lige

Puni samopouzdanja Italijani su ušli u završnu četvrtinu, a odmah na početku golman Tempesti je čak odbranio peterac Srbiji. Šest minuta pre kraja meča Vanja Udovičić uspeo je da smanji na 5:4.

Veoma brzo uzvratio je Prešuti, koji je postigao šesti gola za Italijane. Da Srbija uhvati „priključak“ potrudio se Duško Pijetlović i postigao peti pogodak za Srbiju.

Konačno poravnanje Srbiji doneo je Filipović golom iz peterca. Do kraja regularnog toka utakmice, obe ekipe propustile su priliku da postignu još neki gol, pa je meč otišao u produžetke.

„Azuri“ su odlično odigrali prvi produžetak što im je, kako se kasnije ispostavilo, trasiralo put ka pobedi.

Odličnu partiju Aikardi je krunisao novim golom za prednost Italije od 7:6, ali je Filipović, u situaciji sa igračem više, uspeo da izjednači.

Povezana vest:  EVROLIGA, Vojvodina izgubila od Pro Reka

Veoma brzo nakon toga Srbija je imala priliku da povede, ali je odlični golman Tempesti odbranio još jedan peterac i podigao samopouzdanje svojoj ekipi.

Koliko je to značilo „azurima“ videlo se u završnici prvog produžetka, kada je Mauricio Felugo preciznim i snažnim udarcem doneo Italiji vođstvo 8:7.

Golman Italije Tempesti je i u drugom produžetku nastavio sa odličnim odbranama, a kada je Nikoli Rađenu odbranio šut u situaciji „jedan na jedan“ bilo je jasno da se „azurima“ smeši titula.

Poslednju priliku za izjednačenje i peterce Srbija je imala 12 sekundi pre kraja drugog produžetka, ali je Udovičićev šut završio pored stative.