zvezda jug 2

Jelenić: Apsurdna situacija, sistem je nakaradan

Predsednik vaterpolo kluba Crvena zvezda Viktor Jelenić rekao je danas da je taj sport doveden u apsurdnu situaciju jer će se u kvalifikacijama za Ligu šampiona sastati dva tima koja se bore za trofej.
-Došli smo u apsurdnu situaciju, niko nije srećan jer će već u kvalifikacijama ispasti jedan od dva tima koji se bore za trofej. Cela Evropa je nezadovoljna, ovaj sistem je nakaradan – rekao je Jelenić na vanrednoj konferenciji za novinare u Beogradu. 
Branilac trofeja Lige šampiona Crvena zvezda će u kvalifikacijama igrati protiv povratnika u to takmičenje, italijanskog Pro reka, koji je jedan od najtrofejnijih i najbogatijih evropskih klubova.
-Nisu srećni ni u Pro reku, njihov prvi čovek Gabrijele Volpi voli vaterpolo i ulaže milione. On se prošle godine razočarao i povukao i bojim se da će opet nešto slično da se desi, potrebni su nam takvi ljudi, a mislim da je ovaj sistem više protiv Pro reka, nego protiv Crvene zvezde – kazao je Jelenić. 
Zvezda će u prvoj utakmici kvalifikacija gostovati Pro reku u Đenovi 26. oktobra, dok će se revanš igrati 9. novembra na bazenu Tašmajdan u Beogradu. Jelenić je naveo da je još gore to što poraženi iz tog duela ove sezone više neće igrati ni u jednom evropskom takmičenju.
On je kazao da razume da srpski predstavnik u LEN-u Aleksandar Šoštar radi u interesu Partizana, ali da mora da postane svestan da još tri srpska kluba igraju evropska takmičenja. 
-Zvezda će od novog rukovodstva Vaterpolo saveza Srbije tražiti da se ova situacija promeni, ali teško će doći do toga. Normalno je da Šoštar radi u interesu Partizana, ali tu su još tri kluba. Da nije bilo Partizana srpski vaterpolo bi bio na njanižim granama, ali je Partizan izgubio finansijski i rezultatski monopol pojavom Radničkog, Vojvodine i Zvezde – kazao je Jelenić. 
Kako je rekao, čelnici LEN-a su objasnili da ne može da se menja trenutni sistem takmičenja, kao i da nemaju odgovor koji je interes vaterpola u tom sistemu. 
„Vajld“ kartu dobio je Partizan, a Zvezdi je objašnjeno da je to učinjeno jer su gledani rezultati poslednjih 10 godina. 
-Čudno je onda da Pro reko nije dobio ‘vajld’ kartu, ako se već gleda ta istorija – istakao je prvi čovek zvezde.
Ako prođe u grupnu fazu takmičenja, Zvezda će igrati u grupi sa Jugom, Egerom, Barselonetom i Olimpijakosom. Iz te grupe će na „fajnal siks“ u Barseloni proći dve ekipe, a ako Barselona bude poslednja, u svakom slučaju će igrati kao domaćin na završnom turniru. 
-To takođe nema ni u jednom sportu – dodao je Jelenić. Jelenić je istakao da je privatizacija u vaterpolu nemoguća, ali da je to odlična ideja za klubove koji mogu da budu profitabilni. 
-Ali, šta mi imamo? Golove i lopte – kazao je predsednik Zvezde. 
Na konferenciji u Sportskom društvu Crvena zvezda govorio je i direktor vaterpolo kluba Igor Milojević, koji je rekao da se ne odustaje od borbe za srpski vaterpolo. 
-Idemo u institucionalnu borbu. Verovali smo u legitimitet žreba jer se borba vodi isključivo u bazenu. Ne tražimo da nam neko nešto poklanja. Napravili smo toliko interesovanja u ovaj sport, ime Crvene zvezde je veliko i ljudi to moraju da shvate – rekao je Milojević.
On je kao veliki problem naveo i korišćenje bazena, jer sva tri ostala velika srpska kluba imaju tu privilegiju, dok Zvezda izdvaja više od 180.000 evra godišnje. Poručeno je i da Zvezda u jutarnjem terminu dva sata koristi pola bazena, dok u večernjem olimpijski bazen zajedno prvotimci i oko 200 dece, članova mlađih kategorija kluba.

Povezana vest:  Superfinale za 16 godina pobeda Partizana 2