cetverac 2014KAJAK
Odličan start reprezentacije na Svetskom kupu u Milanu, sedam posada u pet finala

Sedam finala prvog takmičarkog dana prvog Svetskog Kupa u italijanskom Milanu epilog je učinka kajakaške reprezentacije.Sedam posada ostvarilio je ulazak u pet A finala dok su dve posade učesnici B finala. Junakinja dana bila je dvostruka prvakinja Evrope Dalma Ružičić Benedek koja je obezbedila nastup u završnici dve discipline: k-1 500m i k-1 1000m. I dok će sutra u prepodnevnim časovima pet srpkih posada u četiri trke tražiti šansu da se popnu na pobedničko postolje, sprinteri s nestrpljenjem čekaju poslepodnevne kvalifikacije i polufinala.
Najbolja kajakašica Srbije je otvorila takmičenje nastupom u kvalifikacijama olimpijske discipline k-1 500m. Ružičić Benedek je sa petim vremenom od 35 učesnica kvalifikacija obezbedila nastup u polufinalu, završivši trku na drugoj poziciji u kvalifikacionoj trci u kojoj je veslala. U polufinalu, je ponovila rezultat iz kvalifikacija (drugo mesto) što joj je garantovalo nastup u A finalu koje će veslati sutra od 09,07 časova.
Na duplo dužoj deonici (k-1 1000m) Ružičić-Benedek je sa drugim mestom u kvalifikacijama obezbedila je sebi nastup u A finalu u kome će nastupiti danas (10.06č)., za nepunih sat vremena, pošto izvelsla trku na deonici od pola kilometra.
Direktno finale iz kvalifikacija obezbedile su sestre Moldovan, Nikolina i Olivera koje su osvajanjem prvog mesta u olimpijskoj disciplini k- 2 500m stigle ekspresno do plasmana među najboljih 9 posada i mogućnosti da se upuste u borbu za odličje (09,13č)
„Orlovi“ će u borbi za medalje u olimpijskoj disciplini k-4 1000m imati dve posade. Simo Boltić, Vladimir Torubarov, Ervin Holpert i Dejan Terzić uspeli su sa druge pozicije u kvalifikacijama da direktno doveslaju do A finala. Posada u sastavu Milenko Zorić, Dejan Pajić, Marko Dragosavljević i Aleksandar Aleksić uspela je kroz kvalifikacije da obezbedi nastup u završnici finala muških četveraca na hiljadu metara. Finalna trka na programu je sutra od 10,26 časova.
Marko Tomićević najbolji jednosedaš Srbije nije imao sreće. Osim podatka su se svi svetski asovi pojavili u kvalifikacijama discipline k-1 1000m, Tomićević je „dobio“ teške grupe I u kvalifikacijama i u polufinalu. Tomićević je najpre uspešno prebrodio kvalifikacije (drugo mesto) da bi u polufinalu bio trećeplasirani (iako je imao deveto vreme) što mu nije bilo dovoljno za A finale.Na duplo kraćoj deonici Tomićević se oprostio od takmičenja nastupom u polufinalu dicipline k-1 500m dok je Aleksandar Aleksić kroz kvalifikacije i polufinale u istoj disciplini sebio obezbedio nastup u B finalu i borbu od 10 do 18. mesta.
U kvalifikacionim i polufinalnim trkma na 500m u muškoj konkurenciji koje su velsane danas kasno popodne, posade Boltić, Torubarov i Holpert Terzić uspele su obezbediti plasman u A finale. I dok je Boltiću i Torubarovu prvo mesto u kvalifikacijma garantovalo nastup u završnici k-2 500m, Holpet i Terzić su do A finala te discpline doveslali preko polufinala i osvojenog prvog mesta.
Na otvaranju kajakaške sezone na međunarodnoj sceni reprezentativci Srbije pokazali su da će i ove sezone biti respektabilna ekipa koja će se ravnoprano nositi sa svetskom konkurencijom. Rezultatska ostvarenja prvog dana SK u Italiji su obećavajuća i prava su najava za subotu i nedelju kada se mogu očekivati i odličja. Kajakaški savez Srbije obezbedio je uz saradnju sa RTS-om direktan prenos finalnih trka iz Italije.

Povezana vest:  VESLANJE, Ilić vodi 12 veslača na pripreme u Tivat

GENERALKA DOMAĆINA ZA SP

520 sportista iz 29 zemalja sa pet kontinenata uzelo je učešće na prvom SK u Italiji. Milanu je ovaj dogadđaj generalna proba za Svetski šampionat koji se naredne godine održava od 19 do 23 avgusta na regatnom centru regatnog centra Idroskale, na kome će najbolji kajakaši i kajakašice iz celog Sveta „juriti“ olimpijske norme za RiO 2016. godine. Nemci su u Italiju došli gotovo u prepolovljenom sastavu ali timom za respekt predvođeni svojim zvezdama Hofom i Brendelom. Mađari su doveli drugu postavu, a u najjačim sastavima su Italijani, Poljaci, Šveđani, Danci, Finci i Rusi. Od zemalja koje se visoko kotiraju u kajakaškom sportu a van evropskog su kontinenta, prisutni su Kanađani, Australijanci i Novozelađani u kompletnim sastavima.Tu su i Kinezi, Brazilci, Meksikanci. Reprezentacija Srbije u Italiji broji 16 sportista…

Povezana vest:  Srpsko plivanje ne treba da brine za budućnost, oboreno 30 državnih rekorda