veslanje logo evropsko prvenstvo za juniore u belgiji 2014VESLANJE, EP ZA JUNIORE
Evropska bronza za srpski četverac sa kormilarom

Srpski veslački podmladak održao je kontinuitet osvajanja medalja na međunarodnoj pozornici. Iako je ove godine došlo do smene generacija a iako sadašnju juniorsku reprezentaciju čine i veslači koji će i dogodine moći da nastupaju u ovoj konkurenciji osvojeno je još jedno vredno odličje. Na Evropskom prvenstvu za juniore u Hazevinkelu naš četverac sa kormilarom Nikola Cvijetić, Dušan Slavnić, Miloš Milićević, Nemanja Lečić, kormilar Mateja Jošić osvojio je bronzano odličje. U fantasitčnom finalu ove discipline sprski čamac je s vremenom 6:25,24 prošao kroz cilj kao treći iza Ukrajinaca (6:20,88) i Italijana (6:24,64) koji osvojili zlato, odnosno srebro.
– Finalna trka je bila dostojna okršaja za evropske medalje. Bez obzira što je u ovoj disciplini bilo prijavljeno malo posada sve su bile izuzetno kvalitetne postigavši u finalu odlične rezultate. Naši momci su od početka do kraja ispoštovali dogovor. Iako su rivali krenuli žestoko naši nisu odstupali od taktike. Sredinu i finiš trke su izveslali odlično i u samom finišu došli do bronze. Da je bilo samo malo više vremena mogli su i do srebra iako je i ovo ogroman uspeh. Pogotovo što je Milićeviću i Cvijetiću ovo prva godina u juniorskoj konkurenciji pa će u njoj moći da se takmiče i dogodine – kazao je trener četverca sa kormilarom Dušan Kovačević.
Prezadovoljan odličjem u Hazevinkelu bio je i štroker Nemanja Lečić, koji prošlogodišnjem evropskom zlatu u osmercu u Belorusiji, pridodao i bronzu u četvercu sa kormilarom u Belgiji.
– Finalna trka je bila izuzetno neizvesna i brza, pogotovo kada se u vidu imaju uslovi na stazi. Ukrajinci koji i građom i veslanjem podsećaju na seniore su iznenadili. Italijani u svom sastavu imaju dva veslača koji su lane bili svetski prvaci u Litvaniji. Sve u svemu konkurencija je bila žestoka bez obzira na mali broj čamaca. Mi smo uspeli u finišu da preteknemo odlične Ruse i bili veoma blizu da sustignemo i Italijane. Ipak, prezadovoljni smo samom činjenicom das mo se popeli na postolje – istakao je Lečić.
Dubl skul Igor Đerić, Uroš Dimitrijević pobedio je u B finalu sa rezultatom 6:45,93 pa je ukupnom plasmanu šampionat završio na sedmom mestu. Isti plasman ostvarila je i Ljiljana Jošić u skifu. Naša veslačica trijumfovala je B finalu s vremenom 8:18,02. Četverac skul Pavle Stanković, Kristijan Stevanović, Petar Zelić, Filip Prodanović u ukupnom plasmanu zauzeo je deseto mesto pošto je u B finalu s vremenom 6:21,67 osvojio četvrto mesto. Prethodno Đerić i Dimitrijević su s vremenom 6:56,88 bili šesti u svojoj polufinalnoj trci, dok su Stanković, Stevanović, Zelić i Prodanović s vremenom 6:22,19 zauzeli peto mesto u borbi za finale. Jošićeva je za dlaku ostala bez finala pošto je u svojoj polufinalnoj grupi s vremenom 8:01,94 osvojila četvrto mesto sa samo 35 stotinki zaostataka za čamcem Velike Britanije koji je prošao kroz cilj kao treći.
– Pored četverca sa kormilarom koji je osvajanjem bronzanog odličja u jednoj gustoj i neizvesnoj trci napravio odličan rezultat pohvalio bih i učinak ostalih naših posada u Belgiji. Pre svega Jošićeve u skifu i dubl skula Đerića i Dimitrijevića. Trijumfima i vremenima u B finalima dokazali su da im je bilo mesto u finalima ovih disciplina. Jošićeva je u polufinalu imala jednu iscrpljujuću trku i bez „vize“ za finale ostala je u poslednjih desetak metara. Ipak, skupula je snagu i u B finalu pokazala svoj raskošni talenat. Isto važi i za Đerića i Dimitrijevića koji su u borbi za plasman od sedmog do 12. mesta izveslali odličnu trku i ostavirli i drugu pobedu u Belgiji pošto su trijumfovali i u kvalifikacijama – istakao je trener reprezentacije Aleksandar Ivković.
Dvojac bez kormilara Zoran Rajić, Marko Ristić završio je učešće u Hazevinkelu na 14. mestu. Naš čamac je u C finalu s vremenom 7:16,93 osvojio drugo mesto. U C finalu ženskih dubl skulova Milica Slijepčević i Miona Mitrović su trijumfovale s vremenom 7:35,27 osvojile pa su šampionat završile na 13. mestu.

Povezana vest:  Italijanki Grimaldi zlato na 25 kilometara