aleksandar-aleksic 2014KAJAK
Aleksandar Aleksić: Želim da se okušam na stazi

Kajak nije samo njegov sport, već i njegov život i, kako sam kaže, ne bi ga se odrekao nikada. Međutim, kajak nije jedini sport koji Red Bullov sportista Aleksandar Aleksić voli. Prednost daje pojedinačnim sportovima u odnosu na ekipne, a među njima se izdvaja automobilizam.
Otuda ne čudi da bi voleo da se jednog dana okuša na stazi, ali, naravno, van svoje sezone. Time što je odabrao da se bavi kajakom Aleksandar je nastavio porodičnu tradiciju, koju je započeo njegov deda, a nastavio otac. Kao klinac nije ni sanjao da će postati profesionalni kajakaš, ali jedno takmičenje na kojem je bio poslednji zaslužno je za to što je sada.
– Niko me nije terao da treniram kajak, ali sam probao, bez posebnog razloga. Tada nisam ni mogao da znam da ću postati profesionalni kajakaš. Više sam voleo da se kupam, kada god bismo zašli iza neke krivine, mi bismo se prevrnuli i plivali. Ali, kada sam otišao na prvo takmičenje, bio sam među poslednjima i onda sam odlučio da hoću da budem dobar. I, tako je sve krenulo – ističe Aleksandar.
Njegovi treninzi ne svode se samo na boravak u čamcu. Protekle zime oprobao se u skijaškom trčanju, što mu je dosta pomoglo, a ranije je uz trčanje vozio i bicikl. Zbog toga ne čudi što je ranije pratio biciklizam, ali su dešavanja poslednjih godina uticala da prestane.
– Pratio sam ranije biciklizam, zato što sam i sam dosta vozio bicikl tokom zime. Jeste da je hladno, ali je na vodi još hladnije, pa je dobra zamena. Ali, ne sviđa mi se više biciklizam zbog svih doping afera. Volim i atletiku, sprinterske discipline, ali je u poslednje vreme i dosta njih palo na doping testovima. Ne cenim sportiste koji to rade, ali generalno volim sportiste koji sami postižu svoje rezultate – naglašava mladi kajakaš.
Među tim pojedinačnim sportovima izdvaja se automobilizam, posebno Formula 1, koju je Aleksandar zavoleo kao dete, isto kao i kajak.
– Volim sve što ima veze sa motorima. Pratim Formulu 1 od malih nogu, a navijao sam za Šumahera. Nisam imao neki preterano jaki razlog, pretpostavljam da kao dete i ne možeš da ga imaš. Šumaher mi je bio zanimljiv, a Alonsa nisam voleo jer ga je pobeđivao. Kada se Šumi povukao, počeo sam da navijam za Bron GP i Red Bull. Tada mi je bilo fascinantno da tim koji nije u auto industriji može da uradi tako nešto. Jeste da Red Bull ima Renoove motore, tu se uključio i Nisan, ali je sjajno da neko iz neke druge oblasti može da dođe i pobedi sve jake timove i fabrike – ističe Aleksandar.
Na svoju prvu trku otišao je sa 12 godina, bilo je to 2004. godine na stazi „Hungaroring“, a to iskustvo i dalje pamti.
– Svi su pričali da je glasno, poredili su zvuk bolida sa avionima, ali sam taj doživljaj je neverovatan. Pre Formule 1 bila je trka Porše Superkupa, prvi put sam video te automobile i oduševio se, a kada su izašle formule, za mene je sve to bilo neverovatno. Bukvalno koji god aspekt da izaberemo, sve mi je bilo neverovatno. Od ubrzanja, zvuka do kočenja, kako se to čuje, kao eksplozija, sve mi je bilo fascinantno – kaže 22-godišnji Šapčanin.
Zbog obaveza, Aleksandar žali što predstojećeg vikenda neće moći da prisustvuje povratku Formule 1 u Austriju, na stazi „Red Bull Ring“. Međutim, nada se da će vrlo brzo ponovo otići na neku trku, a i da će možda i sam dobiti priliku da se nađe na stazi, možda baš u Špilbergu.
Mladi srpski kajakaš je prošle godine dobio krila i pridružio se porodici Red Bullovih sportista. Već je imao priliku da boravi u Red Bullovom trening centru u Austriji, a na pitanje koga bi od svojih kolega sa krilima želeo da upozna, kaže:
– To je teško pitanje. I sada, kada dam odgovor, možda će mi neko drugi kasnije pasti na pamet. Ako se uzme u obzir sa kim bih želeo da provedem dan, onda bi to bio Sebastijan Leb. Voleo bih da se nađem sa njim automobilu jer verujem da je on jedan od najboljih automobilista na svetu. I, ima dosta uspeha na svim poljima. Isto važi i za Lindzi Von, koja ima sjajne rezultate, a trenutno se oporavlja od povrede. Bilo bi lepo upoznati nekoga ko ima toliko iskustva na olimpijskom nivou, jer bih i ja želeo da osvojim medalju na Olimpijskim igrama, to mi je cilj. Mislim da bi to bilo od koristi za moju karijeru, iako su u pitanju potpuno različiti sportovi. Ipak imamo iste izazove što se tiče psihološke pripreme – kaže naš kajakaš.
Aleksandar Aleksić se trenutno sprema za naredne izazove, a prvi je Evropsko prvenstvo u Brandenburgu, u Nemačkoj, u julu. Samo mesec dana, mladog kajakaša čeka i Svetsko prvenstvo u Moskvi. Nakon toga u planu mu je boravak u Red Bullovom trening centru u Austriji, gde će pokušati da se što bolje pripremi za izazove koji potom slede.

Povezana vest:  VESLANJE, Seniori otputovali na Svetski šampionat

PHOTO: Predrag Vučković