Start dvojaca bez kormilaraVESLANJE
Tokom vikenda u Mađarskoj održana tradicionalna međunarodna regata
32 medalje iz Segedina

 

 

Tokom majskih praznika, u subotu i nedelju, u Segedinu je održana Međunarodna regata na kojoj je učestvovao veliki broj kvalitetnih posada. Među njima su bili i veslači iz Srbije, kako reprezentativne posade, tako i klupske.

Iz Mađarske srpski veslači su se vratili bogatiji za 32 medalje. Prvog takmičarskog dana osvojeno je 17 medalja, dok se drugog dana na pobedničko postolje popelo 15 posada iz Srbije. Šest reprezentativnih posada, koliko je nastupilo u Mađarskoj, okitilo se sa isto toliko odličja: četiri zlata i dva srebra, Važno je napomenuti da su srebra osvojena u trkama u kojima smo imali po dve posade i u kojima su reprezentativci osvojili i zlatne medalje.

U subotu sve četiri reprezentativne posade su se popele na pobedničko postolje. U disciplini skif za seniore, prvo mesto zauzeo je Dušan Bogičević (07:37,45), srebrni je bio Nenad Beđik (07:45,22) , dok je treće mesto pripalo Predragu Lackovu, koji je u Segedinu veslao u kluspkim bojama „Zreneksa“.

– Dušan Bogičević je trku izveslao izuzetno dobro, očigledno je da je konačno ušao u pravi ritam treninga i trka. Pripremni period je odrađen izuzetno dobro –  prokomentarisao je Nebojša Ilić, selektor seniorske reprezentacije Srbije.

Povezana vest:  Veslački ultramaraton od Višegrada do Bajine Bašte

Dva reprezentativna dvojca bez kormilara osvojila su prva dva mesta, ostavivši iza sebe posadu Mađarske, koja je aktuelni svetski vicešampion za seniore do 23 godine. Zlato je pripalo Igoru Perziću i Milošu Čudiću (07:05,09) , dok su drugo mesto zauzeli Igor Lucić i Luka Đorđević (07:11,38).

Pobednicki cetveracOd ostalih rezultata, selektor Nebojša Ilić je posebno istakao pobedu Partizanovog juniorskog dvojca Simović/Matović (07:29,07) koji predstavljaju najozbiljnije kandidate za učešće na Olimpijskim igrama mladih, koje se ove godine održavaju u Singapuru (14.-26.avgust).

Posada „Grafičara“ Pelić/Leković osvojila je srebrnu medalju u disciplini dvojac bez kormilara za lake veslače. Skifista „Smedereva“, Aleksandar Filipović zauzeo je treće mesto u skifu za juniore.

U konkurenciji kadeta, skifista „Smederava“ Uroš Stanjević, okitio se zlatnom medaljom, dok je treće mesto u ovoj disciplini zauzeo Miloš Šćepanović iz „Crvene Zvezde“. U disciplini dvojac bez kormilara za kadete, posada „Partizana“ Rađenović/Pejanović zauzela je drugo mesto ispred Zvezdine posade Lazić/Marinkovski. Posada Smedereva u sastavu Božihović/Stanišić zauzela je drugo mesto u disciplini dubl skul za kadete, dok je treće mesto pripalo posadi „Grafičara“ Vasiljević/Aleksandrić. Nina Jovanović, kadetkinja „Crvene Zvezde“ zauzela je drugo mesto u skifu. U disciplini dubl skul za kadetkinje trijumfovala je posada „Grafičara“ Lugonja/Ugrenović, dok je posada „Palića“ Paci/Tikvički osvojila bronzanu medalju.

Povezana vest:  VESLANJE, Nastavak priprema sa ličnim rekordima

Drugog takmičarskog dana Dušan Bogičević ponovo je trijumfovao u disciplini skif za seniore (07:15,88), dok je drugo mesto pripalo Predragu Lackovu iz veslačkog kluba „Zrenex“.

Još jedno najsjajnije odličje našoj reprezentaciji doneo je četverac bez kormilara u sastavu Nenad Beđik, Igor Lucić, Luka Đorđević i Igor Perzić (6:09,88) ostavivši iza sebe drugoplasiranu posadu veslačkog kluba „Iktus“ iz Hrvatske, više od 10 sekundi, dok su trećeplasirani bili reprezentativci Mađarske u čijem sastavu su veslali aktuelni vicešapioni sveta za mlađe seniore u disciplini dvojac bez kormilara.

Laki dvojac bez kormilara u sastavu Stanković/Rudaković doneo je zlatnu medalju veslačkom klubu „Grafičar“. Jovan Đuričić iz veslačkog kluba „Tamiš“ osvojio je bronzanu medalju u disciplini skif za lake veslače.

Povezana vest:  Plivačka elita na 6. Banja Luka Open 2013 mitingu

U juniorskoj konkurenciji dubl skul „Danubiusa“ Urukalo/Đokić zauzeo je drugo mesto. Kombinovana posada „Partizana“ i „Smedereva“ Nikolić-Filipović-Simović-Matović trijumfovala je u disciplini četverac bez kormilara ispred posade „Crvene Zvezde“ u sastavu Marinkovski-Lazić-Lekić-Jovičić. Juniorka „Zrenexa“ Jovana Arsić pobednica je trke u disciplini skif za juniorke.

U konkurenciji kadeta veslači iz Srbije uspeli su da u potpunosti zauzmu podijum u disciplini skif za kadete. Zlatna medalja pripala je Dušanu Noviću iz „Partizana“, dok su srebrna i bronzana medalja pripale veslačima „Crvene Zvezde“ Urošu Marinoviću i Milošu Šćepanoviću. Četverac bez kormilara „Partizana“ u sastavu Krlović/Milovanović/Ranđelović/Pejanović zauzeo je treće mesto, dok su isti uspeh ostvarili i Došljak/Milošević/Uzanović/Šljukić, takođe iz „Partizana“, u disciplini četverac skul. Kadetkinje „Grafičara“ u četvercu skul, Jovanović/Lazović/ Lugonja/ Ugrenović, bile su za stepenik na pobedničkom postolju bolje od muškog četverca skul i osvojile su srebrnu medalju.

Internacionalnu regatu u Segedinu ove godine obeležili su idealni uslovi za veslanje, izuzetno jaka konkurencija, nastup velikog broja takmičara i, nesumnjivo, 32 medalje koje su pripale posadama iz Srbije.