Aleksandar FilipovicVESLANJE
S velikim optimizmom u Vareze
 
Posle završnih priprema srpska veslačka reprezentacija u ponedeljak, 21. jula 2014, putuje u Italiju gde će učestvovati na Svetskom prvenstvu za seniore do 23 godine, koje će od 23. do 27. jula okupiti 800 veslača i veslačica iz 51 zemlje. Na šampionatu u Varezeu naša zemlja će nastupiti sa pet posada koje su prošle gusto sito domaćih kvalifikacija za ovo takmičenje. U skifovima će nastupiti Aleksandar Filipović i Jovana Arsić, u dvojcu bez kormilara Marin Mačković i Viktor Pivač, u dubl skulu za lake veslače Petar Jovanović i Marko Jošić, a u četvercu bez kormilara Igor Lončarević, Nikola Selaković, Nikola Kekić i Vuk Matović. Pred put u Italiju naši reprezentativci su odisali optimizmom i gotovo uglas poručili da u Vareze idu s čvrstom namerom da pruže svoj maksimum, što će biti dovoljno, nadaju se, da bogatu riznicu medalja srpskog veslanja obogate za još neko odličje.
Aleksandru Flipoviću će šampionat u Varezeu biti oproštajno takmičenje od konkurencije mlađih seniora. Ovaj Smederevac već tri godine vesla u dubl skulu sa Markom Marjanovićem a u Italiji će se prvi put posle 2010. okušati u skifu.
– Još prošle godine sam sa trenerom Dejanom Guslovim imao ideju da zaveslam u skifu na Svetskom prvenstvu za mlađe seniore. Ipak, 2013. smo odustali od toga a tu ideju smo sproveli u delo ove godine, tim pre što mi je ovaj šampionat poslednja prilika da zaveslam u ovoj uzrasnoj kategoriji. Iako sam imao samo četiri dana za pripreme u skifu s mnogo samopouzdanja očekujem start šampionata. Čamac ide dobro i brzo i idem u Italiju da pobedim – siguran je u sebe Filipović koji je za rivale imati čak 29 čamaca – Nikada do sada nisam startovao na nekom takmičenju gde je u mojoj disciplini prijavljeno čak 30 takmičara. Ipak, mnogi među njima ne pripadaju visokoj klasi svetskog veslanja. Najveći konkurenti su mi Bugarin Jotov koji vesla pod zastavom Azerbejdžana i koji je na nedavnom Evrpskom prvenstvu u Beogradu osvojio srebro u dubl skulu i Poljak Vegricki, prošlogodišnji svetski juniorski prvak u skifu.
U dvojcu bez kormilara prijavljeno je 17 posada među kojima će biti i naš čamac Martin Mačković, Viktor Pivač. Prošlogodišnji juniorski prvaci Evrope u osmercu i osvajači svetske bronze u ovom čamcu, ove godine su pokazali da su dobitna kombinacija u ovom čamcu. Odličnu uvertiru za predstojeći šampionat napravili su na internacionalnim regatama na Bledu i Paliću gde su pobedili u svim trkama.
– Na Bledu i Paliću smo dokazali i sebi i drugima da zaista vredimo i pobede na ovim regatama su nam ulile ogromno samopouzdanje. Završne pripreme na Srebrnom jezeru smo odradili odlično i u svakom smislu smo zadovoljili zahteve trenera. Iskren da budem prisutna je mala doza nervoze jer očekujemo dobar rezultat bez obzira na to što smo tek zakoračili u ovu konkurenciju. Konkurencija će biti žestoka. U dvojcu bez kormilara će veslati mnogo iskusnijih veslača od nas, osvajača svetskih i evropskih medalja u seniorskoj konkurenciji. Od svih posada do sada samo imali priliku da odmerimo snage sa čamcima Rumunije, Mađarske, Slovenije i Hrvatske i smatram da smo bolji od ovih posada. U svakom slučaju finale je nešto što s pravom očekujemo a posle će biti sve moguće – istakao je Martin Mačković.
Petar Jovanović i Marko Jošić će u Varezeu debitovati u „dresu“ Srbije na nekom velikom takmičenju. Njih dvojica su na poslednjoj Izbornoj regati održanoj na Srebrnom jezeru ispunili zadatu normu u dubl skulu za lake veslače za učešće na šampionatu.
– Odlično smo radili u prethodnom periodu. Zaobišli su nas svi problemi i maksimalno smo spremni za start šampionata. Mnogo smo brži nego na Izbornoj regati na Srebrnom jezeru ali mislim da imamo još prostora i nadam se da ćemo baš u Varezeu postići svoja najbolja vremena – kazao je Marko Jošić koji se osvrnuo i na konkurenciju u Varezeu u kojem je u ovoj disciplini prijavljeno 19 čamaca – Osim Nemaca o ostalim posadama nemamo nikakve informacije. Tek posle kvalifikacija ćemo znati gde je naše mesto na šampionatu ali smo sigurni da možemo da se borimo sa svima. To što prvi put učestvujemo na nekom svetskom prvenstvu nije nam nikakav nedostatak budući da i Petar i ja iza sebe imamo mnogo jakih regata.
Trinaest četveraca bez kormilara boriće se za medalju u ovoj disciplini. Među njima naći će se i srpska posada koju čine trojica prošlogodišnjih juniora Igor Lončarević, Nikola Selaković i Nikola Kekić i Vuk Matović, koji se ove godine vratio u srpsku reprezentaciju posle tri godine i sjajnih nastupa na Nikolom Simovićem u juniorskom dvojcu bez kormilara 2011.
– Iako smo prvi put u ovom sastavu u ovom čamcu mislim da smo svaki trenutak priprema iskoristili na najbolji način i potpuno spremni dočekujemo takmičenje. Na Paliću smo trijumfovali u seniorskoj konkurenciji a na završnim pripremama smo se dodatno ubrzali i ciljamo medalju. Finale se podrazumeva. Pored nas, trojica prošlogodišnjih juniora, u ovom čamcu je i mnogo iskusniji Vuk Matović koji nas odlično usmerava i vodi – rekao je Nikola Kekić i dodao – Konkurencija će biti žestoka ali mislim da se odvajaju Nemačka, koja je trijumfovala na prošlogodišnjem Svetskom prvenstvu za seniore do 23 godine u Austriji, i Italija u čijem teškom četvercu veslaju dvojica veslača koji su bili učesnici finala u dvojcu bez kormilara na nedavnom Svetskom kupu u Lucernu.
Jedina naša predstavnica u ženskoj konkurenciji biće Jovana Arsić koja će se ogledati u ženskom skifu u kojem je prijavljeno 22 čamca.
– Poput svih sportista i ja imam najviše ciljeva tj. idem u Vareze da osvojim zlato. Da li ću uspeti u tome ostaje da se vidi na licu mesta. Konkurencija će biti žestoka. Po rezultatima se odvaja Litvanka Valkiukajt koja je svetska prvakinja u dubl skulu, a tu su i prošlogodišnja juniorska svetska prvakinja kao i osvajačica bronze na Svetskom prvenstvu za seniore do 23 godine u Austriji 2013. Ipak, ne obazirem se na konkurenciju. Fokusirana sam samo na svoje veslanje i na to da se u Varezeu na tri, nadam se i četiri trke, pokažem u svom najboljem izdanju. Pakleno sam radila i u odličnoj sam kondiciji. Sve u svemu najbolji će biti onaj ko bude bio i psihički i fizički najbolje spreman za ogromne izazove koji nas očekuju – „podvukla“ je Arsićeva.
Pored takmičara na Svetskom prvenstvu za seniore do 23 godine putuju i član selektorske komisije Veslačkog saveza Srbije Dejan Guslov, trener reprezentacije Aleksandar Ivković, treneri Lazo Pivač, Radivoj Mijatov i Srđan Jovanović. Kvalifikacije u disciplinama skif i četverac bez kormilara su na programu 23. jula popodne, dok će ostale naše posade startovati u kvalifikacijama dan kasnije.
Povezana vest:  Inspekcija FISA zadovoljna napustila Beograd