Kadetski cetverac skul Aleksandar Bojanic Marko Djuranovic Nikola Jankulovic Pavle Lijeskic Foto Nadja IlicVESLANJE
Partizanu najviše titula na najmasovnijem Državnom šampionatu

U nedelju, 21. septembra, održan je drugi dan Državnog veslačkog šampionata, najjačeg domaćeg takmičenja u ovoj godini. Za naslove prvaka ogledali su se kadeti i seniori. Posle mnogo neizvesnih i kvalitetnih trka u dva dana na Adi Ciganliji Partizan je prvenstvo završio kao najuspešniji klub sa ukupnim skorom od 17 medalja, osam zlatnih, šest srebrnih i tri bronzane. Drugo mesto u ukupnom plasmanu pripalo je Crvenoj zvezdi koja je osvojila sedam zlatnih, osam srebrnih i pet bronzanih medalja, dok je treći po uspešnosti Čurug sa ukupno 11 odličja – pet zlatnih, četiri srebrne i dve bronzane.
– Drugog dana šampionata ogledali su se kadeti i seniori. Kada je u pitanju kadetska konkurencija posebne pohvale zaslužuju dve posade. Četverac skul Smedereva Danilo Selaković, Lazar Dostanić, Dušan Dimitrijević, Andrija Stojković i četverac bez kormilara Partizana Aleksandar Antić, Dejan Jovašević, Bogdan Stepić, Danilo Radovanović. Pored toga što su ova dva čamca superiorno došli do titular državnih prvaka u ovim disciplinama postigli su odlična vremena i pokazali da imaju materijala za visoke domete – istakao je trener reprezentacije Aleksandar Ivković – Kada je u pitanju seniorska konkurencija nije bilo spektakularnih rezultata što i ne čudi s obzirom da je kraj sezone i da su mnogi već umorni od svih iskušenja koja su imali uoči šampionata. Jedna od najvećih dobiti prvenstva bila je ta što su se na stazu posle velike pauze vratila dvojica veslača. Prošlogodišnji juniorski svetski viceprvak u skifu Andrija Šljukić postao je državni prvak u dubl skulu sa Igorom Đerićem, dok je Dušan Milovanović osvojio bronzu u dvojcu bez kormilara u kojem je veslao sa Nikolom Kekićem.
Pored tri pomenuta kluba medalje na Državnom prvenstvu osvojalo je još osam klubova i to Smederevo (5 zlata – 1 srebro, 2 bronze), Danubius (4 – 6 – 4), Galeb (2 – 2 – 3), Palić (1 – 2 – 2), Tamiš (1 – / – /), Sava (/ – 2 – 5), Grafičar (/ – 1 – 4) i Zreneks (/ – 1 – 3).
– Prvenstvo je proteklo u najboljem mogućem redu. Uslovi na stazi su bili regularni iako smo dugo mučili muku sa velikom travom na Savskom jezeru. Međutim, zahvaljujući Tehničkoj službi Javnog preduzeća „Ada Ciganilji“, koja se pred šampionat dodatno angažovala ovaj problem je gotovo rešen. na šampionatu su postignuti realni rezultata a posebno smo ponosni zbog činjenice da je ovogodišnji šampionat bio najmasovniji u istoriji ovog takmičenja. Taj podatak raduje sve poklonike veslanja u našoj zemlji jer se, očigledno je, baza širi iz godine u godinu. Tačku na veslačku sezonu biće stavljena u Novom Sadu kada je 18. okotbra na programu daljinska regata u okviru Trećeg, poslednjeg kola, omladinske lige – kazao je generalni sekretar Veslačkog saveza Srbije Nebojša Jevremović.

Povezana vest:  PLIVANJE, Za vikend 22. „Memorijal Ante Lambaša“