nebojsa grujic nagradaNebojša Grujić i Nikolina Moldovan najuspešniji predstavnici kajakaškog sporta u 2014.

Kajakaški savez Srbije imao je nezahvalan zadatak da iz mora sjajnih rezultata ostvarenih u 2014. godini izdvoji najznačajnije. Na tradicionalnoj manifestaciji „Dan kajaka“ održanoj u restoranu Jezero na Adi Ciganliji, za najuspešnije su proglašeni Nebojša Grujić u muškoj, odnosno Nikolina Moldovan u ženskoj konkurenciji.
Mladi Šapčanin se u prošloj godini okitio titulom svetskog šampiona (K-2 200 sa Markom Novakovićem), te zlatom na SP do 23 godine (K-1 200).
Nikolina je na Evropskom prvenstvu u Brandeburgu sa sestrom Oliverom osvojila bronzu u K-2 500, a onda zablistala i na Svetskom prvenstvu u Moskvi. Ista posada je u K-2 500 bila srebrna, a Nikolina se domogla bronze i u jednosedu.
– Kajakaški savez Srbije ima izuzetnu priliku da se pohvali rezultatima u 2014. Pet medalja sa svetskog i dve sa evropskog prvenstva, te četiri odličja sa svetskih kupova i pregršt odličja sa regate olimpijskih nada nas čine ponosnim – rekao je u uvodnoj reči Mirko Nišović, prvi čovek KSS. – Za naše rezultate zaslužni su i Ministarstvo omladine i sporta i Olimpijski komitet. Ulaganje u kajak u poslednjih pet godina je urodilo plodom. Najbolji smo primer kako se uloženo vraća rezzultatima.
U ime struke govorio je Miroslav Aleksić, novoimenovani sportski direktor Kajakaškog saveza Srbije.
– Glavni cilj u predolimpijskoj godini su da se zadržimo u svetskom vrhu i tako obezbedimo što više normi za Rio. Prošle godine smo podigli lestvicu, pa sada imamo zadatak da ispunimo planove i opravdamo očekivanja. Ne želimo da uspesi budu prolazna etapa već da se na ovom nivou zadržimo u naredne dve, tri decenije.
Grujićev partner iz zlatnog dvoseda Marko Novaković je rekao:
–Sjajna godina je iza nas. Uradićemo sve da je ponovimo, steknemo kontinuitet velikih rezultata. To je i naša obaveza prema ljudima koji su uz nas sve ove godine i bez čije podrške ne bi uspeli. Verujem da će i dalje pružati nesebičnu podršku.
U konkrenciji najboljeg trenera plaketa je otišla u ruke Dragana Plavšića čiji su takmičari u 2014. osvojili najviše medalja. Najperspektivniji trener je Uroš Pavlović, a nova nada Bojan Milinković.
Najbolji klub, kada su u pitanju mirne vode, je Tarket iz Bačke Palanke koji je ove godine nastavio dominaciju na Državnim šampionatima Srbije. Godinu na divljim vodama obeležili su KK Gusar iz Niša u slalomu i KK Drina iz Bajine Bašte u spustu.
Uz brojne ličnosti iz sveta kajaka, manifestaciji su prisustvovali i predstavnici Ministarstva omladine i sporta, Olimpijskog komiteta, Sportskog saveza Srbije, Republičkog zavoda za sport, Sekretarijata za sport Grada Beograda… Za uspešnu saradnju dodeljene su im zahvalnice.

Povezana vest:  VESLANJE, Optimizam srpskih reprezentativaca pred najznačajnije takmičenje u 2018.

NAGRADA ZA HRABROST

Ove godine, Kajakaški savez Srbije dodelio je dve novčane nagrade za podvig godine. Sandra Polovina je nagrađena za hrabrost jer je 2013. godne, ne žaleći spostveni život, spasila čoveka od davljenja u Savi.
Za prošlu godinu nagrađen je Kajakaški klub Gusar. Članovi niškog kluba su nesebično pomogli u evakuaciji stanovništva u poplavom zahvaćenom Obrenovcu.

Povezana vest:  SP ZA JUNIORE I SP ZA SENIORE U NEOLIMPIJSKIM DISCIPLINAMA U PLOVDIVU (15-19. AVGUST 2012), Svetska juniorska bronza za evropske prvake sa Bleda