pss logoPSS povukao prethodno i objavio novo saopštenje
 
Plivački savez Srbije povukao je saopštenje u kojem optužuje ministra omladine i sporta Vanju Udovičića za obmanjivanje javnosti i objavio novo u kojem traže sastanak sa njim.
PSS je povukao svoje prethodno saopštenje jer nije bilo objavljeno na memorandumu, a u novoj verziji se izražava nada da će se nesporazum izgladiti.
„Bez želje da dalju polemiku sa predstavnicima MOS-a vodimo preko medija, samo u svrhu istinitosti, ovom prilikom demantujemo neke od iznetih navoda – Ispravnost našeg poslovanja je pored nalaza revizorske kuće potvrđena upravo u presudi na koju se Ministarstvo poziva, a na koju se pravni savetnik saveza nije žalio jer se ona ne odnosi ni na privredni prestup, niti na prekršaj iz delatnosti rada PSS“, kaže se u zvaničnom saopštenju.
Kako se dalje navodi, „narocito je netačno da je bilo ko iz Sportskog saveza Srbije ili neke druge institucije dolazio u Savez i vršio bilo kakav nadzor, ili na bilo koji nacin kontaktirao Savez. O tome ne postoji ni jedan zapis bilo koje vrste“, kaže se u saopštenju.
„Pošto pomoćnik ministra i sam ministar sa uverenjem iznose ove podatke, sve smo uvereniji da se oni oslanjaju na neke neproverene i u svakom slučaju neovlašćene izvore koji ih navode da u javnost iznose stvari koje je lako materijalno dokazati kao netačne. U tom smislu ponovo izražavamo nadu da se radi o nesporazumu i da bi sastanak sa ministrom u tom smislu mogao da bude produktivan u cilju pronalaženja rešenja koje bi omogućilo funkcionisanje sistema plivanja“, kaže se u saopštenju PSS.
Kako se ističe između ostalog, „ukoliko sistem ne funkcioniše, stvaraju se ozbiljne posledice koje neće mimoići ni bazu, ni klubove, ni decu, ni juniore i imaće, pored domaćih, i međunarodne posledice“, naviodi se u saopštenju PSS.
Ističce se dalje da klubovi više neće moći da se nazivaju klubovima jer za to zakonom propisan uslov – učešće u sistemu takmičenja u ovom slučaju neće postojati.
„Nastupi naših plivača na medunarodnim prvenstvima neće biti mogući. Naime, Olimpijski komitet Srbije nema pravo da prijavljuje naše plivače, pa ni vrhunske, ni na jedno takmicenje bez verifikacije nacionalne federacije“, navodi se u novom saopštenju PSS.
PSS na kraju zaključuje da je uveren da će “ Ministarstvo omladine i sporta, pored na pogrešnim podacima zasnovane odluke komisije o dodelivanju programskih sredstava, takođe svesno i svoje odgovornosti koju ima i da neće dozvoliti da ciljeve i interese opstanka i razvoja plivanja kao ključnog sporta po zdravlje cele nacije, a koji su nam zajednički i koje delimo međusobno, dokazujemo u medijima ili pred sudovima“.
Ministarstvo omladine i sporta (MOS) saopštilo je pre dva dana da je Plivački savez Srbije (PSS) izuzet iz budžetskog finansiranja za naredne dve godine jer je pravosnažno osuđen od nadležnog suda zbog kršenja Zakona o sportu.
Povezana vest:  Poseta olimpijskih veslača sportskom kampu u Kučevu