Cetverac bez kormilara Cvijetic Lazovic Ristic Rajic na  zavrsnim priprema za SP u Brazilu

VESLANJE
Poruka iz četverca pred odlazak na SP: Idemo na odličje u Riju

Četverac bez kormilara Nikola Cvijetić, Lazar Lazović, Marko Ristić, Zoran Rajić, zajedno sa trenerom ovog čamca Aleksandrom Smiljaniće, u subotu rano ujutru sa beogradskog aerodroma „Nikola Tesla“ otisnuo se put Brazila gde će od 5. do 9. avgusta 2015. braniti boje Srbije na Svetskom prvenstvu za juniore u Rio de Žaneiru. Naši reprezentativci imaće čast sa joiš oko 600 takmičara i takmičarki iz 53 zemlje otvorie regatnu stazu u Laguni Rodrigo de Freitas u samom centru grada koja će biti poprište olimpijske regate na Igrama u ovom gradu 2016. Pred sam polazak u Brazil Cvijetić, Lazović, Ristić i Rajić gotovo uglas su poručili da u Rijo putuju sa jasnom namerom da daju svoj maksimum i da pokušaju da se domognu postolja na najvećoj i najjačoj svetskoj smotri veslačkog podmlatka u 2015.
Zoran Rajić, štorker ovog čamca koji je na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu za juniore u češkim Račicama osvojio bronzano odličje, ističe da su svi maksimalno spremni za sve izazove koji ih očekuju.
– Kompletne završne pripeme odradili smo maksimalno posvećeno. Sve zahteve trenera smo ispunili do tančina i uradili sve što je do nas da u Brazil otputujemo u najboljoj mogućoj formi. Atmosfera u čamcu je najvišem niovu. Dišemo kao jedan i svi smo usmereni ka glavnom cilju, a to je plasman u finale. Posle toga, idemo u napad i na svetsko odličje. U Račicama se videlo da svi koji dođu do okršaja za odličje mogu i do postolja, a ja se nadam da imamo snagu i kvalitet da, posle Češke, postignemo vredan rezultat i u Brazilu. Svima nama ovo je poslednja godina juniorskog staža i upravo zbog toga ovo takmičenje za nas ima posebnu težinu. Na njemu polažemo diplomski ispit pred ulazak u seniorske vode – kaže Rajić, učesnik prošlogodišnjih Olimpijskih igara mladih u Nankingu.
Optimista je i njegov klupski drug iz Smedereva Marko Ristić, član juniorskog četverca bez kormilara koji je lane u Višegradu postao balkanski šampion (u tom čamcu veslao i Rajić).
– S velikim očekivanjima idemo u Brazil, a glavni razlog za to su rezultati koje smo postigli u priprema za ovo takmičenje. Svaki trening smo odradili maksimalno dobro, bez ijednog kiksa, a na jedinim zvaničnim proverama za šampionat u Riju – Internacionalnoj regati „Vojvodina Open“ na Paliću bili su najbrži srpski četverac bez kormilara u konkurenciji mlađih seniora. Poseban motiv nam je to što smo jedina srpska posada koja će se takmičiti na Svetskom prvenstvu za juniore i što ćemo veslati na stazi koja će naredne godine na Olimpijskim igrama ugostiti najbolje svetske veslače i veslačice. Medalja bi bila ostvarenje sna za sve nas, verujem da možemo do nje u žestokoj konkurenciji koja nas tamo očekuje – ističe Ristić.
Reprezentativac iz redova Crvene zvezde Nikola Cvijetić napominje da je Svetsko prvenstvo za juniore u Brazilu najjače i najznačajnije takmičenje na kojem će učestvovati u dosadašnjoj karijeri.
– Naredne godine postajemo mlađi seniori i ovo će nam biti jedinstvena prilika da se na najlepši mogući način oprostimo od juniorske konkurencije. Ne sumnjamo da imamo kvalitet za finale i ono nam je u mislima otkako smo u Račicama, bronzanom medaljom, obezbedili sebi mesto za šampionat u Riju. Konkurencija će biti mnogo jača nego u Češkoj. Mnogo čamaca će se ravnopravno boriti za najboljih šest, a ja bih, pored našeg, odvojio i posade Švajcarske, Rumunije, Velike Britanije, Grčke, Španije, Australije i SAD – smatra Cvijetić.
Slično razmišlja i njegov klupski „kolega“ Lazar Lazović:
– Očekujem da uđemo u finale, a posle toga ni zlato ne bi bilo toliko daleko. Sigurno je da će biti mnogo posada koje će po svom kvalitetu moći da razmišljaju o postolju. Mnoge od njih i ne poznajemo i prvi put ćemo ih videti u kvalifikacijama. Tek po dolasku u Rijo i nakon žreba za prvu trku na šampionatu sa trenerom Smiljanićem ćemo skovati taktiku. Za razliku od Češke prvenstvo u Brazilu traje duže i biće više vremena za oporavak posle trka. Ovu priliku koristim da se zahvalim trenerima i drugarima i drugaricama iz Crvene zvezde koji su Cvijetiću i meni dali ogromnu podršku, kako pred šampionat u Račicama, tako i sada, uoči prvenstva u Riju – rekao je Lazović.
Žreb kvalifikacionih grupa biće održan u utorak, a šampionat startuje dan kasnije. Kvalifikacije u teškom četvercu, u kojem je prijavljeno 16 posada, su u četvrtak, 6. avgusta, s početkom u 15,50 časova po našem vremenu.

Povezana vest:  PLIVANJE, Susret mladih reprezentacija Slovenije, Hrvatske i Srbije