U poljskim Krušvicama 2011. odžano je Prvo evropsko za juniore, a isto mesto, šest godina kasnije, biće poprište i Prvog šampionata Starog kontinenta za seniore do 23 godine. Na regatnoj stazi na ledničkom jezeru, zaštićenom programom “Priroda 2000”, 2. i 3. septembra 2017. za zvanje najboljih mlađih seniora Evropa boriće se predstavnici 30 zemalja. Srbiju će na ovom takmičenju predstavljati dve posade. U skifu, u kojem je prijavljen najveći broj čamaca – 18, nastupiće Dušan Slavnić, dok će se u konkurenciji devet dubl skulova ogledati Igor Đerić i Aleksandar Beđik. Trener srpskog dubl skula Aleksandar ivković “podvukao” je da su Đerić i Beđik odlično radili u završnim pripremama i da maksimalno spremni dočekuju start šampionata.

– Za obojicu će prvenstvo u Krušvicama biti poslednje reprezentativno takmičenje u ovoj sezoni u kojoj su do sada “upisali” nastupe u četvercu bez kormilara na Svetskom kupu u Beogradu, Evropskom prvenstvu za seniore u Brandenburgu i Svetskom prvenstvu za seniore do 23 godine u Plovdivu. Nakon šampionata u Bugarskoj počeli su da treniraju u dubl skulu u kojem su od početka pokazali dobre brzine. Iako im je dvojac bez kormilara prirodnija disciplina, s obzirom da su obojica više rimenaši, i zbog sitnih povreda nismo imali vremena za manervisanje pa smo na Izbornoj regati nastupili u dubl skulu u kojem smo i izvadili “vizu” za Krušvice. U Poljsku putujemo s optimizom i spremni na sve izazove koji će biti posebno zahtevni budući da se sve odigrava u samo dva dana. Što se konkurencije tiče ona će se umnogome razlikovati u odnosu na ovogodišnje Svetsko prvenstvo za seniore do 23 godine. U Krušvicama će od dubl skulova koji su nastupili u Plovdivu veslati jedino Slovenci Krebs i Alajnčić. Oni su taj šampionat završili trijumfom u B finalu, ali su po rezultatima zaslužili i više do sedmog mesta. Bez obzira na sve u Poljskoj nas očekuje izuzetno jaka konkurencija budući da će u ovoj disciplini svoje čamce imati mnoge velike veslačke nacije – napomenuo je Ivković.

Povezana vest:  VESLANJE, Novo testiranje reprezentacije - Jagar i Vasić ponovo odlični, Radoje Ðerić najbrži u skifu

Iskusni stručnjak istakao je ogroman značaj za mlađe seniore što će počev od ove godine moći da se takmiče i na evropskim prvenstvima u svojoj uzrasnoj kategoriji.

– Svi iz veslačkog sporta smo srećni što evropska prvenstva za mlađe seniore od ove godine počinju svoj život u kalendaru velikih veslačkih događaja. Siguran sam da će on odigrati važnu ulogu u razvoju, najosetljivije, uzrasne kategorije veslača. Naime, mlađi seniori, čiji staž traje četiri godine, do sada su imali samo jedno veliko veslačko takmičenje u toku godine – svetsko prvenstvo, što je izuzetno malo. Tako su morali da se, barem kada su kontinentalna takmičenja u pitanju, odmah po izlasku iz juniorske konkurencije nađu u areni sa mnogo iskusnijim takmičarima, što je znalo da bude i kontraproduktivno. Ovako će na evropskim prvenstvima moći da se takmiče sa sličnom uzrasnom kategorijom i mnogo preciznije da steknu uvid u svoj napredak i razvoj. Doduše, nadam se da će u skorijoj budućnosti evropsko prvenstvo za mlađe seniore imati neki drugi datum održavanja u odnosu na ovu godinu. U ovom terminu mnogo veslača i veslačica iz ove uzrasne kategorije već počinju sa studijama, pa nisu u mogućnosti da nastupe – rekao je Ivković.

Povezana vest:  VESLANJE, Bogičević i Stanojević šesti na svetu

Trener srpskog skifiste Dušan Kovačević pred odlazak za Poljsku je kazao da je i za Slavnića i za njega ova disciplina novo iskustvo kada je reč o nastupima na velikim međunarodnim takmičenjima.

– Slavnić je veći deo ove sezone proveo u četvercu bez kormilara sa Cvijetićem, Ristićem i Rajićem, koga je određen peh sprečio da se kvalifikuje na Svetsko prvenstvo za seniore do 23 godine. Nakon toga seo je u skif, a prezadovoljni smo samom činjenicom da je na Izbornoj regati ispunio kriterijum za učešće na Evropskom prvenstvu za mlađe seniore i što je tako došao u priliku da se na velikoj veslačkoj sceni oproba u ovoj disciplini. Ostaje da se vidi kako će se snaći Krušvicama, posebno iz razloga što će imati četiri trke u dva dana, a mnogo bližu sliku o krajnjim dometima imaćemo posle kvalifikacija. Osnovni cilj je da iz trke u trku postiže svoje najbolje rezultate, a na kraju ćemo videti za koji plasman će to biti dovoljno. Iako o većini rivala nemamo bliže informacije, po svemu sudeći najveći favoriti za zlato biće Rumun Enače i Bugarin Jotov, koji su zauzeli četvrto, odnosno peto mesto na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu za mlađe seniore u Plovdivu, kao i Litvanac Kelmelis koji je na tom takmičenju stigao do bronze u dubl skulu, prethodno u kvalifikacijama oborivši svetski rekord u ovom čamcu – kazao je Kovačević i dodao – Slavnić je ove sezone po svim rezultatima pokazao da pripada grupi naših najboljih seniora B. Predstojeće takmičenje biće mu novi izazov, a može da mu bude i vodiilja za narednu sezonu, njegovu poslednju u konkurenciji mlađih seniora. U svakom slučaju plan je da uvodni deo sezone trenira u skifu, što smatram da bi trebalo da bude program za sve kandidate za reprezentaciju. Nakon toga ćemo procentiti da li će da ostane u ovom čamcu ili ćemo ponovo da pravimo neku kombinaciju.

Povezana vest:  VESLANJE, Marjanović i Šljukić u finalu

Kovačević deli Ivkovićevo mišljenje da je odlična stvar što su pokrenuta evropska prvenstva za seniore do 23 godine.

– Sjajno je što je Evropa dobila još jedno veliko takmičenje, koje će ove godine u Krušvicama imati svoju premijeru. Ovaj šampionat je izvanredna šansa da mlađi seniori produže sezonu, a siguran sam da će iz godine u godinu biti sve jače – istakao je Kovačević, koji je kao koordinator seniorske B reprezentacije izneo očekivanja i od nastupa dubl skula Đerić, Beđik u Krušvicama – Đerić i Beđik su ove godine napravili sjajan rezultat na Svetskom prvenstvu za seniore do 23 godine u Plovdivu, gde su u četvercu bez kormilara sa Obradovićem i Lazićem osvojili peto mesto. Verujem da će, ako visok kvalitet iz tog čamca prenesu i u dubl skul, biti u najužem krugu kandidata za visok plasman.

Put Poljske treneri Ivković i Kovačević kreću u sredu, a reprezentativci u četvrtak. Šampionat počinje u 2. septembra, kvalifikacionim trkama. Dan ranije biće održan žreb i svečano otvaranje takmičenja. U subotu su, pored kvalifikacija, i repesaži, dok je nedelja rezvervisana za polufinala i finala.