Marjanovic i Stojic prvi prolaze kroz ciljVESLANJE

EP PORTUGAL 2010

 

Dve naše posade u borbi za medalje

 

Ako prvog dana Evropskog prvenstva u Portugaliji, naše posade nisu bile na očekivanom nivou, onda su pretposlednjeg dana ovog velikog takmičenja u potpunosti opravdali očekivanja. U finalu imamo dve posade, koje će se po svim rezultatima boriti za medalje.

Oni od kojih smo najviše očekivali, Nikola Stojić i Marko Marjanović, sjajno su izveslali svoju trku u repesažu. Oni su prvi prošli kroz cilj, a prva dva mesta vodila su u finale. Naš dvojac je posle prvih 500 metara bio drugi, ispred njih su bili Španci. Ipak, u poslednjih 500 metara stvari su došle na svoje mesto i naš dvojac je prvi prošao kroz cilj, izveslavši trku u vremenu 6:51,93. Španci nisu izdržali tempo koji su Stojić i Marjanović nametnuli i na kraju nisu uspeli da uđu ni u finale. U nedelju u finalnoj trci dvojaca uz Srbiju za medalje će se boriti Italija, Grčka, Francuska, Belorusija i Poljska.

Povezana vest:  PLIVANJE, Dva finala i jedno polufinale za srpske plivače ne EP

Teški četverac bez kormilara je takođe izveslao odlično. Naša olimpijska posada Miloš Vasić, Goran Jagar, Miljan Vuković i Radoje Đerić posle 500 metara bila je druga. Ukrajinci su poveli trku, ali su vrlo brzo posustali, na kraju završivši poslednji. Naša posada izbila je na pola trke na prvu poziciju i čuvala je do kraja trke, u kojoj je i trijumfovala sa vremenom 6:03,19. U finale su iz repesaža ušli i Italijani, Česi i Grci.

– Odbili su u samom finišu napad Italije. Samim tim pokazali smo da imamo snagu da u finalu krenemo od starta odvažno i borimo se za medalju. Lako neće biti ali zaista delujemo dobro i nadam se da ćemo biti najbolji kada bude najpotrebnije – istakao je Radoje Đerić, član četverca.

Selektor Nebojša Ilić, nasmejan je dočekao drugi dan takmičenja.

– Sve naše posade imale su izuzetno teške trke, i vrlo me raduju pobede dvojca i četverca. Kod momaka se oseća umor, jer smo imali pre svega naporan put do Montemora i naravno jučerašnje trke. Poslušali su moje i savete trenera Guslova i Fedotova. Doktor Babić i fizioterapeut Todorović su ih odlično oporavili. Naš prvi primarni cilj je ispunjen, a to je plasman dve posade u finale. Dvojac je potvrdio da ima dobru brzinu na vodi. U njihovom finalu svih šest posada boriće se za tri medalje. Teški četverac je pokazao da je budućnost pred njima. Mislim da će u njihovom finalu zlato i srebro uzeti posade Nemačke i Francuske. Naš čamac boriće se sa ostalima za bronzu i verujem da može do nje – istakao je selektor Nebojša Ilić.

Povezana vest:  KAJAK, Srpski dvojac Stanojević i Pajić osvojili bronzu na Svetskom kupu

Laki četverac Srbije na žalost nije stigao do finala. Posle velike borbe u trci koja je po mnogima bila jedna od najboljih drugog dana takmičenja, naši momci nisu dobro izveslali između 500 i 1.500 metara na stazi, završili polufinalnu trku kao četvrtoplasirani (6:15,04) i boriće se za poziciju od sedmog do 12 mesta. Ni dubl skul nije uspeo da uđe u finale. Naša najmlađa ekipa je zauzela šesto mesto u polufinalnoj trci (7:05,37), tako da ih očekuje trka u malom finalu. Jedina dama u srpskoj ekspediciji Iva Obradović, u repesažu je bila četvrta (7:48,76) a tri mesta su vodila u finale. Ona će se, uz laki četverac i dubl, boriti u B finalu.

Povezana vest:  PLIVANJE, EP HOLANDIJA, Stražmešter u polufinalu u trci na 50 metara leđno

– Iva Obradović je cele godine veslala osmerac na američkom univerzitetu Berkli.  Dugo nije bila u skifu, a nije imala sreće u žrebu. Imaće šansu da u B finalu pobedi i pokaže kvalitet, kao i četverac bez kormilara za lake veslače. Dubl skul je imao najlošiji rezultat od naših, ali oni su mladi momci i vreme radi za njih – zaključio je Ilić.