vracar prvi danPLIVANJE

Najbolji plivači Srbije ostali bez bazena

 

Dok se u Evropi poznata Miroslava Najdanovski za nove medalje već godinu dana sprema u italijanskim bazenima, a Ivan Lenđer i Čaba Silađi putuju iz Zrenjanina u okolne gradove da bi zadržali pozicije na svetskim rang listama, više od 160 takmičara svih kategorija Plivačkog kluba Proleter ostalo je „na suvom“, jer je rešenjem građevinske inspekcije stavljen katanac na pokriveni bazen, a letnjem je istekla sezona.

Zabrana korišćena usledila je, pre svega, zbog dotrajalosti bazenske ploče, ali nije tajna da taj bazen, star tri decenije, zahteva kompletnu obnovu, spolja i iznutra. Da je bezbednost korisnika ugrožena, bilo je jasno i pre dve godine, kada je pao deo krovne konstrukcije. Srećom, tada niko nije bio povređen.

-Posle inspekcijske zabrane, ostaje pitanje kako ‘preplivati’ do naredne letnje sezone, kako zadržati vrhunske plivače i njihove sve brojnije nasednike, kako obezbediti obuku za neplivače i rekreaciju za brojne građane – pita se predsednik Plivačkog kluba Proleter i Plivačkog saveza Vojvodine Dragan Radosav.

On ocenjuje da bez finansijskih ulaganja i uslova za plivanje u Zrenjaninu, nije moguće nastaviti sa uspesima i vrhunskim rezultatima.

-Naši seniori i juniori su sada najbolji u Srbiji, a pioniri i kadeti među tri naj bolja kluba – kaže Radosav i naznačava da očekuje finasijsku pomoć iz pokrajinskog i republičkog budžeta i od sportskih asocijacija.

-Ne zavidimo, već čestitamo drugim gradovima i klubovima koji su dobili olimpijske bazene, ali napominjerm da je Proleter najbolji u Srbiji u seniorskoj i juniorskoj konkurenciji, kao i da su pioniri i katedi iz Zrenjanina među tri najsuspešnija kluba u državi – kaže Radosav.

Novi direktor Sportskog centra „Jug“, u čijem sastav su oba bazena, trener Proletera i reprezentacije Srbije Dejan Pejinović, u izjavi za Tanjug ocenjuje da u nizu pitanja prioritet ima izgradnja kotlarnice, a zatim natktivanje otvorenog bazena.

Dok se uz pomoć čelnika Zrenjanina traže rešenja i pare za obnovu dva bazena, kvalitetniji takmičari putovaće u Novi Sad, u bazen na Klisi, a oko 160 najmlađih u Kikindu.

Zatvaranje bazena pogodilo je i vaterpoliste i ronioce. Vaterpolisti su odustali od takmičenja u Prvoj B ligi, dok dečaci iz podmlatka tog kluba treniraju na suvom, u Džudo klubu.

Povezana vest:  PLIVANJE, CEP ZA JUNIORE, BEOGRAD 2010, Plivačke nade u Beogradu