michael_phelpsPLIVANJE

Bez svetskog rekorda prvi put nakon 1908. godine?

 

Da su danas zabranjena poliuretanska odela bila glavni razlog poplave plivačkih rekorda poslednjih godina, nije nikakva tajna, ali neverovatno zvuči podatak koji donosi ugledni plivački web-portal SwimNews.com.

Naime, prvi put nakon 1908. godine kada je osnovana Međunarodna federacija vodenih sportova (FINA) nije srušen nijedan svetski rekord! Naravno, godina još uvek nije završena, ali u ovom njenom razdoblju se uglavnom održavaju takmičenja u 25-metarskim bazenima, tako da s velikom sigurnošću možemo zaključiti da do kraja decembra nećemo biti svedoci nijednom najboljem rezultatu uhistoriji u onim osnovnim, 50-metarskim plivalištima.

Povezana vest:  PLIVANJE, SARAJEVO AQUATICS 2011, Srbiji 33 medalje

A s obzirom na prednost koju su plivačima davala danas zabranjena odela, teško je poverovati da bi mogao da padne svetski rekord i u malim bazenima, bez obzira na to što nas do kraja godine još čekaju Svetsko prvenstvo u Dubaiju i evropska smotra u Ajndhovenu.

Plivanje je tako zagazilo u sasvim suprotan ekstrem od onoga kojem je bilo izloženo poslednjih godina. Svetski rekordi su padali kao na fabričkoj traci, a pritom su došli na takva nivo da su zasada, s “normalnim” odelima, plivačima praktično nedostižni. Tako sada nakon poplave rekorda imamo sušu.

Povezana vest:  VESLANJE, “Izbori” za svetska prvenstva za seniore do 23 godine i juniore