U Otenshajmu nadomak Linca u nedelju 25. avgusta počinje najznačajnije takmičenje u veslanju ove godine, važno i zbog toga što će se na 49. svetskom prvenstvu podeliti najveći broj olimpijskih karata za Letnje igre u Tokiju dogodine. Organizatori s ponosom ističu da je ovaj veslački mundijal rekordan po broju zemalja (80) i po broju učesnika (1.171).

Srbiju predstavlja pet čamaca. To su u muškoj konkurenciji dvojac, četverac, skif i skif za lake veslače, a u ženskoj dubl skul. Završne pripreme su obavljene na zagrebačkom Jarunu, odakle su reprezentativci prešli u Austriju. Žreb je u subotu u 15 časova.

Svakako da se najviše očekuje od Martina Mačkovića i Miloša Vasića u dvojcu. U ovoj sezoni, prvoj zajedničkoj, odmah su načinili proboj u vrh posada koje i u Otenshajmu imaju najviše pretenzije. Bili su pobednici prvog takmičenja za Svetski kup, u Plovdivu, a na Evropskom prvenstvu u Lucernu medalja im je izmakla u samoj završnici.

Povezana vest:  PLIVANJE, Otvoreno prvenstvo Srbije u plivanju

U njihovoj disciplini biće 29 čamaca, a 11 najboljih izvadiće olimpijsku vizu, što znači da kroz to sito neće proći samo poslednji u B finalu. Njih dvojica prvi i kreću u izazove jer su kvalifikacione trke za dvojac u nedelju od 10.24 časova.

Nedugo za njima, oko podneva, na stazu će i četverac. Veslaće Igor Đerić, Veselin Savić, Nenad Beđik i Viktor Pivač. Načinjena je, dakle, jedna izmena u odnosu na Evropsko prvenstvo. U čamcu je Savić umesto Aleksandra Beđika, koji je bio u posadi kada je četverac u Lucernu pobedio u B finalu, u svom prvom takmičarskom iskušenju u tom sastavu. Mlađi od braće Beđik je rezerva.

Povezana vest:  PLIVANJE, Srbija bez finala u miks štafeti 4x100 slobodno

Prijavljene su 22 posade. Olimpijsku kartu steći će osam najboljih.

Na kraju prepodnevnog dela prvog dana Miloš Stanojević se ogleda u skifu za lake veslače, što je neolimpijska disciplina. Biće 32 takmičara.

U popodnevnom programu, posle 17 časova, veslaće skifista Aleksandar Filipović. U toj kategoriji je ubedljivo najviše prijavljenih čamaca – 44. Podeliće se devet viza za Tokio.

Drugog dana, u ponedeljak, na stazu će naša ženska posada. Oko 11 časova u jednoj od četiri kvalifikacione trke nadmetaće se Milica Slijepčević i Jovana Arsić. U toj disciplini ima 22 čamca, a na Igre će pola.

Povezana vest:  KAJAK, Sve četiri srpske posade izborile plasman u finale

Posle podne su repesaži za dvojac, skif i skif za lake veslače, repesaž za četverac je u utorak pre podne, a za ženski dubl skul u sredu popodne. U sredu kreću četvrtfinala…

Uz reprezentativce su treneri Nebojša Ilić, koordinator seniorskih muških selekcija, Aleksandar Ivković, Lazo Pivač i Dušan Kovačević, fizioterapeuti Marko Bundalo i Vladimir Radulović, lekar dr Milan Babić i generalni sekretar Veslačkog saveza Srbije Nebojša Jevremović, koji je vođa tima.