U Bačkoj Palanci završeno je Ekipno i pojedinačno prvenstvo Srbije i Vojvodine. Četvrtog dana takmičenja na „Tikvari“ su veslane finalne trke u konkurenciji kadeta i seniora na sve tri distance, dok je za četiri dana takmičenja izveslano čak 175 trka.

Predsednik Kajakaškog saveza Srbije, Mirko Nišović, zadovoljan je organizacijom na „Tikvari“:

Bačka Palanka uspela je uz pomoć lokalne samouprave, Kajakaškog saveza Vojvodine i Kajakaškog saveza Srbije da organizuje prvenstvo države u sve četiri kategorije. Izuzetno sam zadovoljan organizacijom, a zadovoljan sam i onim što su ostvarili naši takmičari jer su svi radili u svojim klubovima i izuzetno smo zadovoljni onim što smo ovde videli„, naglašava predsednik Kajakaškog saveza Srbije, Mirko Nišović.

Selektor reprezentacije u sprintu, dr Pavle Jovanov, nacionalni šampionat iskoristio je za konsolidovanje seniorskog, ali i juniorskog tima.

„Samim tim što na ovom takmičenju učestvuje toliko dece je pokazatelj da i reprezentacija i srpski kajak ide u dobrom smeru. Drago mi je što smo u ovoj godini koja je bila izazovna uspeli da organizujemo ovo takmičenje koje je poslednja provera pred definitivan sastav seniorske ekipe“, zadovoljan je selektor za sprint, dr Pavle Jovanov.

Povezana vest:  VESLANJE, SP ZA SENIORE DO 23 GODINE, Svetsko zlato i svetski rekord četverca sa kormilarom „starog“ deset dana

Prvenstvo Srbije

Prvak Srbije u ekipnoj konkurenciji u kategoriji seniora za 2020. godinu je KK „Tarkett“ iz Bačke Palanke sa 239 bodova. Novosadski KKK „Vojvodina“ plasirao se na drugo mesto (196.5), dok je treće mesto pripalo šabačkoj KK „Zorka“ sa 188 bodova.

KK „Tarkett“ je trijumfovao i kategoriji kadeta sa 140.5 bodova, drugo mesto pripalo je KK „Zorka“ sa 133.5 boda, dok je KK „Dunav“ sa osvojenim 81 bodom zauzeo treće mesto.

Ukupni šampion Srbije u ekipnoj konkurenciji za 2020. godinu je KK „Tarkett“ (558.5), ispred KK „Zorka“ (513.5) i KKK „BSK“ (407.5).

Pojedinačne i ekipne rezultate Prvenstva Srbije u konkurenciji seniora i kadeta možete pronaći klikom OVDE.

Prvenstvo Vojvodine

Najviše razloga za zadovoljstvo u kategoriji juniora imao je domaći KK „Tarkett“ koji je i trijumfovao ekipnoj konkurenciji u obe kategorije. Bačkopalančani su  u konkurenciji seniora trijumfovali sa 123 boda. Drugo mesto pripalo je KKK „Vojvodina“ sa 110 bodova, dok je treće mesto zauzeo KRK „Tisin cvet“ sa 57 bodova.

Povezana vest:  POVRATAK STJEPANOVIĆA SA 9 ZLATNIH MEDALJA

I u kategoriji kadeta u ekipnoj konkurenciji trijumfovao je KK „Tarkett“ sa 104 boda, ispred KK „Dunav“ sa 60, dok je treće mesto pripalo KRK „Tisin Cvet“ čiji takmičari su sakupili 56 bodova.

Međunarodna scena

Na međunarodnom nivou u kajaku i kanuu sprint ove godine biće održan Svetski kup za seniore u Segedinu, dok će isti grad nedelju dana pre toga biti domaćin i takmičenja Olimpijskih nada.

Ne znamo još uvek ko će doći, ali će naši najbolji kajakaši sigurno tamo ići, a što se tiče mlađih kategorija koje su tu za zamene sadašnju generaciju. Srećom oba takmičenja su blizu pa ćemo imati predstavnike na oba takmičenja„, naglasio je predsednik Kajakaškog saveza Srbije, Mirko Nišović.

Selektor za sprint naglašava da je pred našim reprezentativcima još jedan deo mini priprema pre obaveza na međunarodnoj sceni, počevši sa Olimpijskim nadama.

Povezana vest:  Nataša Janić: Srećna sam što se vraćam u Srbiju

Mi smo ove godine odlučili da na Olimpijske nade pošaljemo juniore koji su pred seniorskom konkurencijom. Očekujemo dobar uspeh i da ih na neki način ispratimo u seniorsku konkurenciju„, dodao je selektor.

Neizvesnost koju je 2020. godina donela sa sobom prenela se i na kajakaški sport, ali su organizatori Svetskog kupa u Segedinu sigurni da će se to takmičenje održati.

Pripremamo se cele godine za ovo, i sada smo u finišu priprema. Drago mi je što će dobar deo ekipe biti podmlađen i prvi put će ušestvovati na velikom međunarodnom takmičenju. Spremamo mladu ekipu za koju se nadam da će u budućnosti doneti veliki broj medalja za Srbiju na svim takmičenjima„, optimista je Jovanov.

Takmičenje Olimpjskih nada koje je nezvanično prvenstvo sveta za mlađe kategorije održaće se u Segedinu od 17. do 21. septembra, dok će Svetski kup za seniore u istom gradu biti održan od 24. do 27. septembra.