detalj sa svetskog kupa u hamburgu1, foto www.worldrowing.com

VESLANJE, SVETSKI KUP, HAMBURG, 17-19. JUN 2011

Nešić, Stanojević, Babović i Tomić šesti u Hamburgu

Poslednjeg takmičarskog dana (nedelja, 19. jun) Drugog svetskog veslačkog kupa u Hamburgu, koji je okupio gotovo sve najbolje posade sveta, Nemanja Nešić, Miloš Stanojević, Nenad Babović i Miloš Tomić su u finalu discipline četverac bez kormilara za lake veslače bili poslednji tako da su u konačnom plasmanu zauzeli visoko šesto mesto. Bez obzira na to što je u borbi za medalje, u izuzetno jakoj konkurenciji, bila poslednja naša posada je u Hamburgu opravdala očekivanja a samim plasmanom u finale napravila je odličan rezultat. Tim pre što je Svetski kup u Hamburgu bio prvi zvaničan nastup našeg četverac bez kormilara za lake veslače, a vredi napomenuti da su Nešić, Stanojević, Babović i Tomić tek pre desetak dana prvi put seli u čamac u ovom sastavu.

Povezana vest:  Slalomaši se u Ivrei spremaju za Evropsko prvenstvo

U finalnoj trci naša posada je do samog kraja pretila ostalim reprezentacijama, ali je na kraju, ipak, prošla kroz cilj kao šesta u vremenu 6:08.94 i tako osvojila dva boda na rang listi u ovoj disciplini. Prvo mesto i zlatnu medalju osvojila je posada Danske (6:04.81), srebro je pripalo posadi Kine 1 (6:05.33), a bronza posadi Nemačke 1 (6:06.47). Posada Češke je bila četvrta (6:07.05), a posada Kine 2 peta (6:08.91).

– Četverac bez kormilara za lake veslače u potpunosti je zadovoljio očekivanja celog stručnog štaba i samim plasmanom u finale je ostvario veliki uspeh. Iako su debitovali u ovom sastavu na nekom velikom takmičenju Nešić, Stanojević, Babović i Tomić su pobedili u repesažu a ostvarili su odlične rezultate kako u kvalifikacijama tako i u finalnoj trci. Finale je bilo tesno a da je bilo malo više sreće mogli su i do višeg plasmana. Sve u svemu moramo da budemo prezadovoljni i slobodno mogu da kažem da je ova posada u Hamburgu pokazala visok kvalitet pa ćemo na nju i dalje ozbiljno da računamo – kazao je selektor veslačke reprezentacije Srbije Nebojša Ilić.

Povezana vest:  PLIVANJE, Silađi rekordom ispunio normu za OI u Riju

Srpski dvojac Marko Marjanović, Nikola Stojić nije startovao u B finalu B zbog povrede Nikole Stojića tako da je u konačnom plasmanu zauzeo 11. mesto. U B finalu trijumfovala je posada Norveške s vremenom 6:43.26, druga je bila posada Brazila (6:46.15), treća posada Argentine 2 (6:46.42), a četvrta posada Kine (6:48.89).

– Možemo da budemo zadovoljni i nastupom dvojca u Hamburgu. Bio je na nivou rezultata sa Svetskog kupa u Minhenu. Odveslao je izuzetno kvalitetnu trku u repesažu i za dlaku je ostao bez finala. Sve u svemu i dalje je oko rezultata koji će biti dovoljan za olimpijsku normu što je najbitnije u ovom trenutku – ocenio je Ilić nastup Marka Marjanovića i Nikole Stojića u Hamburgu.

Povezana vest:  PLIVANJE, EP MAĐARSKA, Silađi 23. na 100 metara prsno

Naredni Svetski kup, treći po redu ujedno i poslednji ove sezone, na programu je od 8. do 10. jula u Lucernu (Švajcarska).

– Nastavljamo da radimo punom parom i da se pripremamo po ranije utvrđenom planu i programu. Za sada je sigurno da ćemo u Lucern nastupiti sa tri posade a to su četverac bez kormilara, četverac bez kormilara za lake veslače i ženski skif – istakao je na kraju Ilić.