juniori_nikola_simovic_vuk_matovic

VESLANJE, EP  ZA JUNIORE, KRUŠVICA, POLJSKA, 24-16. JUN 2011

Dva finala i jedno polufinale

Srpska veslačka reprezentacija Srbije uspešno je startovala na Prvom evropskom prvenstvu u poljskoj Krušvici koje je u petak, 24. juna 2011. svečano otvoreno, a na kojem je u subotu 25. juna bio prvi takmičarski dan. Posle kvalifikacija i repesaža Srbija se plasirala u dva finala i jedno polufinale.

Dvojac bez korilara Nikola Simović (Partizan), Vuk Matović (Partizan) bio je drugi u kvalifikacionoj grupi ali je u repesažu trijumfovao u svojoj grupi ispred posade Italije i tako se domogao finala. U finalu, koje je na programu u nedelju 26. juna plasirao se i četverac sa kormilarom Dušan Veljković (Partizan), Luka Pejanović (Partizan), Nikola Krlović (Partizan), Ignjat Đorđević (Smederevo), kormilar Mateja Jošić (Partizan), dok će četverac bez kormilara Dejan Jovičić (Crvena zvezda), Aleksandar Marinkovski (Crvena zvezda), Luka Miladinović (Crvena zvezda), Luka Lekić (Crvena zvezda) veslati u nedelju, 26. juna, u polufinalu ali sudeći prema rezultatima iz kvalifikacija sasvim je izvesno da će se plasirati u finale.

Povezana vest:  Počinje Svetsko prvenstvo u veslanju, najveći sportski događaj ove godine u Srbiji

Na stazi u Krušvici oduševio je i naš čeverac skul Nikola Selakovič (Smederevo), Bojan Došljak (Partizan), Miljan Milošević (Partizan), Andrija Šljukić (Partizan) koji je za samo 0,6 sekundi ostao iza Rusije i bez plasmana u finale nakon fantastične trke u repesažu. U nedelju, 26. juna, Selakovič, Došljak, Milošević i Šljukić će tako veslati u B finalu.

Ostale naše posade dubl skul David Pap (Danubius 1885), Miloš Urukalo (Danubius 1885), ženski četverac skul Jelena Momirov (Begej 1883), Luna Ugrenović (Grafičar), Milica Lugonja (Grafičar), Nina Jovanović (Crvena zvezda) i ženski skif Zorica Mrđa (Čurug) nisu uspele da u kvalifikacijama u repesažima postignu značajniji rezultat pa će u nedelju, 26. juna, veslati u C finalima.

Povezana vest:  VESLANJE, Ivković hvali svoju grupu

– Možemo da budemo zadovljni posle prvog takmičarskog dana. Imamo u šaci dva finala s tim što je realno da se posle nedeljnog polufinala uz dvojac bez kormilara Simović, Matović i četverac s kormilarom Veljković, Pejanović, Krlović, Đorđević, kormilar Joić, za medelje bori i četverac bez kormilara Jovičić, Marinkovski, Miladinović, Lekić. Njihov rezultat u kavifikacijama je dovoljan garant da će se posle polufinala naći među šest najboljih posada Evrope. Ipak, moram posebno da pohvalim naš četverac skul Selakovič, Došljak, Milošević, Šljukić kojem je za dlaku izmakao plasman u finale pa će morati da se zadovolje B finalom. Iako se radi o kadetima u Krušvicu su pokazali da predstavljaju svetlu budućnost našeg veslanja. U repesažu su odveslali sjajnu trku ali im je na kraju nedostajalo šest desetinki da bi bili bolji od sjajne posade Rusije i da bi se našli u finalu. Moram da napomenem da je ova posada za dve godine mlađa od svih posada u ovoj konkurenciji koje su stigle u Poljsku i zbog toga je njen rezultat fenomenalan – kazao je selektor veslačke reprezentacije Srbije Nebojša Ilić.

Povezana vest:  Besplatna škola kajaka na Adi Ciganliji i druženje sa reprezentativcima

U nedelju, 26. juna, su na programu polufinala, C finala, B finala i A finala, a program počinje od 9 časova.