cetverac bez kormilara

TREĆI SVETSKI KUP U VESLANJU (LUCERN, 8-10. JUL 2011)

Četverac bez kormilara peti u Lucernu

 

Četverac bez kormilara u sastavu Miloš Vasić, Goran Jagr, Milajn Vuković, Radoje Đerić zauzeo je peto mesto na Trećem svetskom kupu u Lucernu, poslednjem ove godine, koji je završen u nedelju, 10. jula. Naš četverac bez kormilara je finalu ove discipline s vremenom 6:03.32 prošao kroz cilj kao peti i tako osvojio tri boda na svetskoj rang listi. Zlato je pripalo posadi Velike Britanije (5:53.84), srebro Grčkoj (5:56.35), bronza SAD 1 (5:57.61). Četvrta je bila posada Nemačke 1 (5:57.77), a poslednja je kroz cilj finalne trke prošla posada Novog Zelanda (6:03.32).Četverac bez kormilara za lake veslače Miloš Tomić, Miloš Stanojević, Nenad Babović, Nemanja Nešić trijumfovao je u B finalu tako da je Svetski kup u Lucernu završio na sedmom mestu što mu je doneo jedan bod na svetskoj listi. Naš četverac je trku završio u vremenu 6:07.76. Drugo mesto u B finalu zauzela je posada Češke (6:07.85), a treće posada Kanade (6:15.69). Posade Francuske i Poljske nisu ni startovale u ovoj trci.Iva Obradović u B finalu skifa s vremenom 7:51.27 zauzela je peto mesto tako da je u konačnom plasmanu 11. U B finalu ove discipline prvo mesto je osvojio skif Rusije (7:40.04), drugo skif Danske (7:44.29), a treće čamac Nemačke 2 (7:44.54). Četvrta je bila Litvanija (7:47.97) a poslednja Estonija (7:54.06).

Povezana vest:  VESLANJE, SVETSKO PRVENSTVO NA BLEDU, Laki četverac 12. na svetu

– Četverac bez kormilara je finalnu trku završio kao peti. U poslednjih 500 metara našim veslačima je ponestalo snage i to je najviše doprinelo što nisu otišli i korak više u plasmanu. Sve do poslednje četvrtine trke bili su konkurentni sa posadama Nemačke i SAD, ali su posustali u finišu, jer očigledno nisu imali energije da izvuku poslednjih 500 metara. Razlog za to je verovatno i činjenica da je naš četverac bez kormilara imao trku više od ostalih. Bez obzira na sve više je nego ispunio cilj na ovom takmičenju i prezadovoljni smo njihovim plasmanom. Četverac bez kormilara za lake veslače je na kraju završio Svetski kup na visokom sedmom mestu, a iako nije uspeo da se plasira u finale kao što je to učinio u Hamburgu ponovo je opravdao očekivanja. Iva Obradović je vidno podbacila u Lucernu, gotovo sigurno zbog toga što je, zbog svojih obaveza kasno stigla iz Amerike i nije imala dovoljno vremena da podigne formu s prošlogodišnjeg nivoa, kada je imala šesti rezultat na svetu. Međutim, ubeđen sam da će vrlo brzo doći do svog nivoa. Novoformirane posade, dubl skul i dvojici bez kormilara, su u Lucernu pokazali da imaju brzinu, ali da im je neophodno još vremena da se uveslaju. Razdvojili smo nedavno Stojića i Marijanovića i napravili dva nova dvojica s ciljem da pokušamo da izvadimo u ovoj disciplini dve vize za London. U nedeljama koje slede videćemo kako će se sve razvijati. Najbitnije u ovom trenutku je da imamo mnogo posada koje ostvaruju rezultate u okviru olimpijske norme. Do početka Svetskog prvenstva na Bledu, na kojem će se vaditi vize za London, imamo dovoljno vremena da ovo najvažnije takmičenje u ovoj godini dočekamo maksimalno spremno – ocenio je nastup sprske veslačke reprezentacije u Lucernu selektor Nebojša Ilić.

Povezana vest:  VESLANJE, VSS predstavio novog sponzora – Srpska banka a.d. i reprezentativne posada na predstojećim takmičenjima