sp_amsterdam

SVETSKO PRVENSTVO ZA SENIORE DO 23 GODINE U AMSTERDAMU (20-24. JUL)

Četverac skul za lake veslače u repesažu

 

Srpski četverac skul za lake veslače Dasti Ferčec, Tihomir Pavlović, Nemanja Delić, Miloš Milosavljević nije uspeo direktno da se plasira u polufinale Svetskog veslačkog prvenstva za seniore do 23 godina koje je u sredu, 20. jula 2011, počelo u u Amsterdamu (Holandija). Naša posada je u Drugoj kvalifikacionoj grupi ove disicipline, u kojoj je veslala u trećoj stazi, zauzela peto mesto s vremenom 6:29.55 pa će novu priliku za plasman među 12 imati u repesažu koji je na programu u četvrtak, 21. jula od 10,18 časova.

Prva tri mesta i plasman u polufinale osvojile su posade Italije (5:53.39), Republike Irske (5:56.25), i Francuske (5:57.1). Pored Srbije u repesaž iz ove grupe otišla je i posada Velike Britanije koja je trku završila kao četvrta (6:01.65). U Prvoj kvalifikacionoj grupi prvo, drugo i treće mesto i plasman u polufinale izborile su posade Nemačke. (5:49.88), Danske (5:50.27) i Švajcarske (5:57.10) dok će u repesaž posade Holandije (6:14.51) i Turske (6:16.61). Iz Treće grupe kvalifikacija među 12 plasirale su se posade Poljske (5:56.09), Španije (5:57.61) i Austrije (5:58.09), dok će u repesaž čamci SAD (6:02.22) i Norveške (6:02.77).

Povezana vest:  PLIVANJE, Popović bez polufinala na SP

– Grupa u kojoj je veslao naš četverac skul za lake veslače je bila izuzetno jaka. Naši momci su se dobro držali sve do 1.000 metra, možda su mogli da jure i četvrto mesto ali kada su shvatili da ne mogu do jednog od prva tri mesta koja su vodila direktno u polufinale, pretpostavljam da su taktički usporili ne bi li uštedeli što više snage za sutrašnji repesaž. Misilm da ako odveslaju svoj maksimum u repesažu mogu do jednog od tri mesta koja vode u polufinale – kazao je trener reprezentacije Aleksandar Ivković.

U četvrtak, 21. jula, na stazu izlaze i preostale dve posade naše veslačke reprezentacije. Četverac sa kormilarom Veselin Savić, Jovan Jovanović, Igor Lucić, Luka Đorđević (kormilar Mateja Jošić) nalazi se u Prvoj kvalifikacionoj grupi sa posadama Rumunije, Italije, Francuske i Novog Zelanda, a veslaće od 9,42 časova u petoj stazi. Dva prvoplasirana čamca će direktno u finale dok će preostali u repesaž koji je na programu u petak, 22. jula. U Drugoj kvalifikacionoj grupi ove discipline nalaze se posade Nemačke, Holandije, SAD, Velike Britanije i Australije.

Povezana vest:  VESLANJE, Laki dubl skul rutinski do četvrtfinala

– Naš četverac sa kormilarom očekuje težak izazov već u kvalifikacijama. U grupi je sa Italijom u čijem sastavu su dvojica veslača koji su prošle godine bili svetski juniorski prvaci i Novim Zelandom za koji veslaju dvojica takmičara koji su lane bili četvrti na svetu. Ipak, posada koja je došla u Amsterdam sa ciljem da osvoji jednu od medalja ne sme nikoga preterano da respektuje pa ćemo tako već sutra pokušati da izborimo plasman u finale. Ukoliko to i ne učinimo iz prve imali bismo popravni u repesažu – najavio je Ivković start na šampionatu četverca sa kormilarom.

Povezana vest:  PLIVANJE, Nađa Higl druga, Lenđer treći

Ivana Filipović svoje učešće u Amsterdamu počinje od 16,12 časova kada je na programu Druga kvalifikaciona grupa u ženskom skifu. Za dva direktna mesta koja vode u polufinale Filipovićeva, koja će veslati u trećoj stazi, boriće se protiv čamaca Letonije, Jermenije, Australije, Nemačke i Grčke. U Prvoj kvalifikacionoj grupi su posade Azerbejdžana, Ukrajine, Danske, Republike Irske, Litvanije i Holandije, a u Trećoj čamci Mađarske, Estonije, Kine, SAD i Slovenije. Po dve prvoplasirane posade ući će među 12 dok će ostale u repesaž koji je na programu u petak, 22. jula.

– U grupi u kojoj je Ivana vesla možda i najbolja takmičarka u ovoj disciplini u ovom trenutku – Nemica Karina Baer koja je već osvajala medalje, kako u konkurenciji mlađih seniorki tako i u konkurenciji seniorki. Ona je apsolutni favorit ne samo ove kvalifikacione grupe već i celog takmičenja. Sa ostalim takmičarkama u grupi verujem da Ivana može da se nosi. Ako bude odveslala na svom najvišem nivou možemo da se nadamo polufinalu – smatra Ivković.