cetverac bez kormilara milos vasic, radoje djeric, miljan vukovic, goran jagar

VESLANJE

SVETSKO PRVENSTVO NA BLEDU (28. AVGUST – 4. SEPTEMBAR)

Utorak – dan odluke za tri srpske posade

 

Drugog dana Svetskog veslačkog prvenstva na Bledu (Slovenija) sve srpske posade su bile slobodne. Nakon dana pauze u utorak, 30. avgusta, tri naša čamca ponovo izlaze na stazu gde će kroz repesaže pokušati da iskoriste poslednju priliku za plasman među 12 najboljih svetskih posada i tako nastave put ka medaljama i olimpijskim „vizama“.

Prvi će na iskušenju biti dubl skul Marko Marjanović, Dušan Bogićević koji od 11,36 časova vesla u četvrtoj grupi repesaža gde će mu protivnici za dva mesta koja vode u polufinale biti posade Litvanije, Australije, Kine i Južne Koreje. Naš dubl skul je u kvalifikacijama bio peti u svojoj grupi s vremenom 6:33.31. Od protivnika u repesažu od našeg čamca lošiji rezultat u kvalifikacijama imala je jedino Južna Koreja (6:53.52), koja je bila poslednja u prvoj grupi kvalifikacija u kojoj su Australijanci bili drugi (6:19.40). Litvanija je treća u četvrtoj grupi kvalifikacija (6:27.41), dok je Kina bila četvrta u trećoj grupi (6:29.32).

Povezana vest:  VESLANJE, Ilić: Stojić i Beđik spremni za kvalifikacije

Četverac bez kormilara za lake veslače Miloš Tomić, Miloš Stanojević, Nenad Babović, Nemanja Nešić voljom žreba svrstan je u četvrtu grupu repesaža a za prva dva mesta koja donose plasman među 12 najboljih od 12,08 časova veslaće protiv posada Kanade, Južnoafričke Republike, Kine i Austrije. Tomić, Stanojević, Babović i Nešić su u nedeljnim kvalifkacijama trku u svojoj grupi završili na trećem mestu s vremenom 6:02.07, a sudeći prema tom rezultatu među najozbiljnijim je kandidatima za plasman u polufinale iz ove grupe repesaža. Naime, na „popravni“ s boljim rezultatom od naše posada jedino stiže Južnoafrička Republika koja je bila druga u prvoj grupi kvalifikacija (6:01.71). Kina je bila četvrta u trećoj grupi (6:07.23), Kanada peta u drugoj (6:11.20), a Austrija poslednja u prvoj (6:19.00).

– Naš dubl skul nije dobro stratovao na šampionatu pre svega zbog nešto lošijeg starta u kvalifikacijama. Od početka trke Marjanović iBogićević su zaostali za rivalima, izgubili mnogo snage u nastojanju da uhvate priključak i na kraju nisu mogli više od petog mesta. Zbog tog rezultata dobili su jaku grupu u repesažu i pred njima je izuzteno težak zadatak. Veslaju sa aktuelnim olimpijskim prvacima Australijancima i sa odličnom Litvanijom i ove dve posade su favoriti za mesta koja vode u polufinale. Tu je i Kina koja nije za potcenjivanje. Sve u svemu ako žele među 12 najboljim moraju da odveslaju mnogo bolju trku u odnosu na kvalifikacije. Što se tiče lakog četverca mislim da je nastupom u kvalifikacijama zadovoljio očekivanja. Uz Južnoafričku Republiku mislim da je najbliži polufinalu pod uslovom da od početka do kraja odvesla na najvišem taktičkom i tehničkom nivou. Tomić, Stanojević, Babović i Nešić imaju lepu priliku da došu na korak od olimpijske „vize“ a samo od njih zavisi da li će se probiti među 12 najboljih – kazao je trener muškog dubl skula i četverca bez kormilara za lake veslače Dejan Guslov.

Povezana vest:  Tri odličja na Kipru za srpski Dragon Boat tim

Naposletku na stazu izlazi novofrmirani dvojac bez kormilara Nikola Stojić, Jovan Popović. Nakon četvrtog mesta u kvalifikacijama s vremenom 6:37.64 u utorak će se od 13,28 časova boriti s čamcima Rumunije, Južnoafričke Republike, Mađarske i Kube za dve karte za polufinale. Poredeći se sa rivalima u ovoj grupi repesaža na osnovu rezultata u kvalifikacijama srpski dvojac je trenutno treći. Najbolji rezultat u kvalifikacijama od rivala naše posade zabeležila je Mađarska koja je bila druga u prvoj kvalifikacionoj grupi (6:35.60). Sledi Južnoafrička Republika koja je bila treća u četvrtoj grupi (6:37.35) postigavši rezultat samo 29 stotinki bolji od našeg čamca. Rumunija je bila peta u drugoj grupi (6:55.40), a Kuba poslednja u prvoj grupi (6:50.14).

Povezana vest:  KAJAK, Novaković i Grujić plasirali se u finale K2-200

Repesaž očekuje i četverac bez kormilara Miloš Vasić, Radoje Đerić, Miljan Vuković, Goran Jagar, ali je on na programu u sredu, 31. avgusta. Za razliku od muških posada ženski dubl skul Iva Obradović, Ivana Filipović je već u nedelju prebrinuo sve brige pošto se drugim mestom u kvalifikacijama direktno plasirao u polufinale. Obradovićeva i Filipovićeva su tako sebi „kupile“ čak četiri dana odmora jer je polufinale u ovoj disciplini tek u petak, 2. septembra.

Inače, u svim muškim disciplinama u kojima imamo predstavnike prvih 11 će se plasirati na olimpijske igre dogodine, dok će se u ženskom dubl skulu podeliti osam „viza“ za London.