cetverac bez kormilara_iton

SVETSKO PRVENSTVO NA BLEDU (28. AVGUST – 4. SEPTEMBAR)

I teški četverac među 12 najboljih

 

Posle ženskog dubl skula, četverca bez kormilara za lake veslače i dvojca bez kormilara i četverac bez kormilara Miloš Vasić, Radoje Đerić, Miljan Vuković, Goran Jagar se domogao polufinala Svetskog veslačkog prvenstva na Bledu (Slovenija) i tako došao na korak od plasmana na Olimpijske igre u Londonu dogodine na koje ide 11 prvih posada u ovoj disciplini. Naš teški četverac je u sredu, 31. avgusta, u trećoj grupi repesaža s vremenom 6:01.10 osvojio drugo mesto i zajedno sa prvoplasiranom Australijom (5:57.87) se probio među 12 najboljih svetskih posada. Treće, četvrto i peto mesto u ovoj grupi zauzeli su čamci Južnoafričke Republike (6:05.31), Španije (6:12.13) i Hrvatske (6:12.47) pa će veslati u „utešnom“ polufinalu.

Naša posada je od početka trke bila na trećem mestu, iza Australije koja je odmah na startu izbila na čelo i Južnoafričke Republike. Ipak, nakon 1.000-tog metra Srbija je pojačala ritam, prestigla Južnoafirkance, i do kraja vešto kontrolisala drugo mesto.

Povezana vest:  VESLANJE, EP ZA SENIORE, BEOGRAD 2014, Savić i Bogićević: Publika nas vodila do zlata

Iz prve grupe repesaža ove discipline u polufinale su se plasirale Holandija (5:54.67) i Novi Zeland (5:54.85), iz druge SAD (6:00.55) i Italija 6:03.09) a iz četverte Kanada (6:00.18) i Češka (6:03.34). Direktno iz kvalifikacija mesto u polufinale, koje je na programu u subotu, 3. septembra, od 10,33 časova, obezbedile su Kanada, Grčka, Belorusija i i Velika Britanija.

– Teški četverac je opravdao ulogu jednog od favorita u svojoj grupi repesaža i plasirao se u polufinale. Time je uptpunio dobar nastup naših posada u prvom delu šampionata. Za sada smo prebacili očekivanja pošto smo pre početka prvenstva kao prvi cilj postavili da nam se tri posade domognu polufinala, a to je pošlo za rukom jednoj više. Ipak, glavni posao tek sledi i svi moramo da ostanemo maksimalno skoncentrisani na naredne trke koje će odlučiti o putnicima za London što nam je glavni cilj na Bledu. Muškim posadama je neophodno da budu bolje od samo jedne posade u polufinalnoj konkurenciji da bi izvadile „vizu“ za Igre dok će ženski dubl skul morati da bude bolji od četiri. U svakom slučaju očekujem neizvesnu završnisu šampionata i mislim da se do poslednjeg dana neće znati ko će otići u London. Među 12 najboljih su se plasirale najkvalitetnije svetske posade i konkurencija će biti neumoljiva. Fokusirani smo kako na polufinala tako i na eventualne trke nakon toga. Za nas je šampionat takoreći tek počeo jer će se tek sada pokazati od čega su sazdani naši veslači – kazao je selektor veslačke reprezentacije Srbije Nebojša Ilić.

Povezana vest:  PLIVANJE, EP BUDIMPEŠTA, Laslo Čeh prvak Evrope na 200 metara mešovito

Prva naša posada koja će se boriti za finale jeste četverac bez kormilara za lake veslače Miloš Tomić, Nenad Babović, Miloš Stanojević, Nemanja Nešić koji će u četvrtak, 1. septembra, veslati od 11,43 časova u prvoj polufinalnoj trci protiv posada Italije, Danske, Švajcarske, Češke i Poljske. Tri prva čamca će se plasirati u finale, dok će ostali u B finale. U drugom polufinalu veslaće posade Južnoafričke Republike, Nemačke, Francuske, Australije, Kine i Velike Britanije.

– Imamo izuzetno tešku grupu i očekujem neizvesnu trku od početka do kraja. Laki četverac očekuju još dve trke na šampionatu na kojima će se vaditi „vize“ za Igre u Londonu. Polufinale i finale su dan za danom i zbog toga je mnogo bitno da se prva trka odvesla odlično kako u tehničkom tako i na taktičkom pogledu, jer će pored plasmana biti važno sačuvati snagu i za trku u petak – kazao je trener četverca bez kormilara za lake veslače Dejan Guslov.

Povezana vest:  Felps se tajno oženio sredinom juna

Ostale polufinalne trke u kojima ćemo imati predstavnike su u petak (žesnki dubl skul i dvojac bez kormilara) i subotu (četverac bez kormilara).

Pored četverca bez kormilara Četvrtog dana planetarnog šampionata nastupa i naš muški dubl skul Marko Marjanović, Dušan Bogićević koji u popodnevnim časovima vesla u prvoj trci „utešnog“ polufinala, za plasman od 13. do 22. mesta.

U svim muškim disciplinama u kojima imamo predstavnike prvih 11 će se plasirati na olimpijske igre dogodine, dok će se u ženskom dubl skulu podeliti osam „viza“ za London.