Cetverac_bez_kormilara_Radoje_Djeric_Milos_Vasic_Goran_Jagar_Miljan_Vukovic

VESLANJE, SVETSKO PRVENSTVO NA BLEDU (28. AVGUST – 4. SEPTEMBAR)

Laki četverac u B finalu

 

Četverac bez kormilara za lake veslače Miloš Tomić, Nenad Babović, Miloš Stanojević, Nemanja Nešić nije uspeo da se plasirao u finale Svetskog veslačkog prvenstva na Bledu (Slovenija) pošto je u polufinalu ove discipline zauzeo šesto mesto s vremenom 6:12.27, pa će u petak, 2. septembra, od 10,13 časova veslati u B finalu iz kojeg će pet najboljih posada izvaditi „vize“ za Olimpijske igre u Londonu dogodine. U našoj polufinalnoj trci prva tri mesta i „vizu“ za finale osvojile su posade Italije (5:57.84), Švajcarske (5:59.15) i Danske (5:59.92), dok su četvrto i peto mesto pripali Poljskoj (5:59.99) i Češkoj (6:03.57) koje će, poput Srbije, veslati u B finalu.

– Noć pre trke smo odlučili da naš laki četverac odvesla jednu taktičku trku jer smo procenili da je prevelik rizik za uđu maksimalno u polufinale jer je konkurencija bila prejaka pa bi se „ganjanjem“ jednog od prva tri mesta istrošili što bi bilo pogubno jer je naredna trka samo dan kasnije. U skladu s tim su i odveslali polufinale, a najbitnije je da su ušetedeli snagu za trku u petak na kojoj će se boriti za plasman na Olimpijske igre u Londonu, što je naš glavni cilj na ovom prvenstvu – kazao je s lica mesta selektor veslačke reprezentacije Srbije Nebojša Ilić.

Povezana vest:  VESLANJE, INTERNACIONALNA REGATA U MAĐARSKOJ (28-29. APRIL), Ukupno 35 medalja u Segedinu

Iz prve polufinale u finale su se plasirale posade Velike Britanije (5:57.12), Australije (5:58.35) i Kine (6:00.22), dok će u B finale čamci Francuske (6:03.83), Nemačke (6:04.64) i Južnoafričke Republike (6:13.42). Finale je na programu u petak, od 13,11 časova, dok je B finale istog dana u 10,13 časova.

Šestog dana planetarnog šampionata na stazu će, pored četverca bez kormilara za lake veslače, izaći još tri srpske posade. Dvojac bez kormilara Nikola Stojić, Jovan Popović će od 10,53 časova veslati u prvom polufinalu ove disicipline u kojem će mu protivnici za jedno od prva tri mesta koja vode u finale (ostala tri čamca idu u B finale) biti posade Italije, Grčke, Novog Zelanda, Australije i Holandije. U drugom polufinalu sastaće se čamci Mađarska, SAD, Francuska, Nemačka, Kanada, Velika Britanija. Naš dvojac, koji je formiran dve i po nedelje uoči početka prvenstva, samim plasmanom među 12 napravio je sjajan rezultat i tako došao na korak od olimpijskih igara u Londonu dogodine na koje ide 11 prvih čamaca (učesnici finala i pet prvih u B finalu).

– I taktika za dvojac bez kormilara neće se umnogome razlikovati od one koje smo primenili u lakom četvercu. Pored rezultata jedan od zadataka Stojiću i Popoviću će biti da ukoliko procene da je nedostižno jedno od prva tri mesta uštede snagu za B finale koje će biti presudno za vađenje olimpijske „vize“. Na Bled nismo došli da osvajamo medalje već da pokušamo da obezbedimo što više mesta u Londonu pa je sve podređeno tom cilju – „podvukao“ je Ilić.

Povezana vest:  KAJAK, Marko Dragosavljević vicešampion Evrope

Nakon dvojca bez kormilara za finale će se boriti još jedna novoformirana posada srpske reprezentacije. Ženski dubl skul Iva Obradović, Ivana Filipović od 11,13 časova će veslati u prvoj polufinalnoj trci ove discipline a za jedno od tri mesta koja vode među najboljih šest boriće se sa Češkom, Kinom, Velikom Britanijom, Novim Zelandom i Republikom Irskom. U ovoj disciplini prvih osam posada će izvaditi „vize“ za London (učesnici finala i dva prva u B finalu). U drugom polufinalu veslaće Poljska, Australija, Nemačka, Ukrajina, SAD i Finska.

– Jedva čekamo trku. Maksimalno smo spremne za veliku borbu koja nas očekuje u polufinalu. Sve posade su izuzetno brze i odlučiće sitnice. Sa dve posade smo već odmerile snage. U kvalifikacijama smo veslali sa Češkom i Republikom Irskom i bile smo bolje od njih. Nadam se da ćemo i u polufinalu ponoviti dobru trku i potvrditi visok potencijal. Prevsahodan cilj nam je da pružimo 100 odsto svojih mogućnosti a videćemo da li će to biti dovoljno za finale. Ja iskreno verujem da hoće – kazala je Iva Obradović dan uoči polufinala u koje se naš dubl skul plasirao direktno pa je imao čak četiri dana odmora. – Imale smo dovoljno vremena da se maksimalno spremimo za narednu trku, a pauzu smo iskoristile na najbolji način. Pošto smo novoformirana posada možda bi bilo bolje da smo imale još neku takmičarsku trku, ali bez obzira na to stekle smo samopouzdanje jer smo već u kvalifikacijama pokazale da imamo dovoljnu brzinu.

Povezana vest:  PLIVANJE, Bernar bez trke na 100 metara slobodnim stilom

Naposletku na stazu izlazi dubl skul Marko Marjanović, Dušan Bogićević. Od 16,06 časova veslaće u C finalu za plasman od 13. do 18. mesta. Pored naše posade u ovoj trci veslaće i čamci Letonije, Rusije, Poljske, Italije i SAD.

U svim muškim disciplinama u kojima imamo predstavnike prvih 11 će se plasirati na olimpijske igre dogodine, dok će se u ženskom dubl skulu podeliti osam „viza“ za London.