cetverac bez kromilara_trener2

VESLANJE, SVETSKO PRVENSTVO NA BLEDU (28. AVGUST – 4. SEPTEMBAR)

I teški četverac na Igrama u Londonu

Posle dvojca bez kormilara Nikola Stojić, Jovan Popović i četverac bez kormilara Miloš Vasić, Radoje Đerić, Miljan Vuković, Goran Jagar izborio je plasman na Olimpijske igre u Londonu dogodine čime je zaokružio odličan nastup srpske veslačke reprezentacije na Svetskom prvenstvu koje je u nedelju završeno na Bledu (Slovenija). Naš teški četverac je u izjednačenom i neizvesnom B finalu ove discipline, u kojem je razlika između prvog i petog iznosila tek nešto više od sekundu i po, izveslao sjajnu trku i s vremenom 6:00.18 prošao kroz cilj kao peti i tako izvadio „vizu“ za najveću sportsku smotru. Prvo, drugo, treće i četvrto mesto u B finalu zauzeli su čamci Kanade (5:58.55), Novog Zelanda (5:58.76), Belorusije (5:58.82) i Italije (5:59.42) i oni su se, pored naše posade, domgoli Londona. Poslednje, šesto, mesto pripalo je Češkoj (6:02.61).

cetverac bez kromilara_veslanje

Odlučujuća trka obilovala je uzbuđenjima od početka do kraja. Srbija je posle 500 i 1.000 metara bila na četvrtom mestu, u poslednju četvrtinu trke ušla je kao treća, ali su je u samom finišu pretekli Belorusi i Novozelanđani.„Viza“ za London nijednog trenutka nije bila ugrožena i naši su kroz cilj prošli kao peti ostvarivši istorijski uspeh ako se zna da se radi o ubedljivo najmlađoj posadi u ovoj konkurenciji.

Povezana vest:  KAJAK, Dva zlata za Srbiju na SK u Segedinu

– Od srca čestitam momcima na izborenom plasmanu u London. U neverovatnoj trci koja je od početka do kraja obilovala neizvesnošću i u kojoj je razlika između prvog i petog bila zanemarljiva uspeli su da odlično izveslaju i da obezbede našoj zemlji i drugu olimpijsku „vizu“. Uspeh ovog čamca ima predznak istorijski zbog činjenice da je prvi put nastupio na Svetskom prvenstvu i da se radi o jednoj od najmlađih posada na šampionatu. Đerić još nije napunio 20 godina, Vasić ima 20 godina, Vuković 21, a ako se izuzme Jagr ova posada još pripada mlađim seniorima. Na Bledu su pokazali i dokazali da poseduju ogroman potencijal i da ćemo se njihovim uspesima tek radovati u budućnosti – bio je presrećan selektor veslačke reprezentacije Srbije Nebojša Ilić.

Naša veslačka reprezentacija tako šampionat na Bledu, koji je okupio krem svetskog veslačkog sporta, završila je sa dve olimpijske „vize“ i sa odličnim plasmanima preostale tri posade koje su, uprkos, činjenici da nisu u Sloveniji obezbedile plasman na OI ostavile snažan utisak. Četverac bez kormilara za lake veslače Miloš Tomić, Nenad Babović, Miloš Stanojević, Nemanja Nešić osvojio je 12. mesto i samo 59 stotinki je ostao „kratak“ za olimpijsku normu, dok je ženski dubl skul Iva Obradović, Ivana Filipović 11, a muški dubl skul Marko Marjanović, Dušan Bogićević 10, odnosno 13. mestom u ovim disciplinama ostali samo dva mesta ispod crte za London.

Povezana vest:  Selektor Ilić zadovoljan dosadašnjim učinkom veslača

cetverac bez kromilara sa strucnim stabom

– Gledajući sve ukupno možemo da budemo prezadovoljni nastupom naše reprezentacije na Bledu na kojoj je konkurencija nemilosrdna, a ne pamtim da je skoro bilo tako. Sa dve olimpijske „vize“ ispred smo svih zemalja u regionu, pošto su, recimo, Hrvati i Slovenci izvadili po jednu, ali i veslačke velesile Francuske koja je izvadila samo jednu kartu za London. Ovo možda i najbolje oslikava koliko je bilo teško takmičenje u Sloveniji. Ipak, ostaje gorak utisak pre svega zbog lakog četverca koji je u poslednjih nekoliko metara B finala ostao bez olimpijske „vize“ i što je bio prvi ispod crte za London. Nije imao sreće u toj trci ali se nadam da će mu se to vratiti neki drugi put. I dubl skulovi su prema rezultatima bili konkurentni, a oba ova čamca je samo dva mesta delilo od norme za London – istakao je Ilić.

Povezana vest:  Sutra u Dubaiju startuje 4. Svetsko juniorsko prvenstvo u plivanju

Prva bitka za London je završena, a naredna je maja naredne godine u Švajcarskoj kada će na Olimpijskoj regati tražiti poslednja prilika za OI.

– U Sidneju, Atini i Pekingu smo imali predstavnike u po dve discipline, ali se nikada nije desilo da do dve olimpijske norme dođemo već posle prve runde kvalifikacija, što nam je sada pošlo za rukom. U Švajcarskoj će se u svim disciplinama deliti po još dve „vize“ a razlog za optimizam leži u činjenici da će s obzirom na rezultate na Bledu i laki četverac i dubl skulovi zasigurno biti među favoritima. Do tada nas očekuje još žešći rad i učinićemo sve da u London odemo s rekordnim brojem posada – kazao je na kraju Nebojša Ilić.