zenski dubl skul_2012

VESLANJE
Još tri medalje za Srbiju u Italiji
 
Na pravoslavni Uskrs na prestižnoj regati u Pijedaluku dubl skul Iva Obradović, Ivana Filipović i četverac bez kormilara Radoje Đerić, Nikola Stojić, Milljan Vuković, Goran Jagar osvojili srebra, a četverac bez kormilara za lake veslače Nenad Babović, Miloš Tomić, Nemanja Nešić, Miloš Stanojević „upisali“ još jednu bronzu. – Ukupan skor Srbije u Italiji: jedno zlato, po srebra i dve bronze
Srbija je na pravoslavni Uskrs u nedelju, 15. aprila 2012, osvojila još tri medalje (dve srebrne i jednu bronzanu) na Internacionalnoj regati u Pijedaluku (Italija). Posle zlata Ive Obradović u skifu i bronze četverca bez kormilara za lake veslače Nenad Babović, Miloš Tomić, Nemanja Nešić, Miloš Stanojević u subotu, dan kasnije odličjem na prestižnoj regati okitili su se i četverac bez kormilara Radoje Đerić, Nikola Stojić, Milljan Vuković, Goran Jagar, dubl skul Iva Obradović, Ivana Filipović i ponovo četverac bez kormilara za lake veslače Nenad Babović, Miloš Tomić, Nemanja Nešić, Miloš Stanojević. Tako je srpska veslačka reprezentacije Srbije na prvom zvaničnom testu u olimpijskoj godini osvojila peta medalja – jednu zlatnu i po dve srebrne i bronzane.
cetverac_bez_kormilara_za_lake_veslace_2012 
Četverac bez kormilara u izmenjenom sastavu u odnosu na subotu (umesto Popovića i Beđika selektor je u teški četverac ubacio Stojića i Đerića) u nedelju je osvojio srebrnu medalju. U izuzetno neizvesnom finalu ove discipline, u kojem je razlika između prva četiri čamca iznosila samo sekundu i po, s vremenom 6:18.45 prošao je kroz cilj kao drugi sa manje od sekunde zaostatka za pobedničkom posadom Italije (6:17.49). Naša posada je vodila od početka trke ali je u samom finišu izgubila najsjajnije odličje od domaćina. Inače, dan ranije u kvalifikacijama teški četverac Đerić, Stojić, Vuković, Jagar bio je s vremenom 6:01.01 treći u drugoj grupi kvalifikacija i tako se uz posade Francuske2 i Češke plasirao u finale.
– Teški četverac je osvojio srebro iako je do poslednjih 20 metara držao prvo mesto. Na žalost bolest Radoja Đerića, najverovatnije grip, koju je zaradio u Italiji bila je izuzetno otežavajuća okolnost i sigurno je da je umnogome uticala kako na rezultat dvojca bez kormilara u petak tako i na rezultat četverca bez kormilara u nedelju – kazao je selektor veslačke reprezentacije Nebojša Ilić.
Posle odličnih rezultata u skifu Iva Obradović i Ivana Filipović su sele u dubl skul. U finalu ove discipline su kroz cilj su prošle kao druge s vremenom 7:47.68. Zlato u ovoj disciplini osvojio je čamac Italije (7:45.45), a bronzu posada Grčke (7:49.99). Dan ranije u kvalifikacijama ove discipline naš dubl skul je s vremenom 7:21.79 osvojio drugo mesto koje im je bilo dovoljno za finale. Trijumf u ovoj grupi kvalifikacija ostvario je čamac Italije.
– S obzirom na rezultate u skifu ostvarene u subotu naš dubl skul je imao imperativ pobede u finalu ove discipline. Ipak, nije uspeo u tome. Sve u svemu zadovoljniji sam kako su Iva i Ivana odveslale u skifu negu u dubl skulu – istakao je Ilić.
Četverac bez kormilara za lake veslače Nenad Babović, Miloš Tomić, Nemanja Nešić, Miloš Stanojević u nedelju je ponovio uspeh iz subote osvojivši još jednu bronzu u Italijije. U nedeljnom finalu naš laki četverac je s vremenom 6:28.28 bio treći iza posada Južnoafričke Republike (6:25.39) i Francuske (6:26.41), a isti poredak je bio i u subotu. Inače, dan ranije laki četverac je novo finale Pijedaluku izborio još jednim trijumfom u kvalifikacijama. S vremenom 6:09.97 u subotu popodne prošao je kroz cilj prvi u drugoj grupi kvalifikacija ispred posada Španije i Portugalije.
– Laki četverac je u nedeljnom finalu izveslao bolju trku nego u subotnjm što je ponovo bilo dovoljno za bronzu. Gledajući sve ukupno zadovoljan sam nastupom ove posade u Italiji – „podvukao“ je Ilić.
Od svih naših posada koje su u subotu popodne veslale u kvalifikacijama jedino dvojac bez kormilara nije uspeo da se domogne finala. Nenad Beđik i Jovan Popović su u dvojcu ponovili plasman Đerića i Stojića iz petka i tako bili prvi ispod crte za finale. S vremenom 6:45.72 osvojili su četvrto mesto u drugoj grupi kvalifikacija u kojoj su plasman u finale izborili čamci Južnoafričke Republike, Češke2 i Francuske.
– S obzirom da su Popović i Beđik prvi put zajedno seli u dvojac položili su ispit. Dobro su odveslali u kvalifikacijama, bili su u trci od početka do kraja, ali nisu uspeli da se domognu finala iako su postigli odličan rezultat – zaključio je Ilić.

 

Povezana vest:  VESLANJE, Vasić zauzeo peto mesto u skifu na Svetskom kupu u Beogradu