nebojsa_ilic_sp_nz_2010_1

Ilić: Elita na Adi, Svetski kup sjajna provera za OI

 

Selektor veslačke reprezentacije Srbije Nebojša Ilić rekao je danas će se na Svetskom kupu u Beogradu okupiti elita i da će to biti prava provera za sve takmičare kojima predstoje olimpijske kvalifikacione regate.

-Imaćemo uvid u formu, ali i sposobnosti naših prijavljenih posada. Kroz ovakve regate ćemo sigurno doći do najboljih posada uoči Olimpijskih igara – rekao je Ilić na konferenciji za novinare u Skupštini grada.

Predstojeći Svetski kup, koji će se održati u naredna tri dana na Adi Ciganliji, neće biti kvalifikacioni takmičenje za OI. Plasman u London srpski veslači pokušaće da izbore na kvalifikacionoj regati u Lucernu krajem maja.

Povezana vest:  PLIVANJE SP ŠANGAJ, Čavić i Lenđer bez polufinala na 100 metara leptir

-Svetski kup u Beogradu rešava sve dileme pred takmičenje u Lucernu. Za one koji već imaju olimpijsku normu, Svetski kup u Beogradu biće prvi testu uoči OI – kazao je Ilić i dodao da će Srbija imati pet posada na Adi Ciganliji.

Ilić je kazao i da je aktuelna trofejna generacija srpskih reprezentativaca zaslužila priliku da se pred svojim navijačima takmiči protiv najboljih na planeti. Izvršni direktor Svetske veslačke federacija (FISA) Met Smit rekao je da je ta organizacija veoma srećna što je Beograd domaćin prestižnog takmičenja.

Povezana vest:  Stjepanović predvodi srpske plivače na SP u Budimpešti

-Želimo da dođe što više gledalaca, jer će narednih dana na jednom mestu moći da vide barem 70 odsto takmičara koji će sa na Olimpijskim igrama boriti i osvojiti medalje“, naveo je Smit.

Generalni sekretar Veslačkog saveza Srbije Nebojša Jevremović istakao je da je Svetski kup najveće i najvažnije veslačko takmičenje u istoriji Srbije i Beograda.

-Naredna četiri dana imaćemo priliku da vidimo najbolje svetske veslače. Pored toga, održaće se i paraolimpijska kvalifikaciona regata za London. Sve je spremno za početak – istakao je Jevremović i dodao da se do sada prijavilo više od 300 posada iz 40 zemalja.

Povezana vest:  VESLANJE, SVETSKI KUP, MINHEN, Bronza za dvojac, četverac za lake veslače četvrti

Izvršni direktor Svetskog kupa Mladen Stegić rekao je da su prvi takmičari stigli u Beograd još prošlog vikenda, a da sada predstoji tri dana intenzivnog programa tokom kojih će biti dešavanja „od jutra do mraka“. Predsednik Organizacionog komiteta Svetskog kupa Dragan Atanasov kazao je da se Beograd tri godine spremao za ovaj događaj i da će to, kada je u pitanju veslanje, biti prava uvertira za OI u Londonu. Za Srbiju će na Svetskom kupu od petka do nedelje veslati četverac bez kormilara, dvojac bez kormilara, dubl skul i dva ženska skifa.