dvojac_bez_kormilara_bg_2012

SVETSKI VESLAČKI KUP U BEOGRADU (3-6. MAJ)
Dve srpske posade stigle do finala
 
Do finala Prvog svetskog kupa koji se održava na Savskom jezeru (Ada Ciganlija) u Beogradu od predstavnika srpske veslačke reprezentacije Srbije stigle su dve posade – dvojac bez kormilara Jovan Popović, Nenad Beđik i skif Iva Obradović. Ostale naše posade četverac bez kormilara Radoje Đerić, Nikola Stojić, Goran Jagar, Miljan Vuković, dubl skul Miloš Vasić, Marko Marjanović i skif Ivana Filipović nisu uspele da preskoče polufinalnu prepreku pa su morale da se zadovolje B finalom.
U prvom polufinalu koje su veslale naše posade u subotu dvojac bez kormilara Nenad Beđik, Jovan Popović je izveslao odličnu trku i sa vremenom 6:35.18 zauzeo drugo mesto i plasirao se u finale. Naš dvojac je od početka izbio na drugo mesto koje je vešto sačuvao do kraja. Prvi je bio čamac Velike Britanije1 (6:33.33), a treći Holandije2, koji će se uz našu posadu u nedelju od 10,55 časova boriti za medalju. Četvrto, peto i šesto mesto u ovoj trci pripali su Argentini (6:37.35), Holandiji1 (6:45.93) i Mađarskoj (6:49.72) koje će se boriti u B finalu. U drugom polufinalu dvojca bez kormilara prva tri mesta i plasman u finale obezbedili su čamci Nemačke (6:2734), Grčke1 (6:29.22) i Češke2 (6:32.62), dok će u B finale Češka1 (6:35.15), Rumunija 6:37.61) i Hrvatska2 (6:40.46).
– Prvi put u karijeri sam se plasirao u finale jednog ovako velikog takmičenja i presrećan sam zbog toga. U polufinalnu trku ušli smo oštro od početka. Bili smo između posada Holandije i najviše smo pratili gde su one. Kada smo na polovini trke praktično obezbedili mesto u finalu nastojali smo da tehnički izveslamo maksimalno do kraja i da pri tome pokušamo da sačuvamo snagu za nedeljno finale. Mislim da smo uspeli u tome. U nama postoji još mnogo rezerve i nadam se da ćemo svoj trenutni maksimum pokazati baš u finalu u kojem nas, između ostalog, čekaju Grci i Nemci, trenutno dve najbolje svetske posade koje veslaju u Beogradu – kazao je Beđik i dodao – Mi iz trke u trku idemo uzlaznom linijom. Posle kvalifikacije u kojima smo imali problema kada je zaveslaj u pitanju, u repesažu smo bili mnogo bolji, a tehnički najbolje u svakom slučaju smo se pokazali u polufinalu. Nadam se da ćemo nastaviti taj trend i da ćemo u finalu biti najbolji.
I selektor Nebojša Ilić je bio zadovoljan učinkom Popovića i Beđika:
– Za Popovića i Beđika Svetski kup je bio veliki test i oni su ga do sada položili. Zadovoljan sam njihovim dosadašnjim nastupom. Posle pauze Popović je počeo da se vraća u svoju prepoznatljivu formu, a podsetiću da je reč o našem najtrofejnijem veslaču u mlađim kategorijama. On pripada svetskoj klasi i siguran sam da će do Igara u Londonu biti onaj pravi. I Beđik je položio veoma važan test. Došao je do svog prvog velikog finala a nastupom u dosadašnjem toku Svetskog kupa izborio se za mesto standardnog reprezentativca.
iva_obradovic_Bg_2012 
Posle sjajne trke u kvalifikacijama Iva Obradović je blistala i u polufinalu gde je stigla do ubedljivog trijumfa. Naša najbolja veslačica je s vremenom 7:22.98 prošla kroz cilj prva sa gotovo sedam sekundi prednosti u odnosu na drugoplasiranu Šveđanku Svenson (7:29.06), svetsku prvakinju iz 2010. Obradovićeva je od početka krenula silovito. Šveđanka i Azerbejdžanka su njen ritam uspele da prate samo do prve polovine trke kada je Iva dodala gas i počela da se odvaja da bi na kraju ubedljivo trijumfovala. Poslednju kartu za finale, koje je na programu u nedleju od 13,16 časova, iz ove polufinalne grupe izvadio je čamac Azerbejdžana (7:30.61). U B finale otišle su posade Norveške (7:32.62), Litvanije (7:38.12) i Velike Britanije1 (7:38.33). Na žalost, zbog blagog istegnuća tetive stručni štab veslačke reprezentacije nije želeo ništa da rizikuje pa je odlučeno da Iva Obradović ne vesla u nedeljnom finalu ne bi li se što bolje pripremila za olimpijske kvalifikacije u Lucernu kroz dve nedelje.
– Drugi put u karijeri sam pobedila u polufinalu Svetskog kupa i moram da budem zadovoljna zbog toga. Samim plasmanom u finale sam ostvarila veliki rezultat a on je u svakom slučaju plod nikada boljih priprema. Ipak, moj ovogodišnji cilj su Olimpijske igre u Londonu do kojih ću pokušati da dođem u Lucernu i sve je, pa i ovaj Svetski kup podređen tome – kazala je Iva Obradović koja je istakla i veliki uticaj na njene rezultate ima Ivane Filipović. – Veliku pomoć za sve ovo što sam do sada uradila imala sam od Ivane, koju doživljavam kao mlađu sestru. Živimo zajedno, hranimo se zajedno i zajedno treniramo. Pomažemo se međusobno i podjednako smo zaslužne za pojedinačan napredak koji je ove godine očigledan ko obe. Jednostavno, prvi put u karijeri smo i ona i ja dobili pravog sparing partnera i rezultati i zbog toga nisu mogli da izostanu. Mnogo joj hvala na tome. Mnoge stvari su se za nas otvorile ove godine i svakako da ćemo u narednoj sezoni imati velike zajedničke planove.
Iva Obradović u nedelju slavi 28. rođendan ali neće imati priliku da sama sebi pokloni neki dobar rezultat s obzirom da preskače finale. Selektor Nebojša Ilić je obrazložio tu odluku strahom da ne dođe do komlikovanja trenutno malog istegnuća tetive ruke.
– Iako po sredi nije ništa ozbiljno odlučili smo da Iva ne vesla u finalu u kojem bi svakako po vremenu iz polufinala bila u šansi da osvoji i medalju. Ne želimo da rizikujemo jer je do njenih trka sezone na olimpijskim kvalifikacijama u Lucernu ostalo 20-tak dana i trenutno je sve podređeno tom takmičenju. Iva je pokazala u Beogradu da je izuzetno napredovala ove godine, a razlog tome jeste i to što smo u proteklih mesec dana posvetili mnogo pažnje popravljanju njene tehnike. To je, očigledno je, urodilo plodom – „podvukao“ je Ilić i obelodanio da je pala odluka da nas u Lucernu predstavlja samo Iva Obradović u skifu. – Ovaj Svetski kup je trebalo da nam pokaže da li ćemo u Lucernu da nastupimo u ženskom dubl skulu ili skifu. Na osnovu rezultata i definitivno je odlučeno da do olimpijske „vize“ pokuša da se domogne samo Iva u skifu.
Naša druga predstavnica u polufinalu skifa Ivana Filipović nije uspela da se domogne finala. U svojoj grupi bila je peta sa vremenom 7:43.16. U finale iz ovog polufinala plasirali su se čamci Kine (7:18.59), Češke (7:18.81) i Republike Irske (7:27.27), dok će u B finala (nedelja, 10,17 č), zajedno sa našom Ivanom Filipović, i četvrtoplasirana Estonija (7:32.15) i poslednjeplasirana Ukrajina (7:48.97).
– Samim plasmanom u polufinale Ivana je ostvarila solidan rezultat. U polufinalu nije uspela da ponovi trku iz repesaža. U nedeljnom B finalu očekujemo da izvesla svoj trenutni maksimum a sve ispod 10. mesta na Svetskom kupu za nju bi predstavljao odličan rezultat – rekao je Ilić.
Za razliku od dvojica bez kormilara i Ive Obradović teški četverac Radoje Đerić, Nikola Stojić, Goran Jagar, Miljan Vuković nije uspeo da se domogne finala, pa će u nedelju od 9.28 časova veslati u B finalu. Naša posada je je odlično otvorila trku. Sve do poslednjih 500 metara bila je na drugom mestu, ali je u finišu posustala i kada je bilo očigledno da nema šanse za finale spustila je gas pa je kroz cilj prošla kao šesta u vremenu 6:00.69. Prva u ovom polufinalu bila je Velika Britanija (5:54.34), druga Holandija (5:57.19), treća Francuska (5:57.85) i one će se boriti u finalu, dok će četvrta Rusija (5:58.00) i Nemačka (6:00.69) u B finale. Plasman u drugom polufinalu je bio sledeći: Nemačka (5:51.70; Belorusija (5:53.01), Češka (5:53.27), Novi Zeland (6:01.36), Italija1 (6:01.49) i Rumunija (6:06.43).
– Iako nije uspeo da se plasira u finale mogu da budem zadovoljan kako je četverac bez kormilara odveslao polufinale. Bili su u trci od početka, ali zbog lošeg finiša, koji je generalno gledano mana ove posade što se pokazalo i u Pijedaluku, ostali su bez finala. Od svih posada u polufinalu možda je jedino iznenadila Rusija, ali nije ni čudo jer još nije obezbedila „vizu“ za London pa je u punoj formi jer putuje u Lucern, na olimpijske kvalifikacije – istakao je Ilić – Naš teški četverac je, generalno gledano, skupo koštala greška u prvoj trci na ovom Svetskom kupu. Umesto da već u kvalifikacijama obezbedimo plasman u finale morali smo i u repesaž, koji nam je oduzeo snagu a u isto vreme poslao nas u težu polufinalnu grupu i stazu.
I dubl skul Miloš Vasić, Marko Marjanović morao je da se zadovolji B finalom koje je na programu u nedelju od 9:21 časova. U polufinalu s vremenom 6:22.12 bio je poslednji. U ovoj pobedila je Nemačka1 (6:09.28), druga je bila Velika Britanija (6:09.79), treća Italija1 (6:10.78), četvrta Argentina (6:13.30), a peta Ukrajina1 (6:20.00). U drugom polufinalu plasman je bio sledeći: Francuska (6:12.19), Nemačka2 (6:13.70), Slovenija (6:14.12), Norveška (6:14.55), Italija2 (6:29.80), Češka2 (6:30.00).
– Hteli smo na ovom Svetskom kupu da vidimo koliko Vasić i Marjanović vrede u dubl skulu. Očigledno je da nemaju potreban kvalitet da se nose sa jakom konkurencijom i definitivno ova posada ispada iz kombinacije za olimpijske kvalifikacije. Naknadno ćemo odlučiti koji će od ove dvojice u Lucernu veslati u skifu i pokušati da u ovoj disciplini dođe do olimpijske „vize“ – ocenio je Ilić dosadašnji učinak dubl skula u Beogradu koji zbog što bolje pripreme za olimpijske kvalifikacije u Lucernu neće izaći na stazu nedeljnog B finala.

 

Povezana vest:  PLIVANJE, Zlato i novi svetski rekord za Saru Sjostrom