stafeta

PLIVANJE
Tinja mladost i želja srpske plivačke štafete
 
Do Evropskog prvenstva u plivanju, koje se održava od 21. do 27. maja u  mađarskom gradu Debrecin, ostalo je još deset dana, gde se očekuje učešće oko 45 reprezentacija i 500 plivača sa starog kontinenta. Na kontinentalnom prvenstvu Plivački savez Srbije nastupiće u najboljem sastavu, sa devet muških i dva ženska predstavnika, ekipu će predvoditi najbolji srpski plivači Milorad Čavić i Nađa Higl. Jedan od najvažnijih ciljeva na predstojećem Evropskom prvenstvu, jeste plasman muške štafete 4 x 200 slobodno na predstojece OI u Londonu u sastavu: Radovan Siljevski (24), Stefan Šorak (19), Đorđe Marković (23) i Velimir Stjepanović (18), koja se od 7. maja nalazi na desetodnevnim pripremama u Dubaiju.
-Osećamo se odlično, i što je najvažnije na okupu smo kako bi se što bolje pripremili zajedno i upoznali još bolje. Štafeta mora da diše kao jedan, i jedino tako možemo doći do ostvarenja naše želje, plasmana na OI u Londonu. Prednost naše štafete je mladost, jer prosek godina je 21, i naše vreme tek dolazi. Ono što nije štimalo na prošlom Evropskom prvenstvu, zimus u Šćećinu, jesu pravovremene izmene, gde ako se sve kockice poklope, možemo dobiti više od sekunde, što je neprocenjiv doprinos u plivačkim štafetama. Ovom prilikom želimo da se zahvalimo Plivačkom savezu Srbije i Olimpijskom komitetu Srbije, koji su nam pomogli i omogućili da se na najbolji način pripremimo, a mi ćemo dati sve od sebe da ukazano poverenje i opravdamo – izjavio je Đorđe Marković, jedan od uzdanica srpske plivačke štafete 4 x 200 slobodno.
Do saznanja da li će srpsko plivanje ostvariti svoj najbolji ekipni cilj, ostalo je nešto više od dve nedelje. Disciplina kvalifikacija štafeta na 4 x 200 slobodno, nalazi se na programu u subotu 26. maja ujutru, dok je finale na programu istog dana u večernjim časovima.
Polazak reprezentacije predviđen je 19. maja u jutarnjim časovima, gde bi u Debrecinu imali dva dana da se uplivaju i osete takmičarski bazen, kao i atmosferu oko plivališta. Takmičenje zvanično počinje 21. maja, kada će prvog dana u bazen skočiti većina plivača: Milorad Čavić i Ivan Lenđer na 50 delfin, Velimir Stjepanović, Stefan Šorak i Đorđe Marković na 400 slobodno, Čaba Silađi na 100 prsno, Petar Petrović na 100 leđno i muška štafeta 4×100 slobodno.

 

Povezana vest:  Važni testovi za evropska prvenstva u Piediluku i Zagrebu