marko_marjanovic

KVALIFIKACIONA REGATA ZA OI (ŠVAJCARSKA, 20-23. MAJ)
Marjanović ostao u trci za London, dubl skul ispao
 
Drugog dana kvalifikacione regate u Lucernu za plasman na Olimpijske igre, koji je obeležila i oluja zbog koje je prekinuto takmičenje na sat i po vremena, Marko Marjanović je ostao u trci za London, dok je dubl skul Aleksandar Filipović, Dušan Bogićević ispao iz kombinacije za olimpijsku „vizu“. Marko Marjanović je u odličnoj trci s vremenom 7:41.30 osvojio drugo mesto u prvoj grupi repesaža i zajedno sa prvoplasiranim Dancem Stephansenom (7:38.62) plasirao se u polufinale koje je na programu u utorak, 22. maja, od 17,28 časova. Treće, četveto i peto mesto osvojili su čamci Estonije (5:57.68), Moldavije (8:04.10) i Kipra (8:30.04) koji su tako završili svoje učešće u Lucernu.
U jedinoj trci repesaža dubl skula, iz koje su prva tri čamca išla u polufinale, Bogićević i Filipović su s vremenom 7:03.30 zauzeli četvrto mesto, ispred autsajdera Gruzijaca koji su bili poslednji (7:33.72). Prvi je bio Egipat (6:53.66), drugi Izrael (6:56.77), a treća Slovačka (7:00.01).
– Marko Marjanović je plasmanom u polufinale ispunio dosadašnji cilj. Od 22 skifaša našao se među 12 najboljih ali pravi izazov tek sledi u sutrašnjem polufinalu. Dubl skul na žalost nije uspeo da u svojoj grupi repesaža dođe do jednog od prva tri mesta – kazao je selektor veslačke reprezentacije Srbije Nebojša Ilić.
U utorak, 22. maja, na stazu, pored Marka Marjanovića izlaze Iva Obradović i četverac bez kormilara za lake veslače koji su s obzirom na odlične rezultate u kvalifikacijama imali dan predaha. Iva Obradović će od 17,14 časova u polufinalu skifa pokušati da osvoji jedno od prva tri mesta koja vode u finale koje je na programu u sredu od 17,10 č. Laki četverac Nenad Babović, Miloš Tomić, Nemanja Nešić, Miloš Stanojević će od 18,50 časova pokušati da Srbiji donese prvu olimpijsku „vizu“ u Lucernu, treću ukupno pošto su se lani na Svetskom prvenstvu na Bledu Londona dokopali teški četverac i dvojac bez kormilara. Naša posada se prvim mestom u kvalifikacijama direktno plasirala u finale a za jedno od dva mesta koja vode u London boriće se u finalu protiv Holandije, koja se takođe direktno plasirala među šest najboljih, i četiri najbolje ekipe iz dve grupe repesaža koji su veslani u ponedeljak uveče.
– Laki četverac će sutra imati priliku da nam donese još jednu olimpijsku „vizu“. Po svemu prikazanom u Lucernu smatram da će za prva dva mesta koja vode u London, pored nas, ravnopravno konkuristai i posade Holandije, SAD, Novog Zelanda i Republike Irske. Ivu Obradović očekuje još jedan stepenik do finala. U Lucernu je u krugu najvećih favorita za London iz skifašice Australije, Francuske, Novog Zelanda i Danske. Ipak, da bi se uopšte borila za olimpijsku „vizu“ mora prvo maksimalno skoncentrisano da izvesla sutrašnje polufinale – istakao je Ilić.
U skifovima tri prvoplasirana čamca će izvaditi olimpijske „vize“, dok će se u ostalim disciplinama samo dve najbolje posade plasirati u London.

 

Povezana vest:  PLIVANJE, Van der Burg priznao da je koristio nedozvoljeni pokret