skif_nadja_ilic 

VESLANJE
Guslov odredio sastav za šampionat, na Juniorskom evropskom prvenstvu na Bledu Srbija će učestvovati sa deset posada, cilj tri finala
 
Juniorsku veslačku reprezentaciju Srbije ove godine očekuju brojni izazovi na međunarodnoj sceni. Nakon sveobuhvatnih priprema i kontrolnih regata u Zagrebu, Segedinu. Minhenu i Beogradu prvi veliki test u ovoj sezoni imaće na Juniorskom evropskom prvenstvu koje će se od 8. do 10. juna održati na Bledu. Učinak na pripremama i rezultati na regatama, zaključno sa Beogradskom internacionalnom regatom – Trofej Beograda, koja je predstavljala poslednje sito za sastav, bili su jasan pokazatelj Dejanu Guslovu s kojim snagama ćemo nastupiti na Bledu. Selektor juniorske veslačke reprezentacije Srbije je tako za šampionat Starog kontinenta u Sloveniji odredio spisak od deset posada. To su: Nađa Ilić (skif, Partizan), Ljiljana Jošić, Zorica Mrđa (dubl skul, Čurug), Aleksandra Knežević, Jelena Momirov, Milica Lugonja, Luna Ugrenović (četverac skul, Begej 1883/Grafičar), Martin Mačković (skif, Galeb), Bojan Došljak, Andrija Šljukić (dvojac bez kormilara, Partizan), Marko Jošić, Petar Jovanović (dubl skul, Čurug), Ljubomir Gavrić, Miloš Šćepanović, Nikola Kekić, Miloš Aleksić (četverac bez kormilara, Partizan/Grafičar/Danubius), Igor Lončarević, Aleksandar Marinkovski, Aleksandar Beđik, Aleksa Stanković, kormilar Mateja Jošić (četverac sa kormilarom, Partizan) i Nikola Krlović, Luka Pejanović, Viktor Pivač, Uroš Marinković, Ignjat Đorđević, Ivan Stanišić, Nikola Selaković, Uroš Stanojević, kormilar Marko Arvai (osmerac, Partizan/Grafičar/Crvenazvezda/Smederevo). Na spisku rezerva su Nemanja Uzanović, Petar Savin, Dragiša Milovanović, Ognjen Srećković i Lazar Branković koji će, s obzirom na bolest pojedinih članova četverca bez kormilara, biti u pripravnosti za ovu posadu.
– Od deset posada s kojima putujemo na Bledu četiri čamca su se direktno plasirali na šampionat postigavši zadatu normu na kriterijumskim regatama. To su dubl skulovi Marko Jošić, Petar Jovanović i Zorica Mrđa, Ljiljana Jošić, četverac skul Marko Milovanović, Dušan Novaković, Miljan Milošević, Luka Jošić i četverac sa kormilarom Igor Lončarević, Aleksandar Marinkovski, Aleksandar Beđik, Aleksa Stanković, kormilar Mateja Jošić. Preostalih šest posada, iako nisu ispunile normu, dobile su poziv na osnovu procene da poseduju neophodni kvalitet i potencijal i da na osnovu toga zaslužuju šansu da se oprobaju s najboljim evropskim čamcima u juniorskoj konkurenciji. Posebno moram da napomenem da su sve naše posade mlade budući da im je ovo prva godina u juniorskoj konkurenciji u kojoj će moći da nastupaju i naredne godine. Imajući u vidu ovu činjenicu očekujemo da pravu vrednost pokažu tek dogodine – istakao je Dejan Guslov.
Selektor juniora je o ciljevima na Bledu rekao sledeće:
– S obzirom na to da ćemo za konkurenciju imati i godinu dana starije veslače osnovni cilj biće nam da naši reprezentativci na Bledu stiču neophodno iskustvo i da se na taj način razvijaju u pravom smeru. Ipak, po rezultatima koje smo do sada postizali realno je da se tri naše posade nađu u finalu, od kojih očekujem da se jedna bori i za medalju.
Svi reprezentativci će po planu i programu stručnog štaba veslačke reprezentacije Srbije pripremati za Evropsko prvenstvo sve do puta za Sloveniju koji je planiran za četvrtak 7. jun.

 

Povezana vest:  Nišović: Zadovoljani smo, ali moglo je i bolje