vasic,_djeric,_vukovic,_jagar_minhen_2011

VESLANJE
TREĆI SVETSKI KUP (15-17. JUN 2012)
Četverac četvrti, dvojac šesti u Minhenu
 
Četvrto, šesto i deseto mesto – skor je veslačke reprezentacije Srbije na Trećem svetskom kupu, ujedno i poslednjem ove sezone, koji je bio generalna proba za Olimpijske igre u Londonu na kojima će našu zemlju predstavljati četverac bez kormilara i dvojac bez kormilara. Najbolji plasman u Minhenu „upisao“ je četverac bez kormilara Miloš Vasić, Goran Jagar, Miljan Vuković, Radoje Đerić koji je finalu ove discipline osvojio visoko četvrto mesto s vremenom 6:16.57. Medalje su osvojili čamci Australije (6:10.28), Velike Britanije (6:11.15) i Belorusije (6:13.76), dok su peto i šesto mesto pripala posadama Češke1 (6:18.95) i Rumunije (60.20.97). Naš teški četverac je posle 500 metara bio šesti, a u narednom kilometru je na svakih 500 metara popravljao plasman za jedno mesto. Prvo je pretekao Čehe, a nakon toga i Rumune. U poslednju četvtinu trke ušao je kao četvrtoplasirani ali, uprkos velikom trudu, nije uspeo da do kraja sustigne Beloruse, pa je kroz cilj prošao kao četvrti.
Teški četverac je odveslao jednu odličnu taktičku trku. Vasić, Jagar, Vuković i Đerić su uspeli da rasporede snagu pogotovo za drugi deo gde su prvo pretekli Rumune, potom odbili napad Čeha a na kraju i krenuli u poteru za Belorusima koje na žalost nisu stigli. Mogu da budem zadovoljan njihovim nastupom u Minhenu pogotovo ako se zna da su u ovom sastavu ponovo zaveslali tek pre mesec dana. Sve u svemu pokazali su ogroman napredak i potencijal i tako rešili sve dileme za London pa će nas ova četvorica reprezentativaca, ako se ne dogodi nešto nepredviđeno, predstavljati u teškom četvercu na 30. olimpijskim igrama – kazao je selektor veslačke reprezentacije Srbije Nebojša Ilić.
Nikola Stojić i Nenad Beđik zauzeli su šesto mesto u finalu discipline dvojac bez kormilara. Naša posada je s vremenom 6:57.32 prošla kroz cilj iza čamaca Novog Zelanda (6:42.97), Australije (6:47.92), Francuske (6:48.72), Italije (6:51.87) i Španije (6:56.09). Stojić i Beđik su posle prvih 500 metara bili na šesto mestu, ali su u drugu polovinu trke ušli kao četvrti. Ipak, u trećoj četvrtini trke prvo su ih pretekli Italjani dok su u finišu peto mesto izgubili od Španaca.
Stojić i Beđik su u finalu platili danak lošem rasporedu snage pošto se nisu prištedeli za poslednjih 1.000 metara kada su pali za dve pozicije. Ipak, mogu da budem zadovoljan njihovim nastupom u Minhenu u kojem su, praktično, prvi put zajedno startovali u ovoj disciplini na nekom zvaničnom takmičenju. Želeli smo da ih probamo i pre dve nedelje u Zagrebu, kada je teški četverac bio prvi, ali su dobili dijareju pa nismo uspeli u tome istakao je Ilić.
Iva Obradović je Svetski kup završila na 10. mestu. U B finalu skifa naša najbolja veslačica je zauzela četvrto mesto s vremenom 8:13.67. Prva u utešnom finalu bila je Nemačka1 (8:09.64), druga Nemačka2 (8:09.78), treća Holandija (8:13.10). Iza našeg čamca kroz cilj su prošle posade Norveške (8:15.67) i Italije (8:15.79).
Inače, Svetski kup u Minhenu je bio poslednja velika provera pred Olimpijske igre u Londonu na kojima će Srbiju predstavljati dve posade, obe u muškoj konkurenciji, dvojac bez kormilara i četverac bez kormilara. Ilić je zadovoljan šta je video od naših olimpijskih posada u Minhenu.
Do Londona više neće biti direktnih okršaja sa konkurencijom i ono što je viđeno u Minhenu moglo bi da bude pokazatelj kako će se stvari odvijati na Olimpijskim igrama. Nisam se bavio konkurencijom već samo sa našim posadama koje su pokazale vrednost ali i prostor za napredak u narednih mesec i po dana koliko još imamo do početka najvažnijeg sportskog događaja u ovoj godinizaključio je Ilić.

 

Povezana vest:  VESLANJE, SP 2013, Filipovićeva i Obradovićeva direktno u polufinale