plivanje

PLIVANJE
„Trofej Beograda” u plivanju 23. i 24. juna u SRC „Milan Gale Muškatirović”
 
Međunarodni plivački miting „NLB Trofej Beograda 2012”, 11. po redu, biće održan u subotu i nedelju, 23. i 24. juna, na bazenu SRC „Milan Gale Muškatirović”, a u organizaciji Sekretarijata za sport i omladinu i Plivačkog saveza Beograda. Novitet ovogodišnjeg plivačkog mitinga jeste to što će na takmičenju biti održana i revijalna trka plivača sa invaliditetom.
– Otkako je 2003. godine održan prvi „Trofej Beograda”, broj takmičenja pod ovim imenom se stalno povećavao i danas se održava u 60 različitih sportskih disciplina, a grad Beograd je već jedanesti put pokrovitelj plivačkog mitinga u saradnji sa Plivačkim savezom Beograda. Međunarodni karakter ovog turnira opravdava naše poverenje i siguran sam da će gosti iz inostranstva naići na naše tradicionalno gostoprimstvo. Drago nam je što ove godine prvi put učestvuju i plivači sa invaliditetom, među kojima ima izvanrednih talenata – rekao je Nemanja Radović, pomoćnik sekretara za sport i omladinu, i pozvao sve ljubitelje plivanja da ovog vikenda posete SRC „Milan Gale Muškatirović”.
Prema rečima organizatora takmičenja, tačan broj učesnika još nije poznat, jer prijave plivača iz domaćih klubova još pristižu, ali je potvrđeno učešće naših najboljih plivača koji su se kvalifikovali za Olimpijske igre. Među njima su Nađa Higl, Velimir Stepanović, Ivan Lenđer i Đorđe Marković, a svoje učešće su potvrdili i plivači iz Norveške, Austrije, Slovenije, Turske, Makedonije i Crne Gore.
Ivan Đorđević iz Plivačkog saveza Beograda ukazao je da je ovogodišnje takmičenje dobra prilika kako bi se sportska i šira društvena javnost upoznala sa velikim naporima koje plivači sa invaliditetom ulažu kako bi postigli izvanredne rezultate.
– Takmičenje će početi u 10 časova, dok su finalne trke od 18 časova. Troje prvoplasiranih u svakoj disciplini biće nagrađeno medaljama. Plivač i plivačica sa najboljim rezultatima po FINA bodovima iz dve finalne discipline biće nagrađeni novčanim nagradama u vrednosti od 500 evra, dok će drugi i treći biti nagrađeni novčanim nagradama od 300 odnosno 200 evra – kazao je Đorđević.
U Sportskom savezu osoba sa invaliditetom napominju da će revijalna trka plivača sa invaliditetom biti održana u subotu, 23. juna, u 17.30 časova.
– Nastup plivača sa invaliditetom u ovoj manifestaciji ima nemerljiv značaj u prezentaciji i popularizaciji plivanja osoba sa invaliditetom. Učešće osoba sa invaliditetom u ovakvim manifestacijama je u skladu sa jednim od najvažnijih strateških ciljeva Sportskog saveza osoba sa invaliditetom Beograda – inkluzija sportista sa invaliditetom. Ovo je mogućnost da šira društvena javnost vidi mogućnosti sportista sa invaliditetom koji ostvaruju izuzetne sportske rezultate na domaćim i međunarodnim takmičenjima – istakli su u Savezu.
U Revijalnoj trci osoba sa invaliditetom učestvovaće Ana Jovović, Hamed Podbićanin, Šćepan Zorić, Teodora Stanković, Matija Đoković, Radomir Muminović, Ognjen Paunović i Igor Despotović.

 

Povezana vest:  KAJAK, Starović, Benedek Ružičić i Radovanović u finalu EP