Marko_Novakovic

KAJAK
Marko Novaković 112 član olimpijskog tima Srbije u Londonu
 
Iz Međunarodne kajakaške federacije je na adresu nacionalnog saveza i Olimpijskog komiteta Srbije stigao poziv da usled preraspodele kvota po kontinentima i zemljama, Srbija na Igre pošalje jednog takmičara u disciplini K 1- 200 metara i to pravo dobio je Marko Novaković koji je zauzeo 11. mesto u ovoj  disciplini na Šampionatu sveta prošle godine u Segedinu.
Novakovića je pre mesec dana učestvovao na olimpijskim kvalifikacijama u Poznanju, ali nije uspeo da izbori normu. Bio je prvi na „listi čekanja“ za London. Lepa vest ga je zatekla na EŠ u Zagrebu.
-Presrećan sam, učešće na olimpijskim igrama je san svakog sportiste i jedva čekam da se vratim i da podelim radost sa prijateljima. Ovo mi mnogo znači za nastavak karijere. Iskreno, nisam očekivao da ću mi se već  ove gdine ispuniti velika želja – rekao je Novaković.
Posle EŠ u Zagrebu, Novakovića za tri nedelje očekuje učešće na Prvenstvu Evrope za mlađe seniore u Portugaliji.
-Sada su i ambicije porasle, imam ogroman motiv da se dokažem na ovom takmičenju. U Londonu ću se truditi da se plasiram u finale, a u finalnim trkama  je sve moguće.
Novakovićev  trener Jožef Šoti je ovako prokomentarisao vest o odlasku na OI:
-Lično, očekivao sam  poziv, govorio sam Marku da će učestvovati, ali smo čekali zvaničnu potvrdu. Sada možemo da nastavimo u miru da se spremamo. Naš program ove godine je i bio u potpunosti usmeren ka plasmanu na olimpijske igre.
Jožef Šoti je otkrio i šta očekuje od Marka Novakovića u Londonu:
– Prognoze o rezultatu je nezahvalno davati posebno ako imamo u vidu da je u pitanju najkraća distanca. Cilj je finale i naravno visok plasman. Očkeujem da budem uz Marka  na olimpijskim igrama ali i na svim narednim takmičenjima, da sprovedemo ono što smo planirali i da bude maksimalno pripremljen – zaključio je Šoti.
Marko Novaković treći je olimpijac u kajaku iz Bečeja i biće prvi takmičar koji na OI učestvuje  na najkraćoj kajakaškoj deonici. Marko Tomićević odlazi u London kao najbolji jednosedaš Srbije u K-1 1.000 m  dok će Dejan Terzić veslati kao član četveraca u disciplini K-4 1.000 m. Novaković je uz Nikolinu i Oliveru Moldovan, Tomićevića i Aleksandra Aleksića jedan od najmlađih članova srpske dvanaestočlane kajakaške ekspedicije.
Olimpijski tim Srbije u Londonu trenutno ima 112 sportista u 15 sportova. Olimpijske igre su od 27. jula do 14. avgusta.

 

Povezana vest:  OI 2012, Olimpijski rekord Volmerove na 100 metara leptir