sestre-moldovan-2012 

KAJAK
Promene u ženskim posadama za OI, sestre Moldovan u dvosedu
 
Antonija Horvat-Panda, Antonija Nađ, Renata Kubik i Marta Tibor činiće sastav ženskog olimpijskog četverca u disciplini K-4 500 mi veslaće na Igrama u Londonu. to je odlučioStručni štab kajakaške reprezentacije Srbije. Sestre Moldovan, Nikolina i Olivera, biće prijavljene u disciplini K-2 500 m.
– Zakomplikovala nam se situacija oko Nađ Antonije i njene povrede i planova vezanih za četverac. U relativno smo složenoj situaciji i odlučili smo da određenog rizika i neizvesnosti rasteretimo sestre Moldovan, Nikolinu i Oliveru, koje će veslati u disciplini K-500 m. U postavu četverca se vraćaju Renata Kubik i MartaTibor koje će veslati zajedno sa Antonijom Nađ i Antonijom Horvat-Pandom. Pokušaćemo da poštedimo Antoniju Nađ na treninzima. Ona se relativno oporavila, međutim, pitanje je koliko je izgubila u ovoj pauzi i koliko će se moći opteretiti. To ćemo tek sada saznati. Uz neku rezervu i poštedu pokušaćemo da izvučemo najviše što možemo. Milica Starović, članica novosadskog Limana, biće rezerva devojkama u četvercu – rekao je selektor dama Janoš Panda.
Još jedna novina. Nikolina Moldovan će u Londonu nastupiti i u disciplini K-1 200 m.
– S obzirom da su nam dame ispunile maksimalnu kvotu za London imamo mogućnost prema pravilima ICF-a koja važe za OI da prijavimo jednu devojku od onih koje dolaze u London u disciplini jednoseda u sprintu (K-1 200 m). Iako u toj disciplini nismo ispunili olimpijsku normu, dobili smo mogućnost da prijavimo čamac u toj disciplini.   Zahvaljujući dobrom rezultatu koji je ostvarila na SP u Segedinu prošle godine, Nikolina će pored dvoseda na 500 m, koji vesla sa sestrom  Oliverom,  veslati i u jednosedu na 200 m – pojasnio je ovu odluku tim lider naše selekcije u Londonu, Dragan Plavšić.
Kod momaka nema promena. Marko Novaković vesla jednosed na 200 m, četverac u sastavu Milenko Zorić, Ervin Holpert, Aleksandar Aleksić i Dejan Terzić veslaće na 1000 m, dok će u jednosedu na 1000 m nastupiti Marko Tomićević. Postoji još jedna dilema u pogledu trenera koji će putovati sa reprezentativcima. Dragan Plavšić odlazi kao Tomićevićev  trener  i trener sestara Moldovan, Miroslav Aleksić kao trener muškog, a Janoš Panda kao trener ženskog četverca. S obzirom da je aktuelni prvak Evrope, Marko Novaković, nedavno dobio poziv da učestvuje na OI, postavlja se pitanje da li će i njegov trener, Jožef Šoti, putovati u London sa svojim pulenom.
Muški četverac se do petka nalazi na pripremama na Borkovačkom jezeru kraj Rume. Ekspedicija u ponedeljak putuje u Solnok u Mađarskoj na dvonedeljne pripreme. Do odlaska u London, kvartet u četvercu provešće jednu nedelju u Srbiji, a zatim sledi brušenje forme ponovo u Mađarskoj sve do odlaska u London.
Ženski četverac pripremaće se doLondona u Bezdanu, Tomićević, Novaković i sestre Moldovan u Bečeju.
Kajakaši će propustiti otvaranje Olimpijade, odlaze pred sam kraj Igara na ostrvo, 3. avgusta. Orlovi na regatnu stazu u Itonu stiži 3 dana pre početka kajakaškog takmičenja na OI, koje počinje 6. avgusta i traje do 11. avgusta.
U okviru olimpijske ekspedicije, broj kajakaša zaokružen je na 12. Po prvi put u istoriji OI će toliki broj takmičara iz kajaka nastupiti na Igrama. Šest momaka i četiri devojke veslaće u šest disciplina . Srpski kajak na medalju sa OI čeka još od 1984. godine i Olimpijade održane u Los Anđelesu.

 

Povezana vest:  PLIVANJE, SP ŠANGAJ, Nađa Higl u polufinalu na 200 prsno