marko_tomicevic_kajak_jednosed (2) 

KAJAK
U susret olimpijskim Igrama pripreme na tri destinacije
 
Bečej, Solnok i Bezdan, baze su za pripreme kajakaških reprezentativaca tri nedelje pred start olimpijskih trka u Londonu.Takmičari i njihovi treneri rade po grupama, u ritmu predviđenom za ovu fazu pripremnog perioda polako podižući formu za iskušenja koja ih čekaju na Ostrvu.
Nikolina i Olivera Moldovan dvosed koji će veslati u Londonu u disciplini k-2 500m kao i jednosedaš Marko Tomićević (k-1 1000m) kao bazu za pripreme odabrali su Bečej.
– Radili smo prvu nedelju posle EŠ-a u Zagrebu na aerobnom delu i regeneraciji. U drugoj nedelji koja je iza nas pojačali smo treninge, međutim moram da priznam da nam velike vrućine zadaju poteškoće. Takmičari imaju dobar osećaj na vodi i ogroman motiv da naprave u Londonu odličan rezultat. Nadamo se da će sve biti bolje i bolje što se tiče forme. Sestre Moldovan u dvosedu idu jako dobro. Nikolina takođe trenira u jednosedu sprinta. Radimo kod devojaka trenutno na tehnici. Kada je u pitanju Tomićević, moram da priznam da je sve bolje i bolje i trebalo bi da bude do njegove prve trke u Londonu spreman – raportira iz Bečeja trener Dragan Plavšić.
Trio Olimpijaca do kraja nedelje promeniće destinaciju. Planiran je šestodnevni odlazak na regatni centar u Segedinu, nakon čega se Tomićević i Moldovanke ponovo vraćaju u Bečej i ostaju u gradu na Tisi do odlaska u London.
Muška olimpijska posada u četvercu u disciplini k-4 1000m trenira u trenažnom centru u Solnoku. Milenko Zorić, Aleksandar Aleksić, Ervin Holpert i Dejan Terzić u Mađarskoj su već drugu nedelju.
– Posle EŠ-a imali smo treninge kondicije i izdržljivosti. Manje smo radili na vodi. Uglavnom se sve svodilo na opštu pripremu. Trenutno tempiramo formu za trke u Londonu. Momci imaju ogromnu veru i samopouzdanje posle dobrog rezultata u Zagrebu. Nismo opterećeni rezultatom. Bitno nam je da na OI izveslamo najbolje trke koje možemo a za koji će to rezultat biti dovoljno, ostaje da vidimo – mišljenja je trener Miroslav Aleksić.
Kvartet bronzanih momamka sa prvenstva Evrope, u Srbiju će krajem nedelje. Nova destinacija će biti borkovačko jezero kraj Rume, a povratak u Solnok predviđen je posle 20. avgusta.
Antonija Nađ, Antonia Horvat-Panda, Renata Kubik i Marta Tibor posada ženskog četverca u Londonu nastupa u disciplini k-4 500m. Devojke sve vreme treniraju u Bezdanu i tamo će ostati sve do odlaska u London.
– Oseća se da je to čamac koji je dugo veslao zajedno. Biće to na kraju dobro. Međutim sve se svelo na rizik od Antonijine povrede-iskren je selektor Janoš Panda koji je dodao-Antoniju Nađ pokušavamo maksimalno da poštedimo. Bojim se da ne krene po zlu i na kraju ne ispadne loše. Iskreno strepim jer nemam uvid u stanje njene povrede.
Šampion Evrope u sprintu (k-1 200m) Marko Novaković pripreme obavlja u Bečeju. Tako će biti sve do odlaska u London.
– Posle EP Marko je imao nedelju dana aktivnog odmora. Ovo je druga nedelja od kako smo počeli pripreme za Olimpijadu. Prvu nedelju smo radili bazične pripreme. Imali smo dva puta dnevno treninge većeg obima ali slabijeg intenziteta. Polako radimo na brzini i tehnici i kako se bude približavalo takmičenje u Londonu, pojačavaćemo intenzitet – izjavio je trener Jožef Šoti.
Grad na Tisi, rodno mesto najbržeg momka starog kontinenta, ostaće baza za pripreme sve do Londona.
– Marko je posle uspeha u Zagrebu okružen ogromnom pažnjom i od kako se vratio oko njega je euforija. Smatram da smo ispravno postupili što smo Bečej smo odabrali kao bazu za pripreme, a ne neku drugu, recimo stranu destinacju. Smatrali smo da ga odlazak iz Bečeja neće poremetiti i stvoriti dodatno opterećenje. S druge strane sačuvaće svoj mir što mu je u ovom trenutku najpotrebnije. Novaković ceo život trenira u Bečeju i nije bilo razloga da pred OI nešto eksperimentišemo u sistemu i načinu rada koji je dao rezultat – zaključio je Novakovićem trener.
Kajakaški olimpijski tim Srbije u London odlazi 3. avgusta.
Naši kajakaši neće biti smešteni u Olimpijskom selu zajedno sa ostalim članovima našeg olimpijskog tima (izuzetak su i teniseri), jer je regatna staza veslačkog centra Iton koledža u selu Dorni u Bakinghempširu, koja se nalazi na jezeru Dorni, udaljena 30 kilometara od Londona. Zbog toga su domaćini Igara za učesnike pripremili smeštaj u obližnjem veslačko-kajakaškom olimpijskom selu smeštenom u kampusu koledža Rojal halovej u Eghemu.
U olimijskom kajakaškom timu koji broji 12 članova svi su debitanti na OI. Pet olimijskih medalja osvojili su reprezentativci Jugoslavije, četiri u kanuu i jednu u kajaku, na Igrama u Montrealu (1976) i Los Anđelesu (1984). Kajakaši se vraćaju na Olimpijadu posle osam godina.
Olimpijsko kajakaško takmičenje održaće se od 6. do 11. avgusta.

 

Povezana vest:  Prvenstvo Srbije u akvabajku