dvojac_bez_kormilara_za_lake_veslace

SP ZA JUNIORE i SP ZA SENIORE U NEOLIMPIJSKIM DISCIPLINAMA U PLOVDIVU (15-19. AVGUST 2012)
Juniorski evropski prvak u finale s pobedom u repesažu

Srpski juniorski dvojac bez kormilara Igor Lončarević, Andrija Šljukić odlično je počeo svoj nastup na Svetskom juniorskom prvenstvu i Svetskom seniorskom prvenstvu u neolimpijskim disciplinama u Plovdivu. Lončarević i Šljukić su sa vremenom 7:01.95 trijumfovali u drugoj grupi kvalifikacija i tako se direktno plasirali u polufinale (subota, 18. avgust, 9,10 č). Iza našeg čamca kroz cilj su prošle Belgija, Kina, Švedska, Danska i Moldavija pa će veslati u repesažu. Pored našeg dvojca bez kormilara direktan plasman među 12 najboljih ostvarili su i pobednici ostalih grupa kvalifikacija – Grčka, Rumunija i Mađarska.

– Dvojac bez kormilara je odveslao jednu odličnu trku. Od početka je bio na prvom mestu, kontrolisao tu poziciju, i došao u mogućnost da u slabijem ritmu odvesla poslednjih 500 metara što je uslovilo nešto slabijim rezultatom u odnosu na osale pobednike kvalifikacionih grupa. Najbitnije je da je uspeo direktno da se plasira u polufinale ove discipline u kojoj je konkurencija zaista ogromna. Svi su došli u Plovdiv sa najjačim posadama a za sada su malčice iskočili Rumuni, Mađari i Grci – istakao je generalni sekretar Veslačkog saveza Srbije Nebojša Jevremović.

Povezana vest:  SKOKOVI U VODU, Zlato za Amerikanca Budija

I juniorski četverac sa kormilarom je imao uspešan dan u Plovdivu. Evropski prvaci sa Bleda Bojan Došljak, Aleksandar Marinkovski, Aleksandar Beđik, Aleksa Stanković i kormilar Mateja Jošić s vremenom 6:24.45 trijumfovali su u prvoj grupi repesaža i tako se plasirali u finale koje je na programu u subotu, 18. avgusta (11,20 č). Među šest najboljih probio se i drugoplasirani čamac Ukrajine, dok će treće SAD, četvrta Australija i peta Hrvatska veslati u B finalu. Iz druge grupe repesaža u finale su se plasirale posade Italije i Francuske. Pored četiri posade iz repesaža za medalju će se boriti i Novi Zeland i Nemačka, koje su se u finale plasirale pobedama u svojom grupama kvalifikacija.

– Četverac je plasmanom u finale ispunio zacrtani cilj. Od početka repesaža su kontrolisali trku i na kraju su kroz cilj prošli kao prvi. Ostaje da se što bolje pripreme za borbu za medalje koja će, po svemu sudeći, biti krajnje naizvesna, pogotovo ako se zna da su u pitanju juniorske posade. Po dosadašnjim rezultatima Novi Zeland i Nemačka, koje su su direktno plasirale u finale, Itlijani koji su odlično odveslali repesaž, i mi smo u možda maloj prednosti, ali nikako ne bi trebalo zanemariti ni Ukrajinu i Francusku – kazao je Jevremović.

Povezana vest:  VESLANJE, U Hrvatskoj prvi krug „izbora" za Poznanj

Juniorke Ljiljana Jošić i Zorica Mrđa su sa vremenom 7:42.36 zauzele šesto mesto u prvoj grupi kvalifikacija dubl skula pa će šansu za polufinale tražiti kroz repesaž u petak, 17. avgsuta (8,28 č). Prva dva mesta u ovoj grupi kvalifikacija i direktan plasman u polufinale ostvarile su posade Francuske i SAD. Juniorski muški dubl skul Viktor Pivač, Martin Mačković uspeo je da se domogne četvrtfinala ove discipline u kojoj je prijavljeno čak 33 posade. Naš čamac je u trećoj grupi kvalifikacija s vremenom 6:40.13 zauzeo treće mesto i zajedno sa zajedno sa prvoplasiranom Nemačkom, drugoplasiranom Belgijom i četvrtoplasiranom Slovenijom došao je do najboljih 24. Borba za polufinale je u petak, 17. avgusta (8,42 č).

Osmerac Ljubomir Gavrić, Dragiša Milovanović, Nikola Krlović, Luka Pejanović, Nikola Novaković, Zoran Rajić, Marko Ristić, Uroš Dimitrijević, kormilar Marko Arvai svoju šansu za finale moraća da traže kroz repesaž (petak, 17. avgust, 10,06 č). Naša posada je u prvoj grupi kvalifikacija s vremenom 6:30.31 zauzela peto mesto. Prva dva mesta i direktan plasman među šest najboljih iz ove grupe kvalifikavcija ostvarile su Italija i Velika Britanija.

Povezana vest:  VESLANJE, Partizanu najviše šampionskih titula na državnom prvenstvu

– Osmerac i ženski dubl skul u petak očekuju trke repesaža u kojima bi trebalo da pokažu svoju pravu vrednost. U kvalifikacijama definitivno nisu pružili svoj maksimum. Doduše, od osmerca to i nije moglo da se očekuje budući da je bio u izuzetno jakoj grupi u kojoj su trijumfovali Italijani sa novim svetskim rekordom u juniorskoj konkurenciji – rekao je Jevremović.

U popodnevnom delu programa drugog dana šampionata na stazu je izašla jedina naša posada koja u Plovdivu nastupa na seniroskom SP u neolimpijskim disciplinama. Dvojac bez kormilara za lake veslače Miloš Tomić, Nenad Babović s vremenom 7:03.86 trijumfovao je u četvrtoj grupi repesaža i tako se plasirao u polufinale ove discipline (petak, 17. avgust, 12,26 č). Drugo mesto u ovoj grupi repesaža osvojio je čamac Meksika pa se i on plasirao među 12 najboljih, dok će se treća Rusija, četvrta Kina i peti Japan, takođe u petak (16,38 č), boriti za plasman u C finale.