foto_finis_polufinalne_trke_u_dvojcu_bez_kormilara_za_lake_veslace

SP ZA JUNIORE I SP ZA SENIORE U NEOLIMPIJSKIM DISCIPLINAMA U PLOVDIVU (15-19. AVGUST 2012)
Babović i Tomić u poslednjem metru do finala
 
Trećeg dana Svetskog prvenstva za juniore i Svetskog prvenstva za seniore u neolimpijskim disciplinama najviše uspeha imala je jedina naša seniroska posada u Plovdivu. U infarkt završnici polufinalne trke naš dvojac bez kormilara za lake veslače Miloš Tomić, Nenad Babović s vremenom 6:46.53 osvojio je treće mesto i zasluženo se plasirao u finale (nedelja, 19. avgust, 9,45 č). Prva dva mesta u prvoj polufinalnoj grupi zauzele su posade Holandije (6:44.44) i Austrije (6:44.54) koje će se uz naš čamac i tri prvoplasirane posade iz druge grupe polufinala – Dansku (6:42.89), Italiju (6:43.47) i Francusku (6:43.59) u nedelju boriti za medalje. Četvrto, peto i šesto mesto u našoj grupi polufinala zaueli su Novi Zeland (6:46.57), Kanada (6:53.38) i Ukrajina 6:57.46) pa će veslati u B finalu za plasman od 7. do 12. mesta.
Tomić i Babović su u polufinalu trku ušli odmereno. Posle prvih 500 metara su bili peti, a već oko 800-tog metra su izbili na četvrtu poziciju. Od tog trenutka krenuli su u poteru za mestom koje vodi u finale. U poslednjih 500 metara su zaostajali gotovo dve sekunde za trećeplasiranim Novozelanđanima, ali nijednog trenutka nisu gubili nadu. Počeli su snažno da finiširaju i iz metra u metar smanjivali su zaostatak za ovom posadom. U poslednjih stotinak metara Novi Zeland im je bežao oko tri metra ali su Tomić i Babović poslednjim atomima snage odlučno zaveslali i bukavlano u poslednjem metru pred cilj izbili su na treće mesto. Razlika od svega četiri stotinke u odnosu na Novozelanđane najbolje oslikava borbu „na nož“ do samog kraja trke.
– Tomić i Babović su nakon prvog dela sezone napravili pauzu a u Plovdiv su doputovali u ne baš najboljij formi. Što zbog toga što zbog ogromne konkurencije sam plasman u finale je odličan rezultat. Iz trke u trku su se podizali na viši nivo. Polufinale im je bila treća trka u Plovdivu i najbolje su je odveslali, što na taktičkom što na tehničkom planu. Iako smo očekivali da ranije dođu do mesta koje vodi u finale oni su to učinili u poslednjim metrima što je možda i slađe. U svakom slučaju očekujem da u finalu budu još bolji a zaista je nezahvalno prognozirati za koje mesto će se boriti – kazao je selektor juniorske reprezentacije Srbije i vođa stručnog tima Srbije u Plovdivu Dejan Guslov.
I naš juniorski muški dubl skul Viktor Pivač, Martin Mačković imao je uspešan dan u Plovdivu. U trećoj grupi četvrtfinala s vremenom 6:36.38 osvojio je drugo mesto pa se tako plasirao u polufinale šampionata (subota, 18. avgust, 9,38 č). Iz ove četvrtfinalne grupe među 12 najboljih otišli su i prvoplasirana Letonija i trećeplasirana Litvanija, dok će Austrija, Češka i Irak boriti za plasman od 13. do 24. mesta.
Za razliku od juniorskog dubl skula juniorke Ljiljana Jošić i Zorica Mrđa nisu uspele da se plasiraju u polufinale ove discipline. Naš dubl skul je u repesažu s vremenom 7:41.62 zauzeo peto mesto pa će u subotu, 18. avgusta (16,59 č), veslati u C finalu za plasman od 13. do 18. mesta. Prva tri mesta u ovoj grupi repesaža, koja su donosila plasman među 12 najboljih, osvojile su Litvanija, Velika Britanija i Danska, dok će se četvrtoplasirana Slovenija i šestoplasirani Izrael, poput našeg čamca, boriti u C finalu.
Juniorski osmerac Ljubomir Gavrić, Dragiša Milovanović, Nikola Krlović, Luka Pejanović, Nikola Novaković, Zoran Rajić, Marko Ristić, Uroš Dimitrijević, kormilar Marko Arvai ostao je prvi ispod crte za plasman u finale. Naša posada je s vremenom 5:59.17 zauzela treće mesto u repesažu pa će tako u nedelju, 19. avgusta (8,56 č) veslati u B finalu zajedno sa posadama Bugarske i Danske, koje, takođe, nisu „preživele“ repesaž. Prva dva mesta u repesažu osvojile su posade SAD i Rumunije koje sesu se tako plasirale među šest najboljih svetskih juniorski posada.
– Pivač i Mačković su plasmanom u polufinale prijatno iznenadili pogotovo ako se zna da su mlađi od konkurencije. U četvrtfinalu su odveslali dobru trku, znatno bolju nego u kvalifikacijama, i zasluženo su došli do 12 najboljih u izuzetno jakoj konkurenciji 32 čamca. Bili su borbeni od početka do kraja, tehnički na solidnom nivou, i opravdali su očekivanja stručnog štaba. Jošićeva i Mrđa nisu uspele da se snađu ali ovo takmičenje za njih dve predstavlja dragoceno iskustvo za naredne izazove u ovoj konkurenciji u kojoj će moći da nastupaju i naredne godine. Slična ocena važi i za osmerac. Radi se o neiskusnoj posadi, a zasluže pohvale jer se u repesažu prikazala u mnogo boljem svetlu nego u kvalifikacijama – istakao je Guslov.
U subotu, 18. avgusta, Srbiju će u Plovdivu predstavljati pet posada, sve u juniorskoj konkurenciji. Dvojac bez kormilara Lončarević, Šljukić od 9,10 časova vesla u polufinalu, a samo 28 minuta kasnije borbu za finale imaće i dubl skul Pivač, Mačković – polufinale. Od 11,20 časova evropski prvak sa Bleda četverac sa kormilarom Došljak, Marinkovski, Beđik, Stanković i kormilar Jošić će veslati za novu medalju u ovoj godini. Protivnici u finalu našim momcima biće Novi Zeland, Nemačka, Itačlija, Ukrajina i Francuska. Od 15,13 časova četverac skul Šćepanović, Marinković, Uzanović, Jošić će se boriti za plasman od 25. do 27. mesta, a od 16,59 č ženski dubl skul Jošić, Mrđa će veslati u C finalu.
 
RASPORED NAŠIH POSADA U SUBOTU, 18. AVGUSTA
Juniorski dvojac bez kormilara Lončarević, Šljukić – polufinale (9,10 č)
Juniorski dubl skul Pivač, Mačković – polufinale (9,38)
Juniorski četverac sa kormilarom Došljak, Marinkovski, Beđik, Stanković i kormilar Jošić – finale (11,20 č)
Juniorski četverac skul Šćepanović, Marinković, Uzanović, Jošić – za plasman od 25. do 27. mesta (15,13 č)
Juniorski ženski dubl skul Jošić, Mrđa – C finale (16,59 č)

 

Povezana vest:  KAJAK, Zlatni Dragosaljević i sestre Moldovan