dvojac_bez_kormilara_Andrija_Sljukic,_Igor_Loncarevic_na_pobednickom_postolju_sa_predsednikom_Veslackog_saveza_Srbije_Dankom_Djunicem

SP ZA JUNIORE I SP ZA SENIORE U NEOLIMPIJSKIM DISCIPLINAMA U PLOVDIVU (15-19. AVGUST 2012)
Svetska bronza i za Lončarevića i Šljukića
 
Srbija je došla i do druge medalje na Svetskom prvenstvu za juniore i Svetskom prvenstvu za seniore, koja su u nedelju završena u Plovdivu. Posle četverca sa kormilarom Bojan Došljak, Aleksandar Marinkovski, Aleksandar Beđik, Aleksa Stanković, kormilar Mateja Jošić svetskom bronzanom medaljom okitio se i juniorski dvojac bez kormilara Igor Lončarević, Andrija Šljukić. U oštroj konkurenciji u finalu ove discipline, gde su se ogledali sa starijim veslačima budući da su tek počeli da troše prvu godinu u juniorskoj konkurenciji, Lončarević i Šljukić su s vremenom 6:50.99 zauzeli treće mesto i tako briljantan nastup u Bugarskoj krunisali odličjem. Zlato je osvojila Rumunija (6:47.71), srebro Grčka (6:49.51), dok su iza naših momaka ostale veslačke veslesile – Nemačka (6:51.91), Češka (6:53.77) i Mađarska (6:57.09).
– Čestitam momcima na sjajnoj trci u finalu, ali i na izdanjima koja su pokazali celim tokom šampionata. Radili su za ovo cele godine, pogotovo jako poslednjih šest nedelja, verovali su u sebe, svoj kvalitet i zaslužena nagrada je stigla. Kao što to obično biva i u finalu presudila je glava tj. psihološka stabilnost. Nisu klonuli duhom ni kada su posle prvih 500 metara gledali u leđa gotovo svim rivalima. Držali su se dogovorene taktike, bili na visokom tehničkom nivou i na kraju su uspeli da svoj neosporni kvalitet pretoče u medalju – bio je prezadovoljan trener reprezentacije Aleksandar Ivković koji se osvrnuo i na budućnost ove posade – Neosporan talent postoji. Iako su ubedljivo najmlađi dvojac bez kormilara uspeli su da dođu do medalje. Podsetiću da su Lucić i Đorđević kada su zakoračili u juniorsku konkurenciju bili peti i četvrti na svetu u skifu, odnosnu četvercu, a da su godinu dana kasnije, kada su se takmičili sa svojim godištem, u dvojcu bez kormilara na ubedljiv način postali svetski prvaci. Ako uporedimo njih dvojicu sa Šljukićem i Lončarevićem nema sumnje da uspehe od sadašnjeg dvojca tek treba da očekujemo. Uporni su i bezgranično talentovani, a ostaje samo da rade na dosadašnjem nivou i da ih zaobiđu povrede. U svakom slučaju u srpskom veslanju stasava jedna nova generacija mladih veslača koja garantuje svetlu budućnost ovog sporta.
Ubedljivo najmlađi učesnici finala Lončarević i Šljukić posle prvih 500 metara bili su na petoj poziciji, ali su se do druge polovine trke probili na četvrtu pretekavši Čehe. Od tog trenutka su potpuno uhvatili priključak za vodećom trojkom Rumunima, Grcima i Nemcima. Na 1.500 metara imali su treće prolazno vreme. U borbi na “nož” sa Nemcima, koja je trajala celu poslednju četvrtinu trke, naš dvojac je izašao kao pobednik i kroz cilj je prošao kao treći, ostvarivši fenomenalan rezultat u konkurenciji čak 22 posade.
– Presrećan sam. Osvojili smo medalju koju smo, iskren da budem, očekivali. Na visokom nivou smo odveslali celi šampionat i dokazali da je četvrto mesto na Evropskom prvenstvu na Bledu bio sticaj nepovoljnih okolnosti budući da sam se ja pred ovaj šampionat razboleo pa nismo mogli da se pripremamo kako smo planirali. U Plovdivu smo iza sebe za gotovo šest sekundi ostavili iza sebe evropske vicešampione Mađare, a za tri sekunde smo bili bolji od Čeha, trećih sa Bleda. To dovoljno govori. U finalu smo bili usresređeni na sebe. Ušli su u trku za odličje rasterećeni budući da smo znali da, za razliku od starije konkurencije, nemamo šta da izgubimo. Verovali smo u sebe i kada smo bili na petom mestu. Na vreme smo počeli da se dižemo, pretekli prvo Čehe, potom i Nemce i Grke, ali smo smo u poslednjih 300 metara izgubili drugu poziciju od Grčke. Ipak, sama činjenica da smo uspeli da se popnemo na pobedničko postolje je fenomenalna – kazao je Andrija Šljukić.
I Igor Lončarević je blistao od sreće:
– Imali smo malu tremu na startu i to se možda osetilo na početku. Svi su nam pobegli osim Mađara. Ipak, znali smo da će mnogi da se uzduvaju posle prvih 500 metara a da je središnja „hiljadarka“ trke naša šansa. Uspeli smo da se na polovini trke probijemo na četvrto mesto i videli smo u tom trenutku da Nemci posustaju. Andrija je podigao tempo na 500 metara od cilja, ostavili smo Nemce iza sebe, u jednom trenutku pretekli i Grke, ali smo uprkos sjajnom i jakom finišu prepustili srebro Grcima. Bez obzira na to prezadovoljan sam učinkom u Plovdivu. U svakoj trci smo se držali dogovora i taktike koju smo pravili sa trenerom Ivkovićem. Iza nas je naporna dva meseca u kojima smo se pripremali kao nikad a sve vreme su nam bili uzori Novozelanđani čiji su dvojci među najboljima na svetu. Ova medalja je kruna dosadašnjog rada ali sam siguran da se nećemo zaustaviti na ovome. Rumuni su prošle godine prvi put nastupili na Svetskom juniorskom prvenstvu, a ove godine su postali svetski prvaci. Želimo isti put. Sledeće godine nastupićemo sa svojom generacijom, a verujem da imamo kvalitet da postignemo i svetski juniorski rekord u ovoj disciplini – pucao je od samopouzdanja Lončarević.
Dvojac bez kormilara za lake veslače Miloš Tomić, Nenad Babović, jedina posada koja nas je u Plovdivu predstavljala u seniorskoj konkurenciji, završila je takmičenje na visokom petom mestu u konkurenciji 21 posade. U finalu ove discipline Tomić i Babović su s vremenom 6:43.90 zauzeli peto mesto iza posada Italije (6:37.11), Holandije (6:37.18), Francuske (6:39.88) i Danske (6:40.46). Poslednja kroz cilj prošla je Austrija (6:47.69). Naš laki dvojac je posle samog starta bio na petom mestu, ali je ipak na prolazu prvih 500 metara to mesto prepustio Holanđanima. Od tog trenutka pa sve do samog kraja Tomić i Babović su pokušavali da se probiju na višu poziciju i u tome su uspeli u poslednjih 500 metara kada su pretekli Austriju i kroz cilj prošli kao peti.
Juniorski muški dubl skul Viktor Pivač, Martin Mačković završio je šampionat na 11. mestu u konkurenciji čak 32 posade. U neizvesnom B finalu Pivač i Mačković, koji su tek zakoračili u juniorsku konkurenciju, s vremenom 6:41.88 zauzeli su peto mesto. Prva u borbi za plasman od 7. do 12. mesta bila je Francuska (6:36.44), druge SAD (6:37.91), a treća Slovenija (6:41,37), sa svega 51 stotinkom prednosti u odnosu na naš dubl skul. Četvrto mesto zauzela je Norveška (6:41.64), a šesto, poslednje, Litvanija (6:42.36).
Juniorski osmerac Ljubomir Gavrić, Dragiša Milovanović, Nikola Krlović, Luka Pejanović, Nikola Novaković, Zoran Rajić, Marko Ristić, Uroš Dimitrijević, kormilar Marko Arvai u B finalu ove discipline s vremenom 6:04.87 zauzeo je drugo mesto u B finalu pa je takmičenje u Plovdivu završio na 8. mestu. Prvo mesto u utešnom finalu pripalo je Danskoj (6:02.74), dok je treća bila Bugarska (6:08.42).

 

Povezana vest:  SKOKOVI U MOSTARU, U nedelju skokovi sa Starog mosta